Demir Eksikliğinde Nasıl Beslenilmeli

Demir Eksikliğinde Nasıl Beslenilmeli
Demir Eksikliğinde Nasıl Beslenilmeli

Demir vücudumuz için önemli bir mineraldir. Vücutta üretilmediğinden dolayı besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Özellikle bazı dönemlerde ve riskli gruplarda, alımı takip edilmelidir. Hamileler, bebeğini emzirenler, çocuklar, büyüme çağında ve aşırı adet kanaması geçiren genç kızlar risk grubu altındadır. Gelişme dönemindeki çocukların vücut ve beyin gelişimleri için büyük önem taşımaktadır. Eksikliğine bağlı olarak kansızlık, basit bir kan testi ile tespit edilebilmektedir. Çoğu üreme çağındaki birçok kadında bu mineralin eksikliğe bağlı olarak kansızlık görülmektedir. Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir ?  https://sporvebeslenme.com/demir-eksikligine-ne-iyi-gelir/ diye sorduğunuz da veya konuyla ilgili merak ettiğiniz diğer sorularınızla ilgili daha öncesinde sizlerle paylaşmış olduğumuz yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir

  • Yorgunluk, halsizlik ve enerjinin azalması
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Ruh halinde değişiklikler, sinirlilik ve stres gibi
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Çarpıntı ve nefeste daralma
  • Solgun cilt, tırnaklarda kırılma
  • Saçların dökülmesi
  • Dilin tahriş olması
  • Üşüme
İlaç Tedavisi Besinlerle Birlikte Desteklenmeli Mi
İlaç Tedavisi Besinlerle Birlikte Desteklenmeli Mi

İlaç Tedavisi Besinlerle Birlikte Desteklenmeli Mi

Doktorunuz tarafından önerilen ilaç tedavisi düzenli bir şekilde kullanılmalı ve bu tedavi, demir yönünden zengin olan besinlerle desteklenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda belirli aralıklarla kan değerlerinizi kontrol ettirmeniz önerilmektedir.

Demir yönünden en çok zengin olan besinler : Kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyvelerin tüketimi, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, fasulye, pancar, pekmez, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık gibi bol miktarda demir içeren besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Bu tarz besinleri, beslenme programınıza dahil etmeniz vücudunuzun demir ihtiyacını karşılayacaktır. Kırmızı et yememek, vejetaryen bir rejim uygulamak bu tarz durumlar kişide demir eksiliği görülmektedir. Diyaliz hastalığı, A vitamini eksikliği gibi durumlarda da demir eksikliğine de yol açabilmektedir. Aynı zamanda aşırı kalsiyum tüketimi de demir emilimini engellemektedir. Bu nedenle demir eksikliği ile ilgili bir tedavi görüyorsanız kullandığınız takviye ilaçlarının yanında süt ve süt ürünlerinin tüketimi yapılması önerilmemektedir. C vitamini ise demir emiliminin artmasını sağlar, hemoglobin üretiminde de önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle demirden zengin olan besinler tüketirken, yanında mutlaka C vitamini olmasına dikkat edilmelidir. C vitamine örnek vermek gerekirse; kivi, portakal, mandalina bol limonlu salata olarak örneklendirebiliriz.

Günlük Alınması Gereken Demir Miktarı Ne Kadar Olmalı
Günlük Alınması Gereken Demir Miktarı Ne Kadar Olmalı

Günlük Alınması Gereken Demir Miktarı Ne Kadar Olmalı

  • Kadınlar için alınması gereken miktar 18 mg
  • Erkekler için alınması gereken miktar 10 mg
  • Gebelik döneminde alınması gereken miktar 27 mg
  • Emzirme döneminde alınması gereken miktar 18 mg
  • Ergenlik döneminde alınması gereken miktar 15 mg
  • Çocuklar için alınması gereken miktar 10 mg
Vücuttaki Demir Azalırsa/Tükenirse Ne Olur
Vücuttaki Demir Azalırsa/Tükenirse Ne Olur

Vücuttaki Demir Azalırsa/Tükenirse Ne Olur

Demir eksikliğine karşı karşıya kalabilecek riskli grup dışında aşırı kan kaybının oluşması bazı durumlarda anemiye neden olabilmektedir. Bu durumlara örnek vermek gerekirse; mide kanaması, peptik ülser, bağırsak kanseri, rahim kanseri vb. durumlara neden olabilmektedir.

Kanda oksijeni taşıyan hücrelere “alyuvar” adı verilmektedir. Bu hücreler vücutta düzenli olarak kemik iliğinde üretilebilmektedir. Besinlerle gelen demirin ihtiyaç fazlası, vücutta depolanır. Fakat yeteri miktarda demir alınmazsa bu depo tüketmekte olup, alyuvar üretimini aksatmaya başlar.

Demir, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin yapısına girer ve oksijen taşımaya yardımcı olduğundan dolayı demir eksikliğinde de yeteri miktarda oksijen taşıyamamaktadır. Bu durumda enerji üretimi için oksijen ihtiyacı da aksamaktadır ve kalp yorulur. Bu durumda da kişinin kendisini daha güçsüz, yorgun ve sürekli olarak uyku halinde hissetmesini sağlar.