Dildeki Yara Nasıl Geçer

dilde yara nasıl geçer ne iyi gelir
dilde yara nasıl geçer ne iyi gelir

Dilde çıkan yaralar insanın günlük yaşamını olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini ciddi seviyede düşürmektedir. Ayrıca dilde çıkan yaralar ve dil ağrısı birçok hastalığa işaret edebilmektedir. Çoğu zaman kendi kendine geçen dil yaraları dilin hassaslaşması, acı ve yanma hissi, dilin üst kısmında yara çıkması ve yemek yerken acı ve yanma hissiyle kendini belli etmektedir.

Birçok faktöre bağlı olarak görülen dil yarasının yaygın görülme nedenleri arasında ağız içerisinde aft yani yara oluşması, dilin yanlışlıkla ısırılması ve virüslerin neden olduğu enfeksiyon yer almaktadır.

Dil yarasına meyan kökü, gargara gibi evde rahatlıkla uygulanabilecek yöntemler çok iyi gelmektedir. Dildeki yara 2 hafta geçmesine rağmen iyileşmediyse bir KBB uzmanına ya da diş hekimine muayene olunması kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Peki, genellikle ağız hijyenine özen gösterilmemesi ve sağlıksız beslenme tarzı nedeniyle görülen ve çoğu zamanda ağrılı seyreden ‘Dil yarası nasıl geçer?’ Bu yazıda dil yarasının belirtileri, nedenleri ve dil yarasına iyi gelen ve iyileşme sürecini hızlandıran bitkisel çözümler ele alındı.

Dil Yarasının Belirtileri Nelerdir?

Dil, konuşma, çiğneme, tat alma ve yutma gibi fonksiyonları yerine getiren önemli organlar arasında yer almaktadır. Dilde çeşitli komplikasyonlar sonucunda ortaya çıkan sağlık problemleri her yaş grubunda görülebilmektedir. Dil yaraları kronik olabilirken, bazı dil yaraları da ciddi bir hastalığa işaret edebilmektedir. Ağız içerisinde oluşan yaraların bir uzantısı da olan ‘Dil yarasının belirtileri nelerdir?’ İşte dil yarasının belirtileri;

  • Dilin alt ve üst kısmının yanı sıra ucunda yaralar oluşması
  • Dilin hassaslaşması
  • Dildeki lezyonlar
  • Asidik temas ettiği zaman dilde ağrı ve yanma hissedilmesi
  • Özellikle çiğneme, yutkunma ve konuşma esnasında dilde şiddetli acı ve yanma hissi

Dil yaraları mor, kırmızı ve beyaz renkte olduğu için dilde renk değişimi de belirtiler arasında yer almaktadır. Dildeki yarada enfeksiyon riski varsa dilin tümü beyaz veya kirli beyaz renge dönüşmektedir.

Dil Yarası Neden Olur?

Dil yarasının şiddeti bünyeden bünyeye farklılık göstermektedir. Çocukların, ergenlerin ve bağışıklık sistemi zayıf olanların dilinde yara olduğu zaman dil çok fazla hassaslaşmaktadır. Peki, ‘Dil yarası neden olur?’ İşte dil yarasının nedenleri;

  • Ağız hijyeninin yeterince sağlanmaması
  • Dilde yanıklar oluşması
  • Dilin kazayla ısırılması
  • Bulaşıcı enfeksiyonlara maruz kalınması
  • Behçet hastalığı, yani kan dolaşımı esnasında yaygın iltihap
  • Herpes simpleks enfeksiyonuna maruz kalınması
  • Oral kanser riskinin artmasına neden olan bağışıklık sistemi hastalığı olan oral liken planus
  • Oral pamukçuk oluşumu
  • Viral ya da bakteriyel ağız enfeksiyonu olan gingivostomatit
  • Yeterli vitamin alınmaması. Özellikle B1 ve B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum mineralinin eksik alınması.
  • Grip ve nezlenin başı çektiği bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları
  • Sağlıksız ve dengesiz beslenme tarzı

Hormonal dengesizlikler ve bozukluklar. Özellikle kadınların regl dönemlerinde dilde siğil şeklinde yaralar görülebilmektedir. Bu nedenle kadınlar, regl dönemlerinde sağlıklı ve dengeli beslenmeli ve uyku düzenlerine dikkat etmelidirler.

Dil Yarası Çeşitleri Nelerdir?

Dil yarasının şiddeti dil yarasının çeşitlerine göre değişebilmektedir. Peki, genellikle korkulu rüya, stres ve kaygı gibi psikolojik problemlerin bir neticesi olan ‘Dil yarası çeşitleri nelerdir?’ Dil yarası çeşitleri şu şekilde sınıflandırılmaktadır;

Beyaz ve Kırmızı Yaralar

Dilde beyaz ve kırmızı yaralar oluşmasına tıpta aftöz ülser adı verilmektedir. Toplumda en yaygın görülen dil yarası çeşitleri arasında yer almaktadır. Günlük yaşama olumsuz etki ettiğinden dolayı yaşam kalitesini düşürmektedir. Dilde çıkan beyaz ve kırmızı yaraların enfeksiyon riski çok yüksek olduğu gibi boğaza kadar iltihaba neden olabilmektedir. En önemli belirtisi konuşma ve yutkunma esnasında güçlük çekilmesidir.

Pürtüklü Yaralar

Dilin tahriş olması neticesinde görülen bu yara çeşidine tıpta lökoplaki adı verilmektedir. Üstü düz ve pürtüklü lezyonlar şeklinde görülen pürtüklü yaraları, ağız bakımının düzenli aralıklarla yapılmaması ve kullanılan diş macununun kalitesiz olması tetiklemektedir.

Mor Yaralar

Hekimler tarafından en tehlikeli dil yarası olarak değerlendirilen mor yaralara tıpta liken planus adı verilmektedir. Dilde ilk olarak kırmızı renkte görüldükten sonra koyu kırmızı renge ve son olarak da mor renge dönüşmektedir.

Koyu Kırmızı Yaralar

Aşırı şiddetli ağrıların görüldüğü koyu kırmızı yaralara tıpta eritroplaki denilmektedir. Dilin ön, orta ve arka bölümlerinde çıkabilmektedir.

Hamilelikte Dil Yarası Neden Olur?

Hamilelik sürecinde anne adaylarını en fazla zorlayan sağlık problemleri arasında dil yarasıda yer almaktadır. Peki, ‘Hamilelikte dil yarası neden olur?’ İşte hamilelik sürecinde görülen dil yarasının nedenleri;

Sigara

Sigaranın aşırı içilmesi dilin tahriş olmasına ve boğaz ağrısına neden olmaktadır. Özellikle hamilelik sürecinde dil yaralarının önüne geçmenin en etkili yolu sigaranın bırakılmasıdır.

Stres

Hamilelik sürecinde anne adaylarının yaşadığı stres artmaktadır. Aşırı stres ise dilin üstünde ülserler gelişmesine neden olabilir. Hamilelik sürecinde mümkün olduğunca stresten kaçınılmaya çalışılmalıdır.

Tıbbi Durumlar

Anemi yani kansızlık, diyabet hastalığı vb. tıbbi durumlarda dilde yara çıkmasına yol açabilmektedir.

Dilin Isırılması

Dilin kazayla ısırılması veya aşırı sıcak besinler tüketilmesi dilde yara oluşumuna neden olabilmektedir. Yine dişlerin sıkılması da dil kenarlarını tahriş ederek ağrı hissedilmesine yol açabilmektedir.

Demir ve Vitamin Eksikliği

Vitamin ve demir eksikliği de dilde yara oluşumuna neden olabilmektedir.

Viral Enfeksiyon

Viral enfeksiyonlarda dil yaralarının önemli nedenleri arasında yer almaktadır.

Hamilelikte Dil Yaraları Nasıl Engellenir?

Hamilelik sürecinde dil yaralarının önüne geçebilmek için alınması gereken tedbirler vardır. Peki, ‘Hamilelikte dil yaraları nasıl engellenir?’ Hamilelik sürecinde dil yaralarını engellemenin en etkili yolu ağız hijyenine çok dikkat edilmesidir.

Şunu da unutmamak gerekir ki beslenme eksikliği de dil yaralarına neden olabilmektedir. Bu nedenle hamilelik sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye çok dikkat etmek gerekmektedir. Hamilelik sürecinde ağız hijyenine ve beslenmesine dikkat ederek dil yaralarının oluşumunu engelleyen anne adayları, bebeğinin gelişimine de yardımcı olmaktadır. Ayrıca dil yaraları uzun süre iyileşmediği takdirde tıbbi yardım alınması kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Dil Yarasının Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Vücutta sağlık problemi olduğu zaman bu sağlık problemi, çeşitli belirtilerle kendisini belli etmektedir. Vücudun her bölgesi kendi gelişimi doğrultusunda reaksiyon vermektedir. Bu belirtiler gözlemlendiği zaman ise zaten var olan sağlık probleminin daha da ileri boyutlara varmaması için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidilerek tedavisine başlanmalıdır. Sağlık probleminin erken tanısının bazen hayati önem taşıdığı hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Diğer insanlarla kurulan iletişimin temel organı olan dil, mevsim koşullarından ya da vücuttaki bazı eksikliklerden dolayı yaralanabilmektedir. Yine dilin enfeksiyona maruz kalması, iltihap toplaması, kazayla ısırılması vb. durumlarda dilde uzun süreli ve ağrılı yara oluşumuna neden olabilmektedir. Dil yarasının tıbbi tedavi yöntemlerinin yanı sıra bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur. Dil yarasının bitkisel tedavi yöntemleri sayesinde dildeki yaranın iyileşme süreci hızlanmaktadır.

Karbonat

Ağız ve diş bakımında oldukça önemli yeri olan karbonat, doğal ve güçlü yapısıyla dil yaralarını da anında iyileştirmektedir. Tam bir iltihap sökücü olan karbonat, dişlerin çürümesini de engellemektedir. Enfeksiyon riskini de azaltan karbonatın ağız içerisine komple fayda sağladığını da unutmamak gerekiyor.

Bir miktar suyun içerisine yarım çay kaşığı karbonat atılarak iyice karıştırıldıktan sonra yara olan bölgeye uygulanmalıdır. Karbonat yara üzerinde bir süre bekletildikten sonra ağız su ile çalkalanmalıdır. Karbonat, dil yarasının neden olduğu ağrıların kesilmesinde de oldukça etkilidir.

Lavanta Yağı

Doğal yağların sağlığa olan faydaları saymakla bitmiyor. Vücudu çok yönlü ve tam bakıma gereksinim duyanların gözdesi ise yine doğal yağlardır. Lavanta yağı ise her türlü yaranın iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

1 bardak ılık suyun içerisine birkaç damla lavanta yağı damlattıktan sonra bu karışımla ağzın içerisi çalkalanmalıdır. Karışımın aroması hoşuna gitmeyenler ise bu karışıma bir miktar bal katabilirler. Lavanta yağı aktarlarda satılmaktadır. Ancak lavanta yağının bir besin olmadığı ve kesinlikle yutulmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Aloe Vera

Vücudun genel sağlığının yanı sıra cilde de oldukça faydalı olan aloe vera, cilt bakımında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca aloe vera, ağız yaralarını da hızla iyileştirmektedir. Aloe veranın içeriğindeki antienflamatuvar iltihapları giderdiği gibi ağız içerisindeki sancıları da dindirmektedir.

Yaprağından ayrılan aloe veranın jeli dilde yara olan bölgeye sürüldükten sonra 2-3 dakika kadar beklenmeli ve sonrada ağız su ile iyice yıkanmalıdır. Bu tedavi yöntemi günlük 2 kez gönül rahatlığıyla uygulanabilir.

Limon ve Elma Sirkesi

Gerek limon, gerekse de elma sirkesi yapı olarak oldukça güçlüdür. Bu iki güçlü besinin birleşimi ise dildeki yaralara çok iyi geldiği gibi ağız içerisindeki sağlık problemlerine ve boğaz enfeksiyonlarına son vermektedir.

Yarım limonun suyu bir bardağın içerisine sıkıldıktan sonra 1 çay kaşığı sirke eklenerek üstü suyla tamamlanır ve iyice karıştırılır. Bu karışım ile ağız günlük 3 kez çalkalandıktan sonra tükürülmelidir. Ancak bu karığım yoğun etkisi nedeniyle uygulanmadan evvel az bir miktar ile denenmelidir. Bir problem yaşandığı takdirde hekime başvurulması ihmal edilmemelidir.

Meyan Kökü

Dil yarasına bitkisel çözümler içerisinde en etkili yöntemler arasında meyan kökü de yer almaktadır. Enfeksiyonu engelleyen meyan kökü, iyileşme sürecini de hızlandırmaktadır.

Bir miktar suyun içerisine 1 çay kaşığı meyan kökü tozu ilave edildikten sonra macun kıvamı alana kadar karıştırılmalıdır. Daha sonra bu karışım, dilde yara olan bölgenin üstüne sürülmelidir. Birkaç dakika beklendikten sonra yaranın üzeri suyla dikkatlice yıkanmalıdır.

Bal

Katkısız olan doğal ballar, ağız içi yaralarının yanı sıra dil yaralarının da iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Bal ile arası iyi olmayan çocuklara da ballı süt hazırlanarak bal tüketmesi daha cazip hale getirilebilir.

Kabartma Tozu

Ağrıyı hafifleten kabartma tozu dildeki yaralara çok iyi geldiği gibi bazı enfeksiyonların neden olduğu iltihaplanmalara da şifa olmaktadır.

Bir miktar ılık suyun içerisine 1 çay kaşığı kabartma tozu katılarak macunsu kıvama gelene kadar karıştırılmalıdır. Daha sonra bu karışım, dilde yara olan bölgeye yapıştırılmalı ve 1 dakika kadar beklenmelidir. Son olarak dil ılık suyla iyice durulanmalıdır.

Tuz

Doğal ağrı kesici olan tuz, dil yaralarına karşıda oldukça etkilidir. Ağrıyı ve iltihaplanmayı hafiflettiği gibi enfeksiyon oluşumunu da engellemektedir.

1 fincan ılık suyun içerisine 1 çay kaşığı tuz ilave edildikten sonra iyice karıştırılmalıdır. Daha sonra ağız içi günlük 3-4 kez bu karışımla yıkanmalıdır.

Adaçayı

Antiseptik özelliğiyle mikropları öldüren adaçayı, dilde oluşan yaraların bitkisel tedavisinde de kullanılmaktadır.

Sıcak suyun içerisinde demlenen adaçayı, daha sonra ılıtılır. Hazırlanan bu adaçayıyla gargara yapılabileceği gibi ağız içerisinde bir süre bekletildikten sonra yutulmasında da bir sakınca yoktur. Bu sayede ağız içerisi hijyenik hale geldiği gibi dil yaralarına karşıda ciddi bir tedbir alınmış olur. adaçayı basit dil yaralarının iyileşme sürecini de hızlandırmaktadır.

Sumak

Sumak ile hazırlanan gargara dil yaralarına kısa süre içerisinde şifa olmaktadır. 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı sumak eklendikten sonra kaynatılmalıdır. Bu su soğuduktan sonra gargara yapılmalıdır.