İçerik Başlıkları
Egzama Nedir
Egzama oluşumu bir alerji veya stres sonucunda meydana gelen cilt üzerinde oluşmakta olan ve halk arasında da yaygın olan bir deri hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Tehlikeli olmasa da görüntüsünden dolayı oldukça rahatsız edici bir hastalıktır. Basit bir şekilde korunma yöntemleriyle birlikte egzama kontrol altında tutulabilmektedir. Genellikle de kış aylarında da soğuk hava ve nem oranının düşmesiyle birlikte aynı zamanda su, sabun, deterjan, tozlu ortamlar ve mesleklere özgü kimyasallar sonucunda da egzama oluşumu meydana gelebilmektedir.
Egzama Belirtileri Nelerdir
Egzama genel olarak deri üzerinde el ve ayakta, bacaklarda, saç diplerinde ; kızarıklık, pullanma, kaşıntı, sulantı, yanma hissi gibi pek çok belirtiler ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Egzama ilk olarak içi su dolu kabarcıklar olarak kendini belli etmektedir. Ardından bu kabarcıkların yerini kepeklenmeler, kabuklar almaktadır ve son kısımda ise cilt üzerinde kalınlaşma görünmektedir.
Egzama hastalarında ise yaygın bir şekilde enfeksiyon görülmektedir. Çünkü kolay bir şekilde kuruyan, pullanan ve çatlayan deri mikroorganizmaların girişine olanak tanımaktadır. Egzama, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilmektedir. Ama genel olarak en çok ellerde, bacaklarda ve ayaklarda meydana gelmektedir. Görünüşü her ne kadar rahatsız edici olsa da tehlikeli bir rahatsızlık olarak sınıflandırılmamaktadır.
Meydana gelmekte olan bazı kaşıntılar geceleri şiddetlenebilmekte ve kişinin uykudan uyandırma seviyesine kadar ulaşabilmektedir. Görünüşte herhangi bir leke olmasa bile vücuttaki kaşıntının egzama belirtisi olma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle mutlaka bir uzmana başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Egzama Nasıl Geçer
- Egzama oluşan bölge üzerini kaşımamaya ve tahriş etmemeye dikkat edin.
- Bulunduğunuz ortam yeterli nem ve ısı oranına sahip olmalıdır.
- Ev sık sık havalandırılması gerekmektedir.
- Banyo sıklığı mevsime göre ayarlanması önerilmektedir. Gün aşırı banyo yapmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.
- Sert lifler ve keseler kullanılmamalı ve aşırı sıcak su ile banyo yapılmamalıdır.
- Banyo sonrasında tüm vücudun nemlendirilmesi gerekmektedir.
- Egzamadan korunmak için aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlü olması da oldukça önem taşır.
- Düzenli olarak eller nemlendirilmelidir.
- Eller ılık suyla yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurulanmalıdır.
- Temizlik esnasında eldiven kullanılmalıdır.
- Gün içerisinde yeterli miktarda su içmeye özen gösterin.
- Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli ve yaşam tarzı haline getirilmelidir.
- Stresten uzak durulmaya çalışılmalıdır.
Egzama Çeşitleri Nelerdir
- Atopik Egzama : Bu egzama çeşidinin gelişiminde genetik, immünolojik ve çevresel faktörlerin bileşiminin rolü olduğu düşünülmektedir. Bebek egzaması olarak bilinmekte olan bu hastalık yetişkinlik döneminde ise hafifleyebilir yada tamamen iyileşebilir.
- Seboreik Dermatit : Nedeni tam olarak bilinmemekte olan seboreik dermatit, kronik olmakta olan egzama cildin yağlı olan bölgesinde, yüzde yani burun kenarları, sakal içleri, yanaklar, göğüs ortası, saçlı deri, kulaklarda meydana gelmektedir. Kulak egzaması olarak bilinmekte olan seboreik egzama çeşidi kızarıklık, pullanma ve kabuklanmayla birlikte meydana gelmektedir.
- Kontakt Egzama : Cildin duyarlı olduğu maddelere yönelik oluşmakta olan akut yada kronik reaksiyondur. Cilt, koruyucu yağlarını engellemekte olan maddelere karşı sürekli olarak maruz kalmakta ve bunun sonucunda kontakt egzama meydana gelmektedir.
- Asteatotik Egzama : Genellikle yaşlılarda daha sık görülmekte olan asteatotik egzama çeşidi, sık banyo yapılması sonucunda deri üzerindeki üst tabakasındaki yağ miktarının azalması yada atopi gibi nedenler sonucunda görülmektedir.
- Numuler Egzama : Çoğunluk olarak kol ve bacaklarda, ellerde görülmekte olan numuler egzama, madeni para büyüklüğünde, çok sayıda oluşabilen kaşıntı lezyonları olarak adlandırabiliriz. Genel olarak gençlerde ve yaşlılarda görülmektedir.
- Gravitasyonel Egzama : Ayakta çalışmakta olan ve yaşlılarda daha sık görülmekte olan egzama çeşitlerinden biridir. Bacak bölgesinin alt kısımlarında varislerin oluşması ve kan dolaşımın bozulmasıyla gelişmektedir.