Emziren Anne Diyet Yapabilir mi?

emziren anne diyet yapabilir mi
emziren anne diyet yapabilir mi

9 ay süren hamilelik döneminde alınan kilolardan kısa süre içerisinde kurtulmak isteyen anneler, doğumdan sonra diyet yapmak isteseler de bebeklerini emzirdikleri için sütlerinin azalması korkusuyla diyet yapmaya pek cesaret edemezler.

Yazımızın başında belirtelim; Emziren anne, bünyesine uygun, kendisinin ve bebeğin sağlığını etkilemeyecek sağlıklı beslenerek, kontrollü diyet yapabilir ancak her diyeti yapmamalıdır. Bu konuyu daha açık her yönü ile anlaşılır kılmak için bu yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.

Annelerin hamilelik sürecinde 9 ila 12 kilo almaları gayet doğaldır. Ancak hamilelik döneminde kilo alımını anne adayının metabolizmasının hızı, hamilelikten evvel kaç kilo olduğu gibi faktörler etkilediği için anne adayının hamilelik sürecinde ne kadar kilo alabileceğini önceden kestirmek neredeyse imkansız. Anne adaylarının hamilelik sürecinde aldığı kilo genellikle 6 ila 17 kilo aralığında değişmektedir.

Doğumun ardından anne adayının ideal kilosuna dönmesi ise hamilelik sürecinde ne kadar kilo alındığına ve annenin kilo verme hızına göre değişmektedir. Hamilelik sürecinde ideal kilo alımı sınırları içerisinde kalan anneler, dengeli beslenir ve bebeklerini düzenli emzirirlerse 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde ideal kilolarına kavuşabilirler. Ancak hamilelik sürecinde 18 ila 30 kilo aralığında kilo alan annelerin ideal kilolarına geri dönmeleri için uzun bir sürece gereksinim vardır.

Peki, ‘Emziren anne diyet yapabilir mi?’ Yeni doğum yapan annelerin çok sık araştırdığı bu sorunun yanıtına birlikte göz atalım.

Doğumdan Sonra Neden Kilo Alınır?

Bazı anneler sadece hamilelik sürecinde değil, hamilelikten sonrada kilo almaya devam ederler. Peki, ‘Doğumdan sonra neden kilo alınır?’ Çünkü bebeklerini emziren anneler, sütlerinin yetmeyeceğinden korkarak süt yapsın diye düzensiz ve yanlış beslenirler. Böyle bir bilinçsiz beslenme tarzı ise hamilelik sürecinden sonrada kilo alımına neden olmaktadır.

Bazı annelerin ise ideal kilolarına bir an evvel dönmek için çok katı diyet programları uyguladıkları görülüyor. Böylesine katı diyetler ise annede kas kaybı vb. bir takım hastalıkları tetikleyerek annenin vücudundaki süt üretimini durdurabiliyor. Kas kaybı konulu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz: https://sporvebeslenme.com/kas-kaybi-atrofi/

Doğumun hemen ardından lohusalık sürecinden itibaren kilo vermek isteyen annelerin ne tükettiklerine çok dikkat etmesi gerekirken, katı diyetlerden ise kesinlikle kaçınması gerekir. Anneler doğumdan sonra ideal kilolarına hızlı bir şekilde kavuşmak istiyorlarsa bir uzmanla birlikte sağlıklı ve dengeli bir besleme programı hazırlamalı ve bu program doğrultusunda beslenmelidir.

Emziren Anneler Günlük Ne Kadar Kalori Almalı?

Bebeklerini emziren annelerin günlük almaları gereken kalori miktarına 500 kalori eklemeleri yeterlidir. Bu da emziren annelerin günlük 2000 kalori almaları gerektiği anlamına geliyor. Günlük alınan kalori miktarının 2000 kalorinin altına düşmesi halinde annenin sütünde azalma olur. Annenin genel sağlığı ise olumsuz etkilenir.

emziren anne beslenmesi
emziren anne beslenmesi

Emziren annelerin günde 2 kilo vermesini uzmanlar doğal karşılamaktadır. Anneler doğumdan sonra kilo vermek için uyguladıkları diyetlerde 1500 kalorinin altında yer alan diyet programlarından kesinlikle kaçınmalıdır. Ayrıca annenin doğumdan sonra diyet programı uygulayarak kilo vermek için en az 4 ay gibi bir süre beklemesi gerekir.

Beslenme Tarzı Anne Sütünü ve Kalitesini Artırır mı?

Anne sütü ve kalitesinin beslenme tarzıyla ilişkisi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen anneler, ‘Beslenme tarzı anne sütünü ve kalitesini artırır mı?’ sorusu hakkında çok detaylı araştırmalar yaparlar.

Anne sütünün kalitesini yediği besinler etkilemese de alınan sıvı sütün miktarını etkiler. Bu nedenle anne sütünün bol olması için bol sıvı tüketilmelidir. Uzmanlar, günlük en az 3 litre sıvı tüketilmesini tavsiye ediyor.

Anne vejetaryen bir beslenme tarzıyla besleniyorsa bazı protein ve vitaminlerin eksik olma riski yüksektir. Bu durum bebeğe de sirayet eder. Böyle bir durumun önüne geçebilmek için takviye yoluyla bu eksikliklerin giderilmesi gerekir. Annenin vücudunda kalsiyum eksikliği varsa, vücut eksik olan bu kalsiyumu kemiklerden alarak karşılar. Böyle bir problem ise sadece annenin sağlığını değil, bebeğin sağlığını da tehdit eder.

Annenin hem kendi, hem de bebeğinin sağlığını koruyabilmesi için kalsiyum, mineral, vitamin, yağ, karbonhidrat ve protein bakımından dengeli beslenmesi çok önemlidir.

Emzirmek Kilo Verdirir mi?

Bebeklerini emziren annelerin metabolizması normal insanlara göre daha hızlı çalışır. Çünkü vücut sadece sütün içeriğindeki maddeler için kalori harcamaz. Anne bebeğini emzirirken de çok ciddi kalori harcar. Sütün oluşması ve emzirme esnasında harcanan bu kaloriler ise zayıflamada önemli bir yardımcıdır. Bu da ‘Emzirme ve kilo verme arasında ilişki var mı?’ sorusuna direkt olarak açıklık getirmektedir.

İçeriğinde herhangi bir besin değeri barındırmadığı için vücuda herhangi bir faydası olmayan ve boş kalori olarak adlandırılan besinlerden kaçınılması gerekiyor. Hazır meyve suları, kurabiye, pasta, katı yağlar, tereyağı, şeker gibi boş kalori içeren besinlere öğünlerde yer verilmemeli, sağlığa daha faydalı besinler ile beslenilmelidir.

Emziren Anneler Hangi Çayları İçerek Kilo Verebilir?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var ki emziren annelerin zayıflamak için içeceği çayların süte sirayet ederek bebeğe yan etkisi olabilir. Bebek sağlığının korunması için bir hekime danışılmadan zayıflamak için hiçbir çay içilmemelidir. Bu nedenle ‘Emziren anneler hangi çayları içerek kilo verebilir?’ sorusu ile ilgili net bir yanıt verilemez. Ancak rezene, ısırgan ve nane çayları zayıflamak için emziren annelere halk tarafından çok sık tavsiye edilse de bebeğin sağlığının olumsuz etkilenmemesi için kesinlikle bir hekim onayıyla içilmelidir.

Düşük Kalorili Diyetten Kaçınmalı

Bebeğini emziren annenin vücudu günlük 700 ml süt üretir. Bu sütün üretimi esnasında vücut 500 ila 700 kalori aralığında kalori harcar. Anneler, bebeklerini emzirdiği dönem içerisinde dengeli beslenir ve yeterli sıvı tüketirlerse altı ay içerisinde ideal kilolarına geri dönerler. Anne adayları kilolarından daha hızlı kurtulabilmek için kesinlikle düşük kalorili diyetten kaçınmalı ve anne sütünü artıran protein, karbonhidrat ve kalsiyum bakımından zengin beslenmelidir. Bunun için yoğurt, peynir, süt, yumurta, et, tavuk ve balık tüketimi ihmal edilmemelidir. Düşük kalorili diyetlerin anne sütünü ciddi derecede azalttığı bilinmelidir.

Anne Sütü Azsa Ne Yapılmalı?

Günümüzde emziren annelerin bir çoğu sütünün az olduğundan şikayet etmektedir. Bu da ‘Anne sütü yetersiz ise ne yapmalı?’ sorusunu sık sık gündeme getiriyor. Anneler sütünün azlığından şikayet ediyorlarsa şu yöntemleri uygulayabilirler:

  • Beslenme programları tekrar gözden geçirilmeli ve beslenmede beş temel grup besine mutlaka yer verilmeli
  • Üç saat aralıklarla küçük öğünler ile beslenilmeli
  • Bebek her emzirildikten sonra 250 ml su tüketilmeli
  • Sütün miktarını tek başına artıracak hiçbir besin olmadığı bilinmeli
  • Anne psikolojik olarak bir besinin sütünü artırdığını düşünüyorsa bu besini tüketebilir
  • Yeterli uyku ile vücut dinlendirilmeli
  • Anne kendisini huzurlu hissetmeli
  • Bebek ne kadar fazla emzirilirse süt miktarının o kadar artacağı bilinmeli

Rastgele Diyetler Uygulanmamalı

Anne ve bebek sağlığı için çok tehlikeli olan rastgele diyetler uygulanmamalı. Çünkü her vücudun gereksinimi ve metabolizması değişkenlik gösterir. Bu nedenle de emziren anneler, gerekli kontrollerini ve testlerini yaptırdıktan sonra uzman bir diyetisyen tarafından belirlenen diyet programını uygulamalıdır.

Ayrıca doğumun hemen ardından çevresi anneye tavsiye üstüne tavsiye verir. Bu tavsiyelerin genel kapsamı ise ideal kiloya nasıl geri dönüleceği, anne sütünün nasıl artırılacağı ve bebeğin büyüdüğünde yemek seçmemesi için hangi besinleri tüketmesi gerektiği yönündedir. Çevrenin bu tavsiyelerine pek kulak asmadan insan vücudunu besleyici ve çeşitlilik içeren besinlerle beslenilmelidir.

Her kişinin bedensel tepkisi, bünyesi farklı olabileceğini unutmayarak, emziren anne diyet yapabilir veya yapamaz diyebilmek için mutlaka doktorunuza danışın.