Diş Sıkma (Bruksizm) Belirtileri Nelerdir

diş sıkma (bruksizm) belirtileri nelerdir
diş sıkma (bruksizm) belirtileri nelerdir

Bruksizm (diş sıkma) kişinin dişlerini sıktığı, gıcırdattığı ya da birbirine bastırmış olduğu bir durumdur. Bruksizmi (diş gıcırdatma) olan kişilerin uyanık esnada dişleri bilinçsiz bir şekilde sıkabilir ya da uyku esnasında dişlerini sıkabilir ya da gıcırdatabilir.

Uyku bruksizm (diş gıcırdatma), normalden uykuyla ilişkili bir hareket bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Uyku esnasında dişlerini sıkmakta ya da gıcırdatan kişilerin, horlama ve nefes almasında duraksamalar yani uyku apnesi gibi farklı uyku bozukluklarına neden olma olasılığı daha yüksek olarak görülmüştür.

Hafif bruksizm vakaları herhangi bir tedaviye ihtiyac duyulmamaktadır. Bununla beraber, bazı kişilerde bruksizm, çene bozukluğuna, baş ağrısına, hasarlı dişlere ve diğer problemlere neden olacak kadar sık ve şiddetli bir şekilde olabilir.Kişinin uyku bruksizmi (diş gıcırdatması) olduğunu fark ederek çeşitli komplikasyonlar gelişim sağlayana kadar kolay olmayacağı için bruksizmin (diş gıcırdatmasının) belirti ve semptomları hakkında bilgi sahibi olmak ve düzenli bir şekilde diş bakımını sürdürmek, kişinin ağız ve diş sağlığı bakımından önemlidir.

İçerik Başlıkları

Diş Sıkma (Bruksizm) Belirtileri Nelerdir

  • Kişinin uyku partnerini uyandıracak kadar yüksek seste dişlerini gıcırdatması,
  • Çene, boyun ya da yüz bölgesinde ağrı,
  • Uyku bozukluğu,
  • Şakaklarda başlayan hafif baş ağrısı,
  • Yorgun veya kasılan çene kaslarıyla tamamen açılıp kapanmayan kilitlenmiş bir çene bulunur.
  • Yanağın iç kısmında çiğnemeden kaynaklı oluşan hasar

Diş Sıkma (Bruksizm) Nedenleri Nelerdir

Uzmanlar bruksizme (diş gıcırtısı) neden ortaya çıktığını tam olarak bulmuş değildir. Fakat genetik, fiziksel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Pek çok vakada uyanık bruksizm (diş gıcırtısı), anksiyete, stres, öfke, hayal kırıklığı ya da gerginlik gibi duygulardan kaynaklanması mümkündür. Bununla birlikte bireyin derin konsantrasyona girmesi bir süreçte bir başa çıkma stratejisi ya da bir alışkanlık olarak gelişim sağlamış olabilir.

Uyku bruksizmi (diş gıcırtısı) ise uyku esnasında uyarılmayla ilişkili ya da uykuyla ilişkili bir çiğneme aktivitesinin sonucunda meydana gelmektedir. Çeşitli faktörler, kişide bruksizm (diş gıcırtısı) gelişme riski artış gösterir. Bu faktörler arasında öncelik olarak stres gelir. Artış gösteren anksiyete ya da stres dişlerin gıcırtısına sebep olmaktadır.  Bruksizm (diş gıcırtısı), parkinson hastalığı, demans, gastroözofageal reflü bozukluğu yani GERD, epilepsi, gece terörü, uyku apnesi gibi uykuyla ilgili bozukluklar ve dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu yani DEHB gibi bazı diğer zihinsel sağlık ve tıbbi bozukluklar ile ilişkilendirmemiz mümkündür.

Yaş, bruksizm (diş gıcırtısı) için farklı etkileyici faktörlerdendir. Bruksizme (diş gıcırtısı) küçük çocuklarda daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Fakat genel olarak yetişkinlikte geçmektedir. Agresif, rekabetçi ya da hiperaktif bir kişilik tipine sahip olan kişilerde bruksizm (diş gıcırtısı) riskinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Bruksizm (Diş Gıcırtısı) İle Ortaya Çıkan Komplikasyonlar Nelerdir

Pek çok vakada bruksizm (diş gıcırtısı) ciddi komplikasyonlara sebep olmamaktadır. Fakat şiddetli bruksizm (diş gıcırtısı) dişlerde dolgu ya da restorasyon yapılmasını gerektiren hasara, tansiyon kaynaklı baş ağrısı ve çenede ya da yüzde şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Kısacası TME olarak adlandırılan temporomandibular eklemlerde, yani çene eklemlerinde ortaya çıkan bozukluklar kişinin ağzını açıp kapaması süresince kulağına bir tıklama sesi gelmesine sebep olabilmektedir.