Gaz sancısı, her yaş grubundaki insanın karşılamış olduğu problemlerden biridir. Gaz sancısının pek çok nedenlerden kaynaklı oluşmaktadır. Gaz sancısıyla ilgili merak edilen faydalı bilgileri sizler için bu yazımızda derledik. Gaz sancısı sonrasında oluşam kramp gibi problemlerin önüne geçebilmek için evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler ile birlikte gaz sancısından kurtulmanız mümkün olacaktır. Peki, gaz sancısı nedir, gaz sancısına ne iyi gelir? Gaz sancısı belirtileri nelerdir? Hep birlikte inceleyelim..
İçerik Başlıkları
Gaz Sancısı Nedir
Gaz sancısı, besinlerin sindirimi esnasında bağırsak ve midede havanın oluşmasıyla birlikte istemsiz bir şekilde yutulan havadan dolayı meydana gelmektedir. Aşırı miktarda hava yutulması sonucunda besinlerin sindirimi sonucunda meydana gelen gazın artış göstermesi, vücudun ise bu gazın atmasına neden olmakta ve gaz sancısı ortaya çıkmaktadır. Tüketimi sağlanan yemeklerin içeriği, hızlı yemek yeme, gün içerisinde yeteri kadar hareket etmeme, yemek yeme esnasında ağzın çok açık kalmasından kaynaklı gibi pek çok durumun gaz sancısına neden olmasını sağlayabilmektedir. Sağlıklı bir sindirimin sonucunda ise bir birey gün içerisinde yaklaşık olarak 15-20 aralığında gaz çıkartmaktadır.
Her yaş grubundaki insanın karşılaşmış olduğu, ancak bebeklerde daha sık gaz sancısı problemi yaşanmaktadır. Bunun nedeni ise 2-3 haftalık olmasından sonra daha fazla süt tüketiminin başlamasının sonucunda bağırsaklarda meydana gelen gaz miktarı artış göstermektedir. Bunun sonucunda ise henüz gelişim sağlamayan sindirim sistemleri bebeklerin gaz çıkarmasında zorlanmasına neden olabilmektedir. Beslenme alışkanlıklarının dışında günlük rutinlerin sonucunda bile gaz sancısının oluşmasına neden olabilmektedir. Gaz sancısıyla birlikte şişkinlik, ishal ya da kabızlık gibi durumların oluşmasında ise şiddetlenme eğilimi de göstermektedir. Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasındaki yutulan havayla birlikte beslenmede tüketimi sağlanan besinlerin fermente edilmesi sonucunda, midede ve bağırsaklarda gaz oluşmasına neden olmaktadır. Oluşan gaz probleminin sağlıklı bir şekilde dışarı atılmaması sonucunda birikmekte ve gaz sancılarına sebebiyet vermektedir. Sancının şiddetli birikim sağlayan gaz miktarına göre çeşitlilik göstermektedir. Gaz sancısı aslında ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Fakat bu durum genellikle görmezden gelinmektedir.
Bağırsaklarda gaz birikmeye başlamasıyla birlikte gazın vücuttan atmamanız durumunda içeride hapsolan gaz bir süre sonrasında kasılma, kramp ve sancılara neden olabilmektedir. Kısacası gazı vücuttan çıkartmak oldukça önemlidir. Gaz ve gaz ağrısında artış, gaz oluşma olasılığı yüksek olan besinlerin tüketiminden kaynaklı oluşabilmektedir. Yemek yeme alışkanlıklarındaki basit değişimlerle birlikte sizi rahatsız eden gaz ataklarının giderilmesi sağlanabilir. İrritabl bağırsak sendromu ya da çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi problemleri gaz miktarı ve gaz ağrılarının artış göstermesine neden. olabilmektedir.
Gaz Sancısı Nedenleri
- Hareketsiz yaşam tarzı,
- Beslenme esnasında veya nefes alışverişi yaparken istemsiz olarak hava yutmak,
- Ayak ve karın bölgesini üşütmek,
- Lifli besinlerin gerektiğinden daha fazla tüketmek,
- Son tüketim tarihi geçen gıdaları tüketmek,
- Herhangi bir besin maddesine vücudun göstermiş olduğu hassasiyet,
- Aşırı miktarda alkol tüketmek ve sigara tüketimi gibi sağlıksız alışkanlıkların olması,
- Uzun süre sakız çiğneme ve hava yutma,
- Uzun süre gaz çıkaramamak,
- Süt ve süt ürünlerinin gerektiğinden daha fazla tüketilmesi,
- Yaşanan bağırsak ve sindirim problemleri,
- Aşırı baharatlı ve yağlı yiyecekler tüketmek,
- Hızlı yemek yeme ve lokmaları çiğnemeden yutmak,
- Adet öncesinde gelen ataklar.
Gaz Sancısının Belirtileri Nelerdir
- Geğirme,
- Gaz çıkarma,
- Karında ortaya çıkan ağrı ve kramplar,
- Karın bölgesinde meydana gelen şişlik ve basınç hissiyatı,
- Karnın fiziksel olarak normalden daha fazla büyük olması en belirgin belirtiler arasında yer almaktadır.
Gaz Sancısına Ne İyi Gelir
- Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesi gibi durumlara iyi gelebilmektedir.
- Papatya çayı, rahatlatıcı etkiye sahip olmasıyla birlikte yatıştırıcı özelliğiyle birlikte gaz kramplarının önüne geçmeye etki sağlamaktadır. Aynı zamanda iltihap giderici özelliği de bulunmaktadır.
- Nane çayı, midenin gurultu probleminin ortadan kalmasını ve sancıdan kurtulmayada fayda sağlamaktadır. İçeriğinde yer alan mentol sayesiyle birlikte sindirim sisteminin rahatlamasını sağlamaktadır.
- Kimyonun tohumunu çiğnenmesi durumunda vücutta birikim sağlayan gazın daha kolay bir şekilde atılmasını sağlar.
- Bal kabağının tüketimi sonucunda, gaz birikmesine engel olabilmekte ve sindirimin rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
Gaz Sancısı Teşhisi Nasıl Konulur
Gaz sancılarınızın katlanmaz bir hale gelmesi durumunda, doktorun bu sancıya neyin sebep olduğunu teşhis etmesi gerekir. Bu sebeple doktorun yapmış olduğunu analizler sonucunda, doktorun ilk baktığı yerin hastanın tıbbi geçmişi ve beslenme alışkanlıklarıdır. Devamında ise herhangi bir anormallik ya da hassasiyetin olup olmamasını anlayabilmek açısından fiziksel muayene yapılmaktadır. Gerekli olması durumunda stetoskop ile birlikte hastanın karnı dinlenmektedir.
Hastanın son zamanlarda kilosundaki değilimler ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyebilir. Bu durum sonucunda sindirim sisteminin çalışma mekanizmasıyla ilgili bilgi sahibi olmuş olur. İdrar, dışkı tahlili gibi isteklerde de bulunabilir. Doktorunuz, iltihaptan kaynaklı gaz sansının oluşmasının kanaatinde ise tespit etmek amaçlı kan testi de isteyebilmektedir.