Probiyotikler, sağlıklı bir bağırsak florasının korunabilmesini sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Yararlı ve toksik olan bakteriler midede yüksek miktarda bulunmaktadır. Probiyotikler, kötü bakterileri uzak tutmakta olan ve bağırsak sağlığının korunmasını sağlayan yararlı bakterilerdendir. Aynı zamanda, faydalı bakteriler bağırsak astarını kaplamakta ve sızdırmaz bir hale getirmesiyle birlikte onun sağlam ve seçici olarak geçirgen tutmaktadır.
Yüksek oranda probiyotik bakterisi içeriğine sahip olan dengeli bir bağırsak mikrobiyomu olduğunda, sindirim sistemi sağlıklı bir şekilde çalışmakta aynı zamanda cildin daha temiz olmasıyla birlikte bağışıklığında güçlenmesini sağlamaktadır. Bağırsak mikrobiyomu, yiyecek seçimlerinden güçlü bir şekilde etkilenmektedir. Günlük diyet programlarında daha fazla probiyotik bakımından zengin besinleri dahil ederek kolay bir şekilde desteklemeniz mümkün olacaktır. Peki, doğal probiyotik besinler nelerdir?
İçerik Başlıkları
Tarhana Çorbası
Probiyotik besinler, sindirim sistemi ve tüm vücut açısından oldukça faydalı besinler arasında yer almaktadır. Tarhana mayalanarak elde edilmesinden dolayı probiyotik özelliği olan besinler arasında ilk sırada yerini almaktadır. Vitamin ve mineral açısından zengin besin değerlerine sahip olmasıyla birlikte besleyici özelliğine de sahiptir. Tarhana çorbası, bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve tokluk hissiyatının arttırma da etkilidir. Ayrıca kolesterolü düşürmek ve mide asidinin dengelenebilmesi açısından oldukça yardımcıdır. Tarhananın probiyotik değerleri oldukça yüksek olduğundan dolayı son derece sağlıklı besinlerdendir. Bu nedenle düzenli olarak ev yapımı tarhana çorbası tüketmek, sindirim sistemi açısından büyük bir fayda sağlamaktadır.
Salatalık Turşusu
Salatalık laktik asit bakterilerinin yardımı ile bir süre mayalanmaya bırakılmaktadır. Bu işlemin sonunda ekşi bir tad oluşur. Salatalık turşusu, sindirim sistemine yardımcı olmasından dolayı iyi bir probiyotik bakteri kaynaklarından biri olarak yer almaktadır. Aynı zamanda kalori açısından da düşüktür ve kanın pıhtılaşması açısından gerekli olan K vitamini bakımından da yüksektir. Turşular yüksek oranda tuz içeriğine sahip olmasından dolayı tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi önerilir. Sirke ile birlikte hazırlanan turşular canlı probiyotik içeriğine sahip değildir.
Ev Yapımı Yoğurt
Yoğurt, sağlık açısından oldukça faydalı bakteriler içeren, probiyotik bakımından da yüksek değerlere sahiptir. Yoğurt, başta laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler olmasıyla birlikte probiyotikler tarafından fermente edilmekte olan sütte meydana gelmektedir. Yoğurt tüketimi, gelişen sağlık da dahil olmasıyla birlikte pek çok sağlık yararı ile bağlantılıdır. Yoğurt ayrıca yüksek tansiyonu olan kişiler için de faydalıdır. Yoğurt çocuklarda, antibiyotiklerin sebep olduğu ishalin azalmasında yardımcı olabilmektedir. Hatta irritabl bağırsak sendromunun belirtilerinin hafiflemesinde fayda sağlayabilmektedir.
Lahana Turşusu
Lahana turşusu, dilimlenmiş ve laktik asit bakterileri tarafından fermente edilerek lahanadan elde edilmektedir. Lahana turşusu sık sık garnitür olarak tüketimi sağlanmaktadır. Ekşi, tuzlu bir tadı vardır ve hava geçirmeyen bir kavanoz içerisinde uzun bir süre saklanmaktadır. Lahana turşusu, probiyotik özelliklerine ekstra olarak lif ve K ve C vitaminleri açısından zengin değerlere sahiptir. Aynı zamanda demir, potasyum ve sodyum açısından da zengindir. Lahana turşusu aynı zaman da göz sağlığı açısından oldukça önemli olan antioksidanlar lutein ve zeaksantin içeriğine sahiptir. Lahana turşusunda işlenmemiş olanlar tercih edilmektedir. Pastörizasyon, canlı ve aktif olan mikroorganizmalarının ölmesine sebep olmaktadır.
Kefir
Kefir, fermente bir probiyotik içecek olarak yer almaktadır. İnek ya da keçi sütüne laktik asit bakterileri ve maya kültürleri ilave edilerek elde edilmektedir. Kefir, çeşitli sağlık faydalarıyla birlikte bağlantılıdır. Kefirin faydalarından biri de kemik sağlığıdır. Ayrıca sindirim problemlerine yardımcı olmakta ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Yoğurt, bilinen en iyi probiyotik gıdalardan biri olsa da, kefir daha iyi bir bakteri kaynağı olarak yerini almaktadır. Kefir, birkaç ana dost bakteri ve maya çeşidi içeriğine sahiptir. Bu durumda kefirin daha çeşitli ve güçlü bir probiyotik olmasını sağlamaktadır. Yoğurt gibi kefir de laktoz intoleransına sahip olan kişiler tarafından iyi tolere edilebilmektedir.
Kimchi
Kimchi, sık sık lahananın çeşitli baharatlar ve otlar ile hava geçirmez bir kap içerisinde birkaç gün ya da bir hafta kadar fermente edilmesiyle birlikte elde edilmekte olan bir Kore yemeğidir. Kimchi, keskin aroması ve probiyotikler açısından oldukça zengin olarak bilinmektedir. Kimchi’yi, tatlandırmak açısından kırmızı pul biber, sarımsak, yeşil soğan, zencefil ve tuz gibi baharatlar ilave edilmektedir. Lakto-fermanstasyon süreci, yerleşik mikroorganizma kültürünün mevcut şekerleri laktik aside parçalanmasına sebep olmaktadır. Bu durumda da sebzelerin onları korumasıyla birlikte raf ömrünü arttırmaktadır. Lactobacillus kimchii laktik asit bakterileriyle birlikte sindirimi desteklemekte olan diğer laktik asit bakterileri içermektedir. Lahanadan elde edilen kimchi, diğer vitamin ve mineraller dışında K vitamini, riboflavin (B2 vitamini) ve demir açısından zengin değerlere sahiptir.
Doğal Probiyotik Nasıl Yapılır
Bağırsak florasında yer alan iyi huylu bakteri sayısını yükseltmek için en iyi yollardan biri de ev yapımı olan probiyotik yoğurt tüketiminin sağlanmasıdır. Yoğurt, probiyotik olma özelliğine sahip olan faydalı besinlerden biridir. Normal yoğurt marketlerden alınmakta olan probiyotik yoğurt mayasıyla ya da eczanelerde satılmakta olan probiyotik kapsül ilave edilerek probiyotik yoğurt elde edilmektedir. Evde probiyotik yoğurt yapabilmek için öncelikle süt 15 dakika boyunca kaynatılmakta ve ortalama olarak 45 dereceye kadar soğutulmaktadır. Daha sonrasında ise bir kaşık ile yoğurt mayası, 2 kaşık kadar süt ile ayrı bir kap içerisinde karıştırılmaktadır. Probiyotik şaşe mayayla birlikte karıştırılarak ılık süte yavaş bir şekilde ilave edilmektedir. Sonrasında ise karanlık bir ortamda ortalama olarak 5 saat kadar bir süre içerisinde bekletilmekte olan yoğurt, buzdolabına alınır. Ertesi gün yoğurt tüketime hazır bir hale gelmektedir.
Doğal Probiyotikleri Kimler Kullanabilir
Doğal probiyotik besinler sindirim sistemi sorunları yaşayan ve bağışıklığı desteklemek açısından kullanımı sağlanmaktadır. En önemli kısımlarından biri ise bu faydalı olan bakterilerin canlı olarak bağırsağa ulaşmış olur. Bunu başarmak için kaplama teknolojisini kullanmakta olan ürünler bulunmaktadır. Aksi durumda bu faydalı olan bakteriler gıda ya da takviye yolu ile birlikte tüketimi sağlanmasında mide asidiyle temas etmesinde canlılıklarını kaybetme riski ile birlikte karşılaşmaktadır. Mideye ne kadar canlı ve dost bakteri ulaşım sağlarsa, sindirim ve bağışıklık sistemi o kadar sağlıklı halde olmaktadır.