Demir eksikliği, vücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmadığında ortaya çıkmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına neden olmaktadır. Böylece “kansızlık” ve “anemi” gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Günümüzde birçok bireyde demir eksikliği rahatsızlığı görülmektedir. Kişinin günlük yaşantısını da etkilemektedir. Peki Demir eksikliğinin sebepleri nelerdir? Demir eksikliği kilo aldırır mı? gibi birçok sorularınızın yanıtı bu makalemizde yer almaktadır.
İçerik Başlıkları
Demiri Yükseltmek İçin Ne Yemeli
- Kırmızı et
- Yumurta
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı)
- Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru dut vb. meyveler
- Fındık, fıstık, susam
- Pekmez
- Üzüm
- Kuru baklagiller
- Her öğün mutlaka yeşillik tüketin.
- Kuru baklagiller yemeklerini mutlaka et ile yapın.
Öneriler :
- Ispanak ve yoğurt tüketimini aynı anda yapma demir emilimi de azaltmaktadır. Ispanağın yumurta ile yapılması ise biyoyararlılığını arttırmaktadır.
- Kurubaklagil ve tahıllı yemekler mutlaka yanında bol yeşillikli ve limonlu bir salata ile tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü tahıl ve baklagiller içerisindeki demir emilimi daha fazla emilmektedir.
- Demir eksikliği ileri seviyede olan bireylerin süt, ayran ve yoğurt tüketimini yemeklerin yanında tüketmek yerinde ara öğünlerde tüketmeleri önerilmektedir. Kalsiyum içeriği yüksek olduğu için demirin emilimini azaltmaktadır.
- Ara öğünlerde porsiyon kontrolüne dikkat ederek kuru üzüm, kuru kayısı, kuru dut gibi kuruyemiş tüketimi, günlük demir alımına da katkı sağlamaktadır.
- Düzenli olarak kahvaltıda 1 tatlı kaşığı pekmez tüketimi, günlük demir alımını karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içermektedir.
- Yemeklerin içerisine konulan et, kıyma veya tavuk demir alımını da olumlu yönde etkiler.
Demir Eksikliği Kilo Aldırır Mı
İnsülin direnci ya da adeno virüste olduğu gibi demir eksikliği olan bireylerde de kilo vermeleri pekte kolay olmayabilir. Demir eksikliği hormonal dengesizliğe yol açmaktadır. Bu nedenle de kişinin kilo almasına neden olmaktadır.
yemek esnasında veya yemek sonrasında çay ve kahve tüketimi demir eksikliğine yol açmaktadır. mümkün olduğunca ara öğünlerde çay ve kahve tüketmeniz önerilmektedir.
Kansızlık ve Demir Eksikliği Aynı Şey Mi
Demir eksikliği ve kansızlık arasındaki farkı şu şekilde yorumlayabiliriz. Demir eksikliği vücuttaki demir minerallerinin azalmasıdır. Kansızlık ise kan hücrelerinin iyi oksijen taşıyamamasına denir.
Kansızlık ve Demir Eksikliğinin Sebepleri Nelerdir
- Yanlış diyet uygulaması ve düzensiz beslenme
- İşlenmiş gıdaların fazla tüketilmesi
- Kadınların fazla adet kanamaları
- Hayvansal gıdaların yetersiz tüketimi
- Aşırı kafeinli içecekler tüketmek. Ör: kahve, çay vb.
B12 ve Demir Eksikliği İçin Ne Yemeli
- Kırmızı et
- Bal
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Portakal, mandalina, greyfurt vb. turunçgiller
- Olgunlaşmış muz
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir
- Cilt solgunluğu
- Vücutta güçsüzlük ve halsizlik
- Ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma
- Gün içerisinde aşırı sinirli ve gerginlik hali
- Baş ağrısı
- Sürekli uyuma isteği
- Tırnakların çabuk kırılması
- Saçlarda dökülme
- Dudakların çatlaması ve dudak kenarında yaraların çıkması
- Dikkat eksikliği
- Fiziksel aktiviteler sırasında nefes nefese kalmak
- Göz kararması
- Normalden fazla üşüme hissi
- Kurak çınlaması
- Baş dönmesi
- Depresyon
Demir Eksikliğine İyi Gelen Kuruyemişler Nelerdir
Kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, çiğ badem, çiğ fındık, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler zengin demir kaynağıdır. Beslenme programımıza mutlaka dahil etmemiz gerekiyor. Fakat dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğer konuda porsiyon kontrolü çok önemlidir. Besin değerleri yüksek olduğu için aşırı tüketimi kilo almaya yol açmaktadır.