Diş Apsesi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Diş Apsesi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır
Diş Apsesi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Diş apsesi nedir, ne iyi gelir konulu diş apsesiyle ilgili sizlere bilgilere vereceğimiz bu yazımızda, sizler de diş apsesinin belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceksiniz. Diş apsesi, pek çok diş eti ve diş etine karşı destek olan dokuların rahatsızlıklara oranla acı ve ağrı gibi durumların oluşmasına neden olabilmektedir.

Genel olarak diş etindeki problemleri kronik bir halde ilerleme göstermekte ve bu sebeple belirtileri oldukça geç gözükmektedir. Bununla birlikte pulpa odasında yani sinirler üzerindeki etkisi olan apseler, akut döneminde ciddi ağrılar yaratabilmektedir. Böyle bir durumda mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

Diş Apsesi Türleri Nelerdir
Diş Apsesi Türleri Nelerdir

İçerik Başlıkları

Diş Apsesi Türleri Nelerdir

Diş apsesinde üç farklı tür bulunmaktadır. Diş hekimleri de apsenin oluşturmuş olduğu bölgeye göre diş apsesini üç farklı şekilde değerlendirmektedir. Diş apsesinin türleri aşağıda açıklanmıştır;

  • Periapikal Apse : Dişlerde, apeks olarak adlandırılmakta olan kök ucunda oluşmakta olan apse çeşididir.
  • Periodontal Apse : Diş ve diş etlerinin birleştiği noktada biriken kalıntılar ve bu kalıntılara bağlı olarak oluşmakta olan plaklardan kaynaklı şekilde bakteriler oluşmaktadır. Bunun sonucunda meydana gelen apse çeşididir.
  • Gingival Apse : Tamamen diş etlerinde oluşan apse çeşididir.
Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir
Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir

Diş ya da diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıkların çeşitli belirtileri olması gibi diş apsesinin de birtakım belirtileri bulunmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse;

  1. Diş apsesi tamamen diş kökü ile birlikte bağlantılı olmasından dolayı belirtiler genel olarak kök ucunda görülmektedir.
  2. Isırma esnasında veya hiç beklenmedik anlarda meydana gelen ağrılar belirtiler arasında yer almaktadır.
  3. Bunlarla birlikte şişlik veya gece uyku esnasında ani şekilde uyandıran ağrılar da yine diş apsesi belirtileri arasında yer almaktadır.
  4. Diş kökünün hizasında standart bir sivilce başı kadar görülmekte olan fistül ağzından akan iltihap da apse belirtilerindendir.
Diş Apsesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Diş Apsesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Diş Apsesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Diş apsesi belirtileri doğrultusunda diş hekimine başvurulma durumunda ilk olarak şikayet edilmekte olan bölge ile ilgili fiziksel kontroller sağlanmaktadır. Bununla birlikte yine ilgili bölgenin röntgeni çekilmekte ve apsenin hangi aşamada olduğu tam olarak netleşmektedir.

Daha sonrasında ise enfeksiyonun diş içerisinde bulunan sinire ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmektedir. Diş apsesi eğer sinire ulaşan bir enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkıyorsa dişte bulunan sinir alınmaktadır. Bu tedavi yöntemi ise kanal tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Genellikle diş apsesisi için uygulanan tedavi yöntemleri aşağıda yer almaktadır;

  1. Öncelik olarak diş apsesine sebep olan etkenin tam olarak neden kaynaklandığı anlaşılmakta ve bununla birlikte tedavi sürecine geçilmektedir.
  2. Diş etlerinin istenilen şekilde ve sağlıklı durumda olması için de temizlik yapılması da gerekebilmektedir.
  3. Aynı zamanda dişin bazı kısımlarında küretaj olarak adlandırılmakta olan derin temizlik işlemi de uygulanmaktadır.
  4. Tedavi döneminde direkt olarak ilaç verilmesi uygun görülmemektedir. Bunun dışında iltihaplı bölge geniş ise anestezi etkisi ile iltihabın akıtılması sağlanmaktadır.
  5. İltihabı akıtmak için lokal yöntemler yeterli miktarda yeterli olmaması durumunda cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır. Bu durumda hem diş eti hem de diş kökleri enfeksiyonun tekrar meydana gelmeyecek şekilde temizlenmektedir.
  6. Diş apsesi tedavisinde en çok tercih edilmekte olan tedavi yöntemlerinden biri de kanal tedavisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu uygulama çeşidi ile birlikte diş apsesi tek bir seansta kolay bir şekilde kurutulmaktadır.