Hamilelik döneminde mide yanmasının meydana gelmesi genel olarak hamilelikle birlikte salınan hormonlardan ve anne karnındaki bebeğin mideye yağmış olduğu baskı sonucundan kaynaklanmaktadır. Gebelik hormonlarından dolayı olarak kaynaklan progesteron metobolizmada sindirimi yavaşlatmakta, besin maddelerin kana karışması ve midenin boşalımını geciktirmektedir. Hamilelikte Spor ve Beslenme Nasıl Olmalı konu başlıklı yazımızı inceleyerek hamilelik döneminde spor ve beslenmenin nasıl olmasıyla ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Gebelikte Mide Yanması Nedir
Mide ekşimesi, hamile kadınlarda yaygın olarak görülen bir semptomdur. Genel olarak anne adaylarının %40 ila %80’ini etkilemektedir. Mide yanması hamile kadının yaşamış olduğu yeni bir semptom ya da öncesinde var olan reflü hastalığının tekrarlanması olarak da yorumlanabilir. Semptomlar genel olarak tipik bir şekilde ikinci üç ayın (trimester) sonuna doğru ya da üçüncü üç ayda meydana gelmektedir. Gebelikte mide yanması sıklığı ve şiddetinde de artış görülebilmektedir.
Hamilelikte Mide Ekşimesinin Meydana Gelmesinin Nedenleri
Hamilelik döneminde artış göstermekte olan mide ekşimesinin sık sık olmasının birkaç nedenini şu şekilde açıklayabiliriz:
- Yemek borusuyla birlikte mide arasında bulunan sfinkterin gevşemesine aracılık etmekte olan artış gösteren progesteron ve östrojen seviyelerinin etkisi,
- Büyümekte olan rahim ve artış gösteren karın içi basınç ile birlikte anormal mide boşalması aynı zamanda bağırsak hareketliliğindeki değişimler sonrası,
Kesin olarak bu nedenler kanıtlanmamıştır. Fakat sürecin yukarıda bahsedilmekte olan faktörler birçoğunu içermekte olan çok faktörlü olması olasıdır.
Gebelikte Mide Yanması Kişiyi Nasıl Etkiler
Gebelik döneminde mide yanması kişiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Hastalar göğüs kemiğinin arkasında, boğazın içine ve ağzın arka kısmına kadar değişken uzayan bir yanma hissinden şikayet etmektedir. Gösteren semptomlar doğrultusunda genel olarak yemekten sonra ve yatma saatinde daha durum kötüleşebilmektedir.
Bazı durumlarda ise yemek borusu, mide reflüsünün asidik içeriğinden dolayı tahriş olabilmektedir. Yemek borusu iltihabı (özofajit) meydana gelmektedir. Gebelik döneminde mide ekşimesinin meydana gelmesi, özofajit gibi durumlar nadiren de olsa ortaya çıkabilmektedir.
Emzirme Döneminde Mide Yanması Kişiyi Nasıl Etkiler
Hamilelik döneminde mide yanması belirtileri genel olarak doğum sonrası hızlı bir şekilde düzelmektedir. Fakat bazı kadınlar doğum sonrasındaki dönemde mide ekşimesi semptomları yaşamaya da devam etmektedir. Bu oluşan durum tedavi gerektirmektedir.
Mide yanması tedavisinde kullanılmakta olan ilaçlar emziren annelerin anne sütüne geçme potansiyeline sahiptir. Hangi ilaç sizin için daha doğru olduğuna karar verebilmek amaçlı mutlaka doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir
- Karbonatlı su karışımı : Bir çay kaşığı karbonatı bir bardak suda eritin.
- Şekersiz sakız çiğnemek : Mide yanmanızın azalmasını sağlamak için 30 dakika boyunca sakız çiğneyin.
- Elma sirkesi : 3 çay kaşığı elma sirkesi bir bardak su ile karıştırın. Yemek öncesi ya da yatmadan önce tüketin.
- Muz tüketin : Her gün bir adet muz tüketin.
- Meyan kökü : Meyan kökü mide ekşimesinin azalmasını sağladığı gibi fazla tüketimi sonrasında ciddi problemlere de yol açabilmektedir.
- Yemek sonrasında duruşunuza dikkat edin : Yemekten hemen sonra kanepede uzanmak yerine, ayağa kalkın ve biraz ev işi yapın ya da yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz.
- Aloe vera suyu tüketin.
Mide Yanmasını Önlemesine Yardımcı Olacak Besinler Nelerdir
- Yulaf ezmesi, kuskus ve esmer pirinç gibi tam tahıllar
- Tatlı patates, havuç ve pancar gibi sebzer
- Kuşkonmaz, brokoli ve yeşil fasulye gibi sebzeler
- Bezelye, enginar, bakla
- Muz
- Kavun
- Karnabahar
- Rezene
- Fındık
- Kereviz
- Marul
- Et suyu bazlı çorbalar
- Bitki çayı