Dudak Yarasına Ne İyi Gelir

dudak yarasına ne iyi gelir
dudak yarasına ne iyi gelir

Dudakta yara oluşumunu tetikleyen başlıca faktörler arasında çağımızda herkesin yaşamını olumsuz etkileyen stres, yorgunluk, mevsimsel koşulların etkisi ve çeşitli sağlık problemleri yer almaktadır. Dudak yaraları, yemek yeme ve konuşma esnasında hastayı zor durumda bırakabilmektedir. Ciltte enfeksiyon oluşması, alerjik reaksiyon, fiziksel darbe gibi nedenlerden de görülebilen dudak yaraları doğru tedavi edilmediği takdirde iltihaplı ve sancılı yaralara dönüşerek hastaya çok zor bir süreç yaşatabilmektedir.

Sağlıklı ve uzun bir ömür sürebilmek için vücudun genel sağlığının yanı sıra vücudun belli bölgelerinin temizliğine ve sağlığına da dikkat etmek gerekmektedir. İnsanlar, yemek yerken ve konuşurken ağız ve dudaklarını kullansalar da gün içerisinde belki de en fazla kullanılan bu bölgeyi çok fazla önemsemezler. Oysa ağız ve dudak bölgesi yaşamı kolaylaştıracak şekilde dizayn edilmiştir.

Dudakta sık karşılaşılan bir diğer sağlık problemi olan uçuk yarasında ise gelenekselleşen ısı tedavisinin uygulanması uçuğun neden olduğu kabarcığı engellemektedir. Dudakta uçuk çıkacağı fark edildiği anda birkaç saniye uçuk çıkacak bölgeye ısı uygulanması bu yöntemin etkisini görmek için yeterlidir. Ayrıca ağız içerisinde yaralar, aftlar ve dudakta uçuk için doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

‘Dudak yarasına ne iyi gelir?’ Dudak yarasına iyi gelen doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri ile kısa sürede sağlığına kavuşmak isteyenler, dudak yarasına kısa sürede çözüm olan doğal ve bitkisel tedavi yöntemlerine bu yazımızda mevcuttur.

Dudak Yarası Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde dudak yarasına neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Dudak tedavisinde yanlış tedavi yöntemi yaranın akıbetini daha da kötüleştireceği için dudak yarasına neden olan faktörün belirlenerek tanısının doğru konması çok önemlidir. Vücutta en hassas organlardan biri olan dudakta dudak yarasıyla çok sık karşılaşılmaktadır. Peki,‘Dudak yarası nedenleri nelerdir?’ İşte dudak yarasına neden olan faktörlerden başlıcaları;

Nefesin Ağızdan Alınması

Nefesin ağızdan sık alınıp verilmesi ve özellikle de geceleri uyku esnasında ağzın açık kalması, dudak yarasına neden olan faktörler arasında ön plana çıkmaktadır. Nefesin sık sık ağızdan alınıp verilmesi bir süre sonra dudak yaralarını maalesef kaçınılmaz hale getirmektedir.

Alerji

Vücuttaki bazı alerjik reaksiyonlarda ağız yaralarına neden olabilmektedir. Alerji mevsimi olarak bilinen sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde sık görülen alerjik reaksiyonlar, dudak yaralarının oluşmasında başı çeken faktörler arasında yer almaktadır.

Vitamin Eksikliği

İnsanların beslenme esnasında vücutlarının gereksinim duyduğu vitamin ve mineral miktarını karşılayamaması birtakım belirtilerle kendisini göstermektedir. Vücuttaki vitamin eksikliğinin belirtileri arasında dudak yaraları da yer almaktadır. Vücut uzun süre vitamin eksikliğine maruz kaldığı takdirde dudaklarda yara oluşması doğal olarak kabul edilmektedir. Ayrıca vitamin eksikliği kaynaklı görülen dudak yaraları diğer nedenlerden kaynaklı dudak yaralarına kıyasla daha şiddetli olmaktadır.

Soğuk ve Rüzgârlı Hava

Kötü hava koşulları da dudak yaralarını tetikleyebilmektedir. Özellikle havanın rüzgarlı ve soğuk olduğu günlerde gerekli tedbirlerin alınmaması dudaklarda yara ve çatlak oluşma riskini artırmaktadır. Bu tür havalara maruz kalındığı zaman tahriş olan dudakların kenarlarında yara, köşelerinde ise çatlaklar oluşmaktadır.

Dudak Yarasına Ne İyi Gelir?

Hassas doku yapısından dolayı dudaklarda yara oluştuğu zaman izleri kolay kolay kaybolmasa da bazı bitkisel tedavi yöntemleriyle bu yara izlerini hafifletmek ya da yaranın boyutuna göre bu izleri tamamen kaybetmek mümkündür. Dudaktaki yaralar özellikle iltihaplı olduğu zaman çok can yakmakta ve görüntüyü bozduğu içinde insanın modunu düşürmektedir.

dudak yarasına iyi gelen bitkiler
dudak yarasına iyi gelen bitkiler

Dudak yarasına ne iyi gelir? İşte dudak yarasına iyi gelen doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri;

Karbonat

Dudak yarasından muzdarip olanlar, ilk durak olarak evlerinin mutfağına gitmelidirler. Kendisine has yapısıyla yaralı bölgeyi onararak iyileşme sürecini hızlandıran karbonat, dudak yaralarının yanı sıra ağız içi yaralarına da çok iyi gelmektedir. Dudak yaraları ve ağız içi yaralarının görülmesinin en sık nedeni yanlış beslenme tarzı nedeniyle görülen vitamin eksikliğidir. Karbonat ise özellikle vitamin eksikliğinden kaynaklı dudak ve ağız içi yaralarına çok iyi gelmektedir.

Bu yöntemin uygulanması için biraz karbonat yaranın üstüne sürüldükten sonra hafifçe ovulmalıdır. Bu yöntem, hissedilen ağrıyı ve acıyı hızla kestiği gibi yaranın iyileşme sürecini de hızlandırmaktadır.

Vazelin

Sabah kalkıldıktan sonra aynaya bakıldığı zaman dudak ve ağızda yaralar oluştuğu fark edildiyse doğal ve bitkisel yöntemlere başvurularak bu yaralardan kısa sürede kurtulmak mümkün hale gelebilir. Aniden karşılaşılan bu tür sağlık problemleri için doğal ve bitkisel yöntemler maddi olarak yormadığı gibi uygulanmaları da çok pratik olduğu için fazla zaman almamaktadır. Bu doğal ve bitkisel tedavi yöntemlerinden en etkilileri arasında vazelinde yer almaktadır. Ağız ve dudaklarda oluşan yaralar için vazelinin doğal gücünden kesinlikle istifade edilmelidir.

Parmağa alınan biraz vazelin yaranın üstüne hafifçe uygulandıktan sonra 15 dakika civarında masaj yapılarak vazelin yaranın olduğu bölgeye iyice yedirilmelidir. Vazelin, yaranın olduğu bölgeye düzenli olarak uygulandığı zaman yarayı hızla iyileştirmektedir.

Zeytinyağı

Cilt bakımında yeri apayrı olan zeytinyağı, dudak çevresindeki yaralara da çok iyi gelmektedir. Gün boyu birçok yere dokunan insanlar, kendilerine bulaşan mikroplardan arınmak için bir takım tedbirler almalıdır. Aksi takdirde hastalıklara davetiye çıkarılmış olur ki bu hastalıklar arasında dudak yaraları da yer almaktadır. Akne veya mikrop kaynaklı dudak yaraları ise iltihap oluşumuna meyilli olduğu için ağrılı ve sancılı olmaktadır. Ayrıca dudakta yaranın oluştuğu bölge çok fazla gerilirse çatlaklar da oluşmaktadır. Dudak yarasından ve dudak yarasının neden olduğu ağrıdan muzdarip olanlar, yaranın olduğu bölgeye her gün 2 kez zeytinyağı uygulayarak bölgedeki hassasiyeti hafifletebilir ve ağrıyı dindirebilir.

Şeker

Dudak ve ağız bölgesindeki yaraların en yaygın nedenleri arasında ölü hücrelerin artması da yer almaktadır. Ağız bakımının düzenli yapılmamasından kaynaklanan ağız ve dudak bölgesindeki yaralar nedeniyle dudak çevresi esnekliğini kaybetmekte ve dudağın doğal formunun da bozulmasına yol açmaktadır. Dudak çevresinde oluşan yaraların nedeni ölü hücre birikmesinden kaynaklanıyorsa şeker tedavisiyle bu yaradan kıs süre içerisinde kurtulmak mümkün olabilir. Doğal ve en etkili peeling yöntemlerinden olan şeker, dudak ve çevresini mikroplardan temizlemekte ve ağız bölgesine komple uygulanan peeling ile de ölü derilerden cildi arındırmaktadır. Bu uygulamada kristal şekerden rahatsız olanlar varsa, değişik alternatiflerle de bu yöntemi uygulayabilirler. Yine şeker uygulamasının çok acı hissettirdiğinden yakınanlar varsa, şekerle bir miktar balı karıştırarak bu uygulamayı yapabilirler.

E Vitamini Yağı

Dudak yarasının iyileşmesi için birçok yönteme başvuranlar ama dudak yarasının halen geçmediğinden şikayet edenler, cilde sayısız faydaları olan doğal yağları denemelidirler. Ne yaparsa yapsın dudak yarasının geçmediğinden yakınanlar, sorunun temeline indiğinde ciltlerinde E vitamini eksikliği olduğunu fark ederler. Dudak yarasının hızla iyileşerek pürüzsüz ve parlak dudaklara yeniden sahip olabilmek için E vitamini yağının haftada birkaç kez kullanılması gerekmektedir. E vitamini dudaktaki yaraları hızla iyileştirerek eski sağlığına kavuşturmaktadır.

Limon

Dudak ve ağızda çıkan yaraların iyileşme sürecini hızlandırmak için en etkili yöntemler arasında limonda bulunmaktadır. Limon, dudak ya da ağızdaki yarayla temas ettiğinde asitli yapısından dolayı can yaksa da soruna kısa sürede şifa olmaktadır. Asitli içeriği olan limonun yakıcı etkisinden ağız içi bakımı yapılırken de faydalanılmaktadır. Piyasada satılan ağız bakım suları çok pahalı olduğu için bu ağız bakım sularını almayı tercih etmeyenlerin imdadına limon yetişmektedir. Limon suyuyla düzenli olarak gargara yapılması, ağız ve dudak çevresinde yara oluşumunu da engellemektedir.

Aloe Vera

Sadece ağız ve dudak çevresindeki yaralar için değil, her türlü cilt yarasına çözüm olan aloe veranın cilt yaralanmalarında iyileşme süresini hızlandırıcı etkisi olduğu gibi cildi nemlendirici özelliği de bulunmaktadır. Dudak yaralarını hızla iyileştiren aloe vera, iltihap oluşumunu da önlemektedir. Yumuşak ve tazelenmiş dudaklara sahip olmak isteyenler, doğal aloe vera kullanmayı ihmal etmemelidir. Doğal aloe veraya ulaşamayanlar ise aloe veranın jelini ya da içeriğinde aloe vera olan cilt bakım kremlerini kullanarak aloe veranın güçlü etkisinden istifade edebilirler. Aloe vera ile yenilenen dudaklar, eskisinden daha iyi bir görünüme kavuşmaktadır.

Çay Ağacı Yağı

Dudak bölgesindeki yaraları hızla iyileştiren çay ağacı yağının dudakları yakmaması için su ile seyreltilerek kullanılması gerekmektedir.

Gül Suyu & Zencefil

Gül suyuna bir miktar zencefil katıldıktan sonra macun kıvamına gelene kadar karıştırılmalıdır. Daha sonra elde edilen bu karışım dudakta yara olan bölgeye sürülmelidir. Antiseptik etkisi olan ve iltihap giderici bitkiler arasında yer alan zencefil, dudak ve çevresindeki yaraları hızla iyileştirmektedir.

Salatalık

Salatalığın dilimlendikten sonra dudakta yara olan bölgenin üstüne konulması yaranın iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Tuz

Bir su bardağı suya bir tutam tuz atıldıktan sonra karıştırılmalı ve bu suya batırılan pamuk, dudakta yara çıkan bölgeye sürülmelidir. Bu yöntemde tıpkı limon gibi can yakıcı olsa da dudak yaralarının iyileşmesinde oldukça etkilidir.