Doğal Antibiyotik Etkili Besinler Nelerdir

doğal antibiyotik etkili besinler
doğal antibiyotik etkili besinler

Tüm dünyaya büyük bir hızla yayılan ve insan sağlığını ölümle sonuçlanabilecek kadar çok ciddi bir şekilde tehdit eden Covid-19 virüsü doğal antibiyotik etkili besinlerin ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha hatırlattı.

İnsan vücuduna girdikten sonra hızla yayılım gösterebilen virüs ve bakterilere karşı vücudun verdiği savaşta bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücut direncini artıran bu besinlerin mutfaklardan kesinlikle eksik edilmemesi gerekmektedir.

Vücut direncini yükselterek insan sağlığını koruyan doğal antibiyotik etkili besinler nelerdir? Özellikle kış mevsiminin soğuk günlerinde yakalandığımız nezle, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarında vücudun daha çabuk toparlanmasını sağlayan doğal antibiyotik etkili besinler bu yazımızda paylaşılmıştır.

Doğal Antibiyotik Besinler

Sağlığımız için doktorlar tarafından reçete edilen antibiyotikleri elbette kullanmalıyız. Ama doktorun reçete ettiği antibiyotiği kullanmamıza neden olan enfeksiyona vücudumuzun maruz kalmaması için düzenli olarak doğal antibiyotik etkili besinler tüketebiliriz. Sağlığımıza inanılmaz faydaları olan bu besinler sadece vücut direncimizi yükseltmemekte, aynı zamanda günlük yaşam içerisinde bizlere enerji vererek halsiz ve yorgun düşmemizi de engellemektedir. Öğünlerimizde birinin ya da birkaçının mutlaka bulunması gereken doğal antibiyotik etkili besinlerin listesi artık elinizin altında. Kıymetini bilmeniz dileğiyle şimdi bu besinleri sizlerle paylaşıyoruz.

Doğal Antibiyotik Sarımsak

Vücudun bakteri, virüs ve enfeksiyonlara karşı etkili bir şekilde savaşabilmesi için günlük birkaç diş sarımsak mutlaka tüketilmelidir. Sarımsak sağlığımız için o kadar önemli bir besindir ki soğuk algınlığı, grip, nezle, yüksek tansiyon, diyabet ve daha birçok rahatsızlıkla mücadelede vücut direncini artırır. Sarımsağı yemeklerde tüketmektense çiğ olarak tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca çorba, sos ve salatalara ezilerek katıldıktan sonrada tüketilebilir.

Turp

Daha önce duydunuz mu bilmem ama turp sağlığa o kadar faydalı bir besindir ki turp tüketmeyi sevmeseniz bile senede bir defa turp tarlasında mutlaka gezin derler. İçeriğinde folik asit, fosfor, diyet lifi ve C vitaminini bol miktarda barındıran turp, birçok hastalıkla mücadele ederek sağlığımızı korumaktadır. Özellikle soğuk algınlığına yakalandıysanız turp tüketmeyi sakın ihmal etmeyin. Turpu cazip hale getirmek için rendelendikten sonra üzerine limon sıkılarak da yenilebilir.

Soğan

Soğan en az sarımsak kadar sağlığımıza faydalı ve doğal antibiyotik etkisi olan bir besindir. Vücudunuzun grip, soğuk algınlığı, iltihaplanma gibi rahatsızlıklara maruz kalmaması için soğanı düzenli olarak tüketin. Ayrıca soğan doğal bir ağrı kesicidir. Soğanın sağlığa olan faydalarından yüksek derecede istifade edebilmek için soğanı çiğ tüketmeye dikkat etmek gerekiyor.

Nar

Tam bir C vitamini ve potasyum deposu olan nar, yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Narın içeriğindeki antosiyanin bileşeni bağışıklık sistemini o kadar kuvvetlendirir ki kolay kolay hiçbir hastalık böylesine kuvvetli bir bağışıklık sistemiyle baş edemez. Taneli olduğu için yenilmesi biraz zahmetli bir meyve olsa da siz siz olun narı düzenli tüketin. İlerde pişman olmazsınız.

Kivi

Kivinin içeriğindeki C vitamini miktarı portakalla kıyaslandığı zaman daha fazladır. Kivinin içeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklarla savaşmaktadır.

Bal

Lezzetiyle kahvaltı sofralarımızın efsanesi olan bal, doğal antibiyotik bir besin olarak sağlığımız içinde bir zırhtır. Özellikle enfeksiyonlara karşı güçlü bir koruma sağlayan balı tercihe göre süt, tarçın ya da sade bir şekilde yiyebiliriz.

Turunçgiller

Hepsi birer doğal antibiyotik olan mandalina, greyfurt, limon, portakal ve diğer turunçgiller, sağlıklı bir yaşam için şifa kaynağıdırlar. İçeriğindeki güçlü C vitamini ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı ciddi koruma sağlar. Ayrıca bu rahatsızlığa yakalananlar, turunçgillerden taze sıkılmış meyve sularını içerek daha rahat toparlayabilir ve rahatlayabilirler.

Zencefil

Soğuk algınlığı ve mide sorunlarına iyi gelen ve eklem ağrılarını dindiren zencefil, birçok hastalığa karşıda vücudumuzu korumaktadır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesinin doğal bir antibiyotik olduğunun en ciddi kanıtı içeriğindeki malik asittir. Mutfaklarımızdan eksik olmaması gereken elma sirkesinin boğaz ağrısına şifa olmasının yanı sıra vücudumuzdaki mikropları da öldürdüğü ispatlanmıştır.   

Tarçın

Tarçının sadece tadına değil, hepimizi etkileyen kokusuna da hayranızdır. Doğal bir antibiyotik olan tarçın zayıflamada önemli bir yardımcı olduğu gibi kan şekerini düşürmekte ve solunum yolu enfeksiyonlarını engellemektedir. Mutfaktaki kullanım alanı oldukça geniş olan tarçın, yiyeceklerimizin lezzetine lezzet katmaktadır.   

Maydanoz

Çiğ ve pişmiş olarak tüketilebilen maydanoz antibiyotik etkisiyle de bilinmektedir. Vücudu virüs ve bakterilerden arındırmak için maydanoz çayı en sağlıklı tercihlerden biridir. Covid-19 virüsü enfekte olanlar ve idrar yolu enfeksiyonlarına yakalananlar, maydanozu bol tüketerek vücutlarını arındırabilirler.

Ayrıca bağırsakları uyararak harekete geçiren ve sık sık idrara çıkaran dereotu da vücudu bakterilerden arındırmaktadır. Kendilerini iyi hissetmeyenler, doğal antibiyotik etkisi olan dereotunu çiğ tüketebilir ya da çayını yaparak içebilirler. Böylelikle bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirerek vücut dirençlerini artıracaklardır.

Antibiyotik Etkili Diğer Besinler

Yukarıda saydığımız besinler haricinde antibiyotik etkili diğer besin kaynakları şöyle sıralanabilir;

  • Karadut
  • Yeşil çay
  • Sumak
  • Zerdeçal
  • Kefir
  • Kırmızı biber
  • Adaçayı
  • Ispanak
  • Brokoli
  • Pırasa