Gastrit Belirtileri, Gastrite Ne İyi Gelir?

gastrit belirtileri nelerdir gastrite ne iyi gelir
gastrit belirtileri nelerdir gastrite ne iyi gelir

Tükettiğimiz besinlerin geçici olarak depolandığı hayati organlarımızdan biri olan midede bu besinler tükürüğün de yardımıyla küçük parçalara ayrılır. Mideye gelen besinler burada koyu ayran kıvamına getirildikten sonra ince bağırsağa gider.

Üç ayrı katmandaki zar midenin iç yüzünü oluşturmaktadır. Mide duvarının sindirimi gerçekleştirmek için salgıladığı hormonlar ise pepsin, hidroklorik asit ve diğer hormonlardır. Mide mukozasının tahriş ve enfeksiyon kapsaması ise besinlerin daha az sindirilmesinin yanı sıra midede ağrıya neden olur. Mide hastalıkları ise sadece yaşam kalitesini düşürmez, tedavi edilmezse ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Mide rahatsızlıkları içerisinde en sık rastlanan ve ciddi bir mide rahatsızlığı olan gastritin en önemli semptomları ise göğüste yanma hissi, mide ağrısı, midede şişkinlik ve hazımsızlıktır. Midede gastrit oluşumunu tetikleyen en önemli iki etken ise sağlıksız ve dengesiz beslenme ile fiziksel aktivitenin azalmasıdır.

Gastriti kısaca tanımlayacak olursak; Midenin iç yüzeyindeki mide duvarını koruyan iç zarın iltihaplanmasıyla birlikte görülen bir mide rahatsızlığı olan gastrit kendisini mide ağrısıyla belli eder. Midedeki besinlerin sindirilmesi için salgılanan mide enzimleri mide zarının enfekte olmasından dolayı mide duvarına zarar verir. Çoğu zaman midenin üst kısmında hissedilen bir ağrı olan gastritin önemli semptomlarından biriside midede yanma hissidir.

Gastrit Nedir?

Mide zarının iltihaplanmasıyla birlikte beyaz kan hücreleri mide mukozasında birikir. Bu da gastrit rahatsızlığına neden olur. Gastritin en önemli semptomları ise açken midede ağrı ve yanma hissedilmesidir. Ayrıca mide ekşimesi de sık rastlanan semptomlarındandır. Mide zarının tümünde veya belli bölgelerinde görülen kızarıklık ile karakterize edilir.

Genellikle kronik bir rahatsızlığa dönüşen gastrit, gaz, şişkinlik ve hazımsızlığa neden olur. Akut gastritte ise üşüme hissi, ani görülen karın ağrıları, bulantı, kusma ve ateş gibi semptomlara rastlanır.

Son zamanlarda sık rastlanan bir rahatsızlık olduğu için ‘Gastrit nedir?’ sorusunun yanıtını araştıranlar gastritin üç çeşidi olduğuyla karşılaşırlar. Bunlardan ilkine ilaçlar, kimyasal maddeler ve alkol neden olurken, ikincisine ise mikrobik ajanlar neden olur. Üçüncü gastrit türü ise otoimmün gastrit olarak adlandırılır. Gastrit, birbirinden tamamen farklı rahatsızlıklar olan ülser ve reflü ile çok karıştırılmaktadır.

Reflü, mide kapağındaki bozulmalar sonucunda yemek borusunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ülser ise mide duvarındaki yaralanma sonucunda görülür.

Gastrit Belirtileri Nelerdir

Gastrit rahatsızlığına erken tanı konması için ‘Gastrit belirtileri nelerdir?’ sorusunun yanıtının bilinmesi ve bir hekime başvurulması mide sağlığı için çok önemlidir. Akut gastritin en önemli belirtileri arasında aşırı doygunluk hissi, midede ekşime hissi, midede yanma hissi, bulantı, kusma, gaz, şişkinlik ve karın ağrısı yer almaktadır. Bu belirtilere ara ara ateşte eşlik edebilmektedir.

Akut gastritin şiddetli seyrettiği durumlar pis kokulu dışkılamaya, mide kanamasına ve kahve telvesi şeklinde kusmalara neden olabilir. Akut gastritin ateş ve kanama dışındaki bütün belirtileri kronik gastritte de görülür.

Bu belirtilerin görülmediği hastalara da gastrit tanısı konarak tedavisine başlanabilmektedir. Ayrıca akut ve kronik gastritte görülen bütün belirtiler diğer mide rahatsızlıklarında da görülebildiği için gastritin teşhisi endoskopi ve alınan biyopsi örneğinden sonra konur.

Gastrit Neden Olur

Gastritten gerekli tedbirleri alarak korunmanız için gastrite neden olan etkenleri ‘Gastrit neden olur?’ başlığı altında inceledik. İşte gastrite neden olan etkenler;

Mide rahatsızlıklarından olan gastrite genellikle bir mikrop türü olan helicobacter pylori neden olmaktadır. Mide zarına yerleşen bu bakterinin zarda neden olduğu enfeksiyondan dolayı bu bölgede kızarıklık ve şişme görülür. Ayrıca bu bölgedeki hücrelerde enfeksiyon nedeniyle hasar görür. Midede helicobacter pylori adlı bakterinin olup olmadığı nefes testleri, endoskopi, dışkı ve kan testleri ile anlaşılır.

Helicobacter pylori adlı bakteri bulaşıcı olduğundan çatal, kaşık ve tabakların ortak kullanımının yanı sıra yetersiz hijyenden dolayı insandan insana bulaşabilir. Bu bakteri haricinde aşırı streste gastrit rahatsızlığına neden olmaktadır. Ayrıca mide zarına hasar veren naproksen, ibuprofen ve aspirin gibi ilaçlarda gastrit nedenleri arasındadır. Yine ağrı kesici ilaçların çok sık alınması mide zarını koruyan maddelerin salınımını azaltır. Bu da ciddi bir gastrit nedeni olarak gösterilmektedir. Gastriti tetikleyen diğer nedenler ise sağlıksız beslenme tarzı, sigara, alkol ve aşırı strestir.

Gastrite Ne İyi Gelir

Gastrit yaşam kalitesini düşüren ve tedavi edilmediğinde mide kanaması gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilecek bir sağlık problemidir. Gastrit belirtileri görüldüğü zaman bir hekime müracaat ederek tedaviye başlanması, bu tedavinin doğal yollardan desteklenmesi içinde ‘Gastrite ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtının araştırılması gerekir.

Yoğurdun içeriğindeki probiyotikler mide zarına yerleşen kötü bakterileri öldürdüğünden gastrite doğal çözümler arasında yoğurt başı çekmektedir. Gastrit ağrılarının dinmesinde günde tüketilen 2-3 su bardağı yoğurt etkili olmaktadır. Yoğurdun gastrite karşı etkisini artırmak ve yoğurdu daha da lezzetlendirmek için muz ve bal eklenebilir.

Sindirim sistemindeki iltihapları söküp atan papatya çayı da gastritin doğal çözümlerindendir. 1 su bardağı sıcak suyun içerisine 1-2 tane kuru papatya yaprağı atılarak demlendikten sonra bal ilave edilip günlük iki defa ılık olarak içilmesi gastrit ağrısını hafifletecektir. Yine zencefil çayı da antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkisiyle gastrit ağrılarını hafifletmektedir. Zencefil çayını gün içerisinde birkaç defa düzenli olarak tüketmek gerekir.

Gastrit ile çokça karıştırılan ”reflü’, karın ağrısı’ ve ‘mide bulantısı’ ile ilgili yazılarımıza da göz atmak isterseniz;

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir

Reflü Nedir, Ne İyi Gelir

Gastriti Olanlar Nasıl Beslenmeli

Gastrit bir mide rahatsızlığı olduğu için beslenme tarzı bu rahatsızlıkta önemlidir. Peki, ‘Gastriti olanlar nasıl beslenmeli?’ Şimdi gastrit rahatsızlığı olanları tüketmesi ve tüketmemesi gereken besinleri sizlerle paylaşalım.

Gastrit rahatsızlığında öğün araları fazla uzatılmamalı ve azar azar beslenilmelidir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca besinleri yavaşça ve iyice çiğnedikten sonra yutmak gerekiyor.

Yağda hazırlanan kavurmalar ve kızartmalar ile pastırma, sucuk, salam ve sosis gibi besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Hazır meyve suları, gazlı içecekler ve hazımsızlığa neden olan yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Alkolden kesinlikle uzak durulmalı, kepekli esmer ekmek ile aşırı yağlı ve baharatlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Bulgur, kuru baklagiller, et suyu tabletleri ve hazır çorbalar gaz ve şişkinliğe neden olduğu için tüketilmemelidir.

Gastriti olanların tüketimine önem vermesi gereken besinler ise kefir, yoğurt, sütlü tatlılar, papatya çayı, zencefil çayı, taze sebze ve meyvelerdir.