Dolaşım Bozukluğu Nedir, Belirtileri Nelerdir

dolaşım bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir
dolaşım bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir

Dolaşım Bozukluğu Nedir

Dolaşım sistemi, kalp ve damarlarda meydana gelen, vücuttaki en uç kısımlarda bile besin ve oksijenin taşınmasıyla birlikte aynı zamanda vücutta meydana gelen atık ürünlerin ve karbondioksiti vücuttan uzaklaşmasına neden olan kapsamlı bir sistemdir. Atardamarlar kalp üzerinden temiz kanı almasıyla birlikte vücutta ilerletmekte ve vücuttaki kullanımı sağlanan kirli kanın toplardamarlar ile birlikte kalbe geri dönüş sağlamaktadır. Dolaşım bozukluğu, bu sistemde herhangi bir aşamada da özellikle de damarlarda meydana gelen aksaklıklardan dolayı vücut içerisinde bu iletim sisteminin aksamasından kaynaklı olarak tanımlanabilmektedir. Dolaşım bozukluğu kişilerin hayatını ciddi oranda etkilemekte ve hayati tehlikelere neden olabilecek durumların meydana gelmesinden dolayı oldukça önemli durumlardan biridir. Dolaşım bozukluğu hastalıkları, kansızlıktan hemoroide tüm organ ve sistemlerin etkilenmesine neden olan pek çok hastalığı kapsamaktadır.

  • Kansızlık (anemi): Kandaki kırmızı kan hücrelerinde azalma görülmesidir. Sonuç olarak doku ve organlara taşınmakta olan oksijen miktarında azalma ve vücut performansında düşme görülmektedir.
  • Tansiyon Yükselmesi: Kanın kan damarlarında yapmış olduğu basınçla birlikte tansiyon ortaya çıkmaktadır. Hipertansiyon olarak da adlandırılan yüksek tansiyonda damar çeperlerine uygulanmakta olan basınç olması gerekenden daha yüksektir. Bu nedenle de vücutta bazı problemlere neden olabilmektedir.
  • Periferik Dolaşım Bozukluğu: Bacak ve kollara giden damarlarda meydana gelen bozukluklar da çeşitli belirtilere neden olabilmektedir.

Dolaşım Bozukluğu Belirtileri Nelerdir

Dolaşım bozukluğu saçlardan ayak parmaklarına kadar etkilenmesine neden olan bir durumdur. Kişinin dolaşım bozukluğunu düşündüren belirtilerin çıkması sonucunda kısa zaman içerisinde doktora başvurmaları gerekmektedir.

  • Bacakların kullanılması durumunda yani yürüyüş, koşu gibi durumlar esnasında ağrı ortaya çıkması ve kişide durma ihtiyacının oluşması belirtiler arasında yer almaktadır. Bacaklara yeterli miktarda kan gitmemesinin göstergesi olan bu durumun kesik topallama adı verilmektedir.
  • El ve ayaklarda dolaşım bozukluğunun görülmesi durumunda eller ve ayaklara yeterli miktarda kan gitmemesinden dolayı yeterli sıcaklık sağlanamamaktadır. Ellerde, ayaklarda ve ilerlemesi durumunda burun ve kulaklarda da ısınamama gibi problemlere neden olabilmektedir. Isınamama nedeniyle birlikte kızarma ve morarma da ortaya çıkabilmektedir.
  • Cilt renginin normalden daha soluk gözükmesiyle birlikte dolaşım bozukluğuna işaret etmektedir. Kan ve oksijenin yeterli bir şekilde dağıtılmamasıyla birlikte renksiz bir cilt yapısı ortaya çıkabilmektedir.
  • El ve ayak parmaklarında ileri derece dolaşım bozukluğunun görülmesiyle birlikte burun ve kulak gibi uzuvlarda öncelikle beyazlama sonrasında ise kızarıklık ve morarmalar görülebilmektedir. Siyanoz olarak da adlandırılan bu durum kan dolaşımının yeterli miktarda olmamasını göstermektedir.
  • Dolaşım bozukluğu aynı zamanda boşaltım sisteminin de etkilenmesine neden olmakta ve bu nedenle de vücutta ödemlere neden olabilmektedir. Ayaklarda ve bacaklarda daha fazla olmasıyla birlikte kol ve eller, bacaklar ve ayaklarda şişlik görülmesi söz konusudur.
dolaşım bozukluğu nedenleri nelerdir
dolaşım bozukluğu nedenleri nelerdir

Dolaşım Bozukluğu Nedenleri Nelerdir

  • Damar Sertleşmesi: Kolesterol seviyesinin yüksek olması, kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon ve halk arasında şeker hastalığı olarak da adlandırılan diyabet sonucunda damalarda meydana gelen planların elastikiyet kaybına neden olabilmektedir. Bunun sonucunda ise kanın taşınması zorlaşmaktadır.
  • Derin Ven Trombozu: Derin toplar damarlar içerisinde meydana gelen pıhtıdan dolayı kan akımı engellenmekte ve dolaşım bozukluğuna neden olabilmektedir. Derin ven trombozu durumuna uzun süre yatak istirahati, travma, uzun yolculuklar, büyük ameliyatlar sonrası, damar içerisine cihaz takılması, kan pıhtılaşma hastalıkları, gebelik dönemi, östrojen içeriğine sahip doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanılması sonucunda neden olmaktadır.
  • Flebit: Özellikle de bacak bölgesinde olmasıyla birlikte toplar damarların iltihaplanması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu iltihaplanma da pıhtının oluşmasıyla birlikte dolaşım bozukluğuna neden olabilmektedir.
  • Yeterli Düzeyde Fiziksel Aktivite Yapılmaması: Fiziksel aktivitelerin yetersiz olmasından dolayı dolaşım bozukluğuna zemin hazırlamaktadır.
  • Sürekli Dar Kıyafet Giyimi: Dar ve vücudu aşırı miktarda saran kıyafetlerin damarların sıkışmasına neden olmasıyla birlikte kalça kısmında dolaşım bozukluğuna neden olabilmektedir.
  • Stres: Stres vücutta pek çok sıkıntılara neden olabilen durumlardan biridir. Stres özellikle de omuz ve boyun kısmında kasılmalara neden olabilmektedir. Dolaşımın bozulmasına neden olabilmektedir. Özellikle de el ve ayak kısımlarında belirtilere neden olmaktadır.

Dolaşım Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir

İlaç Tedavisi: Kan dolaşımının teşvik etmesini sağlayarak ekstra olarak dolaşım bozukluğunun semptomlarının hafiflemesini sağlayan ilaç ve gıda takviyesiyle birlikte destek ürünleri kullanılmaktadır.

Egzersiz Tedavisi: Yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme gibi hafif fiziksel aktiviteyle birlikte tüm vücuda oksijen verilmesini sağlamaktadır. Fiziksel egzersiz ve hedefe yönelik yapılan fizyoterapi, organizmayı yeni damarlar oluşturmayı teşvik etmektedir. Bu durumda da dolaşım bozukluğu olan dokulardaki tedariki kısmi olarak üstlenebilmektedir.