Aşırı kalabalık ya da çarpık dişleri düzeltmek için yapılmakta olan ortodonti tedavisine diş teli denir. Her hastalık döneminde olmasıyla birlikte tedaviye odaklanma ve iyileşme bireysel anlamda farklılık göstermektedir. Hemen hemen tüm hastalar, diş teli takılmasından ve sıkıldıktan sonra birkaç gün süre ile birlikte diş teli ağrısı çekebilmektedir. Ağrı minimal düzeyde ve normal olabilmektedir. Bu ağrıların bir kısmı diş teline alışma ağrısıdır ve bir kısmı da bu süreç içerisinde yaşanmakta olan ekstra durumlardan kaynaklı oluşmaktadır.
Genel olarak diş teli takılması durumunda dişlerde ağrı veya sızı olmaz. Teller, braketlere diş teli lastiğiyle birlikte takılmaktadır. Bu nedenle de dişler belirli yönlere doğru çekilmektedir. Çekilme durumundan dolayı baskı hissiyatı oluşabilmektedir. Diş teli ağrısı, tedavinin devamında birkaç hafta kendini hissettirebilir. Bu dönem ağız, diş ve diş teli arasındaki uyumun oluşma zamanını kapsamaktadır. Diş hekiminin tavsiyesi doğrultusunda ağrılı bir süreci daha hızlı bir şekilde atlatabilmeniz mümkündür.
Diş tellerinin takılı kalması durumunda dişler şekil almaktadır. Aynı zamanda diş hekimi tedavi boyunca teller üzerinde değişimler yapabilmektedir. Oynama ve değişikliklerde minimal düzeyde olsa ağrı veya acı hissiyatı oluşabilmektedir. Diş teli takılmasından sonra çiğneme esnasında dişlerde ve diş etlerinde az da olsa ağrı, yanakların iç yüzeyinde sürtünmeden dolayı yaraların çıkması ve dil üzerinde kesikleri oluşması gibi durumlarda meydana gelebilmektedir. Hastanın diş teline tamamen alışması ise yaklaşık bir ay kadar sürmektedir. Sonrasında ise ekstra olarak bir durum gelişmemesiyle diş teli ağrısı yaşanmamaktadır.
Aynı zamanda diş ağrısına ne iyi gelir evde yazımıza da göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
İçerik Başlıkları
Diş Teli Nasıl Takılır
Diş hekimi, diş teli tedavisi kararı alınmasından sonra hastaya diş teli takılmaktadır. Bu süreç içerisinde hastanın kafasını kurcalamakta olan endişeler olabilmektedir. Peki, diş teli nasıl takılır? Diş teli takılma esnasında acı olur mu? Diş teli takılmadan öncesinde diş hekimi hastanın ağzına ağızlık takmaktadır. Ağzın tam olarak gerilmesiyle birlikte dişlerin net bir şekilde görülmesi için ağızlık kullanımı sağlanır. Böylece uygulama daha da kolaylaşır. Hasta bu süreç içerisinde ağzını açık tutmasından rahatsız olabilir ancak acı veya ağrı hissiyatı yaşamaz.
Diş hekimi, gerekli duyulan medikal yapıştırıcıyı sürmesinden sonra braketleri yapıştırma işlemine geçmektedir. Braketler tek tek yapıştırılmaktadır. Braket yapıştırma işlemi sonrasında ise teller, braketlerin arasından geçmektedir. Bir saati aşmayan bu işlemle birlikte diş teli tedavisi başlamış olmaktadır. Diş telinin takılmasından sonra her ay en az bir kere diş hekimi kontrolünden geçilmesi tavsiye edilir.
Diş hekimi bu süreç içerisinde tellerin tedavisinde hizmet edip etmediğini denetlemektedir. Ortodontik ayarlamalar yapılmaktadır. Bu ayarlamalar esnasında gevşemiş olan teller tekrardan sıkılmakta ve gerekli olan ölçüde teller üzerinden değişimler yapılabilmektedir. Ayarlama ve düzeltmeler sonrasında diş teli ağrısı yaşanabilmektedir. Ağrıların önüne geçilmemesi durumunda diş doktoruna başvurulması gerekir. Ağrının kontrolü sağlanması durumunda bile rutin kontrollerin ve diş teli bakımının aksatılmaması gerekir.
Diş Teli Ağrısı Nasıl Geçer
Diş teli ağrısı her hastada farklılık gösterebilmektedir. Ağrının minimalize edebilecek kişi iyi bir ortodontisttir. Bu nedenle de diş teli tedavisinde diş hekimi seçiminde ekstra olarak özen gösterilmesi gerekir. Genel işleyiş sürecinde meydana gelen ağrılar için basit ağrı kesicilerin tercihi sağlanabilir. Ağrı oluşma esnasında hafifletilecek bazı tavsiyelere de kulak verebilirsiniz.
Peki, diş teli ağrısına ne iyi gelir? Oral anestezikler, diş ve diş etini duyarsızlaştırmasından dolayı ağrının kısa bir süre içerisinde kesmektedir. Diş teli uygulamasından sonra diş hekiminiz ağrı kesici önerisinde bulunabilir. Ağrı kesici kullanımı, kısa zaman içerisinde ağrının etkisinde azalma gösterebilmektedir. Ağrı kesici ilaç kullanma esnasında diş hekiminin vermiş olduğu kullanım oran ve talimatlarına uymak oldukça önem taşır.
Buz kompres uygulamasıyla birlikte iltihabın azalmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ağız içerisinde uyuşturmasından dolayı ağrı hissiyatı kaybolmaktadır. Diş teli ağrısıyla başa çıkmak için buz kompres uygulaması yapılması önerilir. Buzlu su içmek de diş teli ağrısına iyi gelmekte olan yöntemlerden biridir. Ağrının şiddetlenmesiyle birlikte 100 ml kadar buzlu su tüketimi sağlayabilirsiniz. Ağrının azalmasını hissetmeniz durumunda diş hekimine başvurmanız önerilir.
Diş Teli Ağrısı İçin Ne Zaman Diş Hekimine Gidilir
Diş teli tedavisinden sonra özellikle de ilk zamanlar ağrıların oluşması doğaldır. Ancak bazı durumlarda mutlaka diş hekimine başvurulması gerekir. Dişlerinizde ani bir şekilde gelişmekte olan şiddetli bir ağrının olması, diş etlerinizde lekelerin oluşması, ağrının merkezinde çıkıntılı bir telin olması, kanama olması, braketlerin gevşemesi veya düşmesi, diş tellerinin sıkım işleminden sonra süren ağrı beş günü geçmesiyle birlikte soğuk veya sıcak besinlerin tüketiminde aşırı derece de hassasiyet hissiyatı yaşamanız durumunda mutlaka diş hekiminize başvurmanızı tavsiye ederiz.
Diş Teli Tedavisi Süreci
Tel tedavisinden sonra sert gıdaların ve özellikle de kabuklu yemişlerin tüketimi sağlanmaması önerilir. Bu durumda ağrının artış göstermesi ve tellerin zarar görmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle de tedavi dönemi boyunca yumuşak besinlerin tercihi sağlanmalıdır. Tedavi sonrasında ortodontist önerisiyle birlikte diş teli mumu kullanımı sağlanabilir.
Diş teli mumu yanak ve diş etlerinin zarar görmesinin önüne geçer. Diş teli mumu, braketlerin sivri uçlarının ağız içerisinde tahriş etmesinin önüne geçer. Ağrı ve sızılarda soğuk uygulamalar genel olarak işe yaramaktadır. Bazı zamanlarda ılık tuzlu suyla birlikte gargara yapmayı da tercih edebilirsiniz. Bu uygulama, tellerden kaynaklı olarak meydana gelebilecek kesik ve yaraları iyileştirmeye yardımcıdır. Diş etlerine dairesel hareketlerle birlikte hafif bir kuvvet uygulanmasıyla birlikte masaj yapmak ağrı, sızı ve diş eti şişmesine iyi gelmektedir.
Ağrının azalmasında önemli yollardan biri de diş ve diş tellerine yapılan bakımlardır. Gün içerisinde en az iki kez dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanımıdır. Diş teli tedavisi uzun bir süreye yayılmakta olan uygulamalardır. Bu nedenle de sabırlı ve sakin kalarak tedavi seyrinin iyi gitmesi oldukça önem taşımaktadır. Ağız ve diş hijyeninin önemli olmasıyla, bakım ve ilaçlarla birlikte de desteklenmektedir. Gerekli olması durumunda diş hekimine başvurulmasıyla birlikte sabırlı bir sürecin takibi sağlanarak sağlıklı ve güzel bir gülümsemeye ulaşmanız mümkün olacaktır.
Diş Teli Takılmasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir
Diş teli tedavisi oldukça uzun ve hassas bir süreçtir. Tedaviden maksimum verim sağlanabilmesi için tedavi boyunca bazı konuların hassasiyeti sağlanması gerekir. Tel takılmasından sonra soda dahil olmasıyla birlikte asitli içeceklerin tüketiminden uzak durulması önerilir.
Çekirdekli yiyecekler ve özellikle de meyveleri ayıklayarak tüketimi sağlanması gerekir. Lokum, sakız gibi yapışma özelliğine sahip olan yiyecekler braketlere yapışabilmektedir. Bu nedenle de tedavi boyunca asla tüketimi sağlanmaması önerilir.
Et ürünleri, pizza, armut, elma gibi sert olan besinlerinde tüketimi esnasında aşırı derecede dikkat ve özen gösterilmesi önerilir. Bu yiyecekler tellere ve braketlere zarar verebilmektedir. Dilimleme veya daha minik parçalara ayırarak tüketimi sağlanabilir.
Sandviç ve tost gibi yiyeceklerin tercihinde bulunmak istiyorsanız ufak parçalara ayırmaya özen gösteriniz. Bu yiyeceklerin tüketiminde de tellere ve braketlere yüksek miktarda zarar verebilmekte hatta yerinden oynamasına neden olabilmektedir.
Çorbalar, sulu gıdalar, deniz ürünleri, tavuk ve makarna gibi yumuşak besinlerin tercihinde bulunabilirsiniz. Fakat her zaman tüketimi sağlanacak besinlerin parçalara ayırmanızdan emin olmanız gerekir.
Beslenme alışkanlıklarınızı düzenlememeniz durumunda diş teli ağrısı çekmeniz kaçınılmaz olabilmektedir. Hatta sert gıdalarında tüketimini sağlamanız durumunda ısrarcı olursanız şiddetli ağrılar yaşayabilir, diş tellerinin tekrardan düzenlemesine veya takılmasına neden olabilirsiniz.