Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir

damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir
damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir

Vücudun neredeyse her tarafına besinlerin içeriğindeki vitamin, mineral, antioksidan ve diğer sağlığa faydalı maddeleri ulaştırarak hayatın devam etmesini sağlayan damarlar, aynı zamanda insan vücudundaki en karmaşık yapıyı oluşturmaktadır. Vücutta hayati öneme sahip olan damarlarda yaşanabilecek tıkanıklık hayati tehlike doğurabilecek ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Damarlarda herhangi bir durumdan dolayı yaşanabilecek tıkanıklık damarlardaki kan akışını engellediği için oluşan pıhtının büyüklüğü ve yeri vücut fonksiyonlarında ciddi problemlere neden olabilir. Bu nedenle damar tıkanıklığının erken tanısı ve zaman kaybetmeden tedaviye başlanması ölümcül sonuçlarla karşılaşmamak için oldukça önemlidir. Günümüzde damar tıkanıklığının başlıca nedenleri arasında çağımızın hastalığı stres, hareketsiz yaşam tarzı, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar, kandaki kolesterol seviyesinin yüksek olması, yaşam şartlarındaki olumsuzluklar, sağlıksız ve dengesiz beslenme tarzı yer almaktadır.

Tedavi edilebilen bir sağlık problemi olan damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir? Damar tıkanıklığına dair detaylı bilgilere bu yazımızdan ulaşılabilir.

Damar Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Vücudun herhangi bir yerinde yaşanabilecek damar tıkanıklığı kendine özgü belirtilerle kendisini belli etmektedir. Damarlarda tıkanıklık belirtileri fark edildiği anda hekim tarafından ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans yöntemlerinden yararlanılarak tanı konmaktadır.

Damar tıkanıklığı beyinde, kalpte, kasıkta, bacaklarda, gözlerde ve göğüs bölgesinde meydana gelebilir. Damar tıkanıklığı vücudun hayati organlarında meydana geldiği ve bu hayati organlarını sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği için çok ciddi bir sağlık problemi olsa da ilaç ya da cerrahi operasyonlarla tedavisi yapılabilmektedir.

Vücutta damar tıkanıklığına neden olan başlıca faktörün sigara tüketimi olduğu uzmanlar tarafından sıkça dile getirilmektedir. Ancak yaşta damar tıkanıklığına neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Vücudunda damar tıkanıklığı görülen hastaların genellikle 40 yaş üstü olduğu bilinmektedir.

Vücutta damar tıkanıklığına neden olan başlıca faktörler alkol ve sigara tüketimi, ilaçların yan etkileri, stres, sağlıksız ve dengesiz beslenme tarzı, obezite ve yaşam tarzı şeklinde sıralanabilir. Bu nedenle damar tıkanıklığında riskin azaltılması için bu faktörlerden kaçınılması gerekmektedir.

Kan basıncını kontrol eden ilaçların yanın sıra travma durumları da damar tıkanıklığını tetikleyebilmektedir. Bu nedenle kalp ve solunum yollarında kronik rahatsızlığı olanların doktor kontrollerini ve gerekli testleri yaptırmayı ihmal etmemesi damar tıkanıklığına erken tanı konması ve tedaviye zaman kaybetmeden başlanması için oldukça önemlidir.

Damar tıkanıklığına en fazla düzenli olarak spor yapmayan, kandaki kolesterol seviyesi yüksek olan, tütün ve tütün mamulleri ve alkol tüketen, beslenme tarzında yağlı besinlere ağırlık veren kişilerin yanı sıra şeker ve tansiyon hastalarında çok sık rastlanmaktadır.

Ülkemizin yanı sıra dünyada da damar tıkanıklığına yönelik en fazla yapılan cerrahi operasyonun Bypass olduğu bilinmektedir.

Hayati organlar arasında yer alan kalbin etrafındaki koroner arterleri üç ana sistemden oluşan atardamarlar beslemektedir. Bu koroner arterlerde yani atardamarlarda tıkanma veya daralma olduğu zaman kalp yeterli besin alamayacağı için işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremez. Bu tür bir sağlık probleminde öncelikle kalp ağrısı hisseden hasta, kısa bir süre sonrada kalp krizi geçirmektedir. Hastanın kalp krizi geçirmesine neden olan damarları açmak ve kalbin işlevlerini yeniden sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlamak için hastaya bypass yapılmaktadır. Stent ve anjiyo gibi yöntemler ise tedavi sürecinin bir sonraki aşamasıdır.

Kalp Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Vücuttaki görevi vücuda kan pompalamak olan kalp, bu görevini sağlıklı bir şekilde yerine getiremediği zaman kişi kalp krizi geçirmektedir. Vücudun gereksinim duyduğu oksijenli kanın temin edilmesi ve vücuttaki kirli kanın çıkarılması için kalp ve akciğer işbirliği yaparak birlikte çalışırlar. Bu iki organın işbirliği için kan akışını sağlayan damarlarda bir problem yaşandığı zaman kalbi besleyen damarlarda tıkanıklık meydana gelmektedir.

Bu hastalığa tıp literatüründe ‘pulmner embolism’ denilmekte olup, bu hastalık nedeniyle damarlardan geçen oksijen miktarının düşmesi o bölgedeki dokuyu yavaş yavaş öldürdüğü için kalp işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getiremez. Sadece kalp değil, vücuttaki en ufak bir parçanın dahi işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi yeterli oksijeni almasına bağlıdır.

Peki, ‘Kalp damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir?’ Kalpte görülen damar tıkanıklığının en sık rastlanan belirtileri şöyledir;

  • Öksürükle birlikte seyreden göğüs ağrısı
  • Aniden nefes darlığı hissedilmesi
  • Aşırı terlemek
  • Kanlı ve balgamlı öksürük
  • Dudak ve tırnak renginin maviye dönmesi
  • Solunum ve nabzın hızlanması
  • Baş dönmesi
  • Cildin kızarması
beyin damar tıkanıklığı belirtileri
beyin damar tıkanıklığı belirtileri

Beyne Giden Damarlarda Tıkanıklık Belirtileri

Beyne kan taşımakla görevli olan damarlarda herhangi bir problem yaşandığı zaman kişide istemsiz bir şekilde ani ataklar görülmektedir. Kalp tümörlerinin ve kalpteki septal defektler gibi kardiyak patolojilerin beyne kan taşıyan damarlarda tıkanıklığa neden olmasına çok nadir rastlanmaktadır. Beyinde damar tıkanıklığı yaşandığı zaman hastanın hayatını kaybetme riski oldukça yüksektir.

Beyne kan akışında en önemli görevi yerine getiren şah damarında tıkanıklık yaşanmasının temel nedeni damar setliğidir. Beynin gereksinim duyduğu kanı taşımakla görevli olan şah damarının içinde zamanla meydana gelen yağlanma ve kireçlenme, beyni besleyen kan miktarında azalmaya neden olmaktadır.

Beyne giden kan akışındaki miktarın azalması ise beynin yeterli beslenmesini engelleyerek vücut fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Şah damarının tıkanmasından sonra ilk aşamada görülen geçici istemik atakların nedeni ise damar içerisinde oluşan pıhtılardan kopan parçaların beyin damarlarına kaçarak bu damarları tıkamasıdır. Böyle bir problem ise hastanın bilincini kaybetmesine ve yarı felce neden olabilir.

Beyne giden damarlarda tıkanıklık belirtileri nelerdir? İşte beyne giden damarlarda tıkanıklığın en önemli belirtileri;

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Aniden gelişen çok şiddetli baş ağrısı
  • Boyun bölgesinde tutulma
  • Işığa karşı aşırı hassaslaşma
  • Çift görme
  • Bilincin kaybedilmesi
  • Göz kapaklarının sarkması
  • Felç

Bacakta Damar Tıkanıklığı Belirtileri

ayak bacak damarı tıkanıklığı belirtileri
ayak bacak damarı tıkanıklığı belirtileri

Bacakta yaşanan damar tıkanıklığı çoğu zaman derinlerde yer alan ve hareketsiz yaşam tarzından kaynaklanan çok ciddi bir sağlık problemidir. Vücudun diğer taraflarında gelişme olasılığı olduğu gibi bacağın alt kısmında görülme riski yüksek olmakla birlikte trombüs de bacaktaki damar tıkanıklığı nedeniyle bacaktaki kan akışı durmaktadır. Böyle bir damar tıkanıklığı bacakta görülebileceği gibi nadirde olsa üroloji damar tıkanıklığıyla da karşılaşılabilmektedir.

Cinsel bölgedeki damar tıkanıklığı çoğu zaman erkeklerde görülmekle birlikte rahatsızlık verdiği ve cinsel yaşamı olumsuz etkilediği için bir hekime muayene olunması ihmal edilmemelidir. Yaşam şartları sağlıksız olan her birey damar tıkanıklığı bakımından risk altındadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kadınlarda daha fazla rastlanan ve ilk önce bacaklarda şişme ile kendisini belli eden bacakta damar tıkanıklığı belirtileri nelerdir? Bacaklarda damar tıkanıklığı olduğu zaman en sık rastlanan belirtiler şöyledir;

  • Yüksek ateş
  • Bacakta şişme ve ağrı
  • Deride renk değişikliği
  • Terlemek
  • Kalp atışlarında düzensizlik
  • Baş dönmesi
  • Yorgun hissedilmesi

Göz Damarlarında Tıkanıklığın Belirtileri Nelerdir?

Göz damarlarında tıkanıklık yaşandığı zaman retina damarları ya da arterleri görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirememekte ve bu tıkanıklık nedeniyle göz bloke olmaktadır. Beyne giden kan akışının azalmasıyla birlikte eş zamanlı gerçekleşen bu tıkanıklık görme kabiliyetinde kayba da neden olmaktadır.

göz damarı tıkanıklığı belirtileri nedir
göz damarı tıkanıklığı belirtileri nedir

Peki, ‘Göz damarlarında tıkanıklığın belirtileri nelerdir?’ Göz damarlarında görülen tıkanıklığın belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Gözlerin kızarması
  • Görmenin bulanıklaşması
  • Tek gözde ya da iki gözde ani görme kaybı yaşanması
  • Gözlerde ağrı hissedilmesi

Damar Tıkanıklığına İyi Gelen Bitkiler

Vücut yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmek için damarlar yoluyla taşınan besinlere gereksinim duymaktadır. Bu nedenle de kana karışarak damarların esnemesine ve rahat bir şekilde görevlerini yerine getirmesine yardımcı olan besinlerin hepsi damar tıkanıklığı riskini azaltmaktadır.

Damar tıkanıklığını engellemek için katı yağların, kırmızı etin ve tuzun ölçülü tüketimine çok dikkat edilmelidir. Bu besinlerin aşırı tüketiminin damar tıkanıklığı riskini yükselttiği kesinlikle unutulmamalıdır.

Beslenme tarzında sebze ve meyvelere ağırlık verilmesi birçok hastalığa yakalanma riskini düşürdüğü gibi damar tıkanıklığı riskini de minimuma düşürmektedir.

Damar tıkanıklığı belirtileri son aşamaya gelindiği zaman ortadan kalkmasa da sağlıklı yaşamı uzun süre destekleyeceği için beslenme tarzına ve diyete önem verilmelidir.

Damar tıkanıklığında son aşamaya gelinmeden hekim kontrolünde küçük tedbirler alınarak sağlıklı bir yaşam sürmeye başlanabilir.

İşlenmemiş ve taze gıdaların tüketilmesi damar tıkanıklığının engellenmesinde oldukça etkilidir.

Bitkisel kürlerin öğünlerde düzenli bir şekilde tüketilmesi damar sağlığını desteklemektedir.

Daha sağlıklı hissederek sağlıklı bir yaşam sürmek için limon ve maydanoz suyuyla hazırlanan kürden destek alınabilir. İlaç kullananlar ise herhangi bir gıdayı ya da bitkisel kürü tüketmeden evvel ilaçla yapabileceği etkileşime dikkat etmelidirler. Hatta uzman bir hekime danışmaları sağlıklı bir kararın alınması için en doğru yoldur.

Damar tıkanıklığı tedavi sürecinde sebze ve meyvelerden destek alınarak ilerleme kaydedilebilmesi için zerdeçal, zencefil, kekik, sarımsak, ananas, domates, muz, elma, üzüm, kiraz, kızılcık, çilek, soya, yeşil çay, fasulye, çuha çiçeği çayı bal, kayısı, böğürtlen, portakal, hindiba ve erik gibi besinlere beslenme tarzında ağırlık verilmelidir.

Damarlardaki kan akışını hızlandırarak damar sağlığını destekleyen içeriğinde yüksek miktarda antioksidan maddeler barındıran ve besin değeri oldukça yüksek olan gıdaların tüketimine ağırlık verilmelidir.

Beslenmenin ardından spor yapılmasının ihmal edilmemesi ve stresten kaçınılması da damar sağlığını desteklemektedir. Bunun için gün içerisinde kısa yürüyüşler yapılması ve düzenli egzersizler yapılması oldukça faydalıdır.

Damar Tıkanıklığında Etkili Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Yaşamın devam edebilmesi için kanın vücutta dolaşmasını sağlayan damarların sağlıklı olması sağlıklı bir yaşam sürebilmek için olmazsa olmazdır. Kan dolaşımında merkez görevi gören damarların sağlığının korunması için temizlenmesine ve rahatlatılmasına çok dikkat edilmelidir. Kanı vücuda en iyi şekilde dağıtan damarlarda tıkanma gibi görülen çok ciddi sağlık problemleri yaşamı tehdit edebilmektedir. Böyle bir sağlık problemine maruz kalan hastalar ise öncelikle ‘Damar tıkanıklığında etkili bitkisel tedavi yöntemleri hangileridir?’ sorusunun yanıtını araştırmaktadır.

Damar tıkanıklığına doğal çözüm arayışı içerisinde olanlar, damar tıkanıklığına karşı uzmanlar tarafından önerilen doğal çözüm yollarına başvurmaktadır. Kandaki pıhtılaşma veya yaşanan damar sertliğinden dolayı ortaya çıkan damar problemine damar tıkanıklığı denilmektedir. Damar tıkanıklığı tıbbi tedavi yöntemlerinin yanı sıra bitkisel tedavi yöntemleriyle de tedavi edilebilmektedir. Kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit eden damar tıkanıklığı engellenebilir sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Damar tıkanıklığının engellenmesi için olmazsa olmaz şart yaşam koşullarının sağlıklı olmasıdır.

Damar tıkanıklığına bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmadan evvel mutlaka uzman bir hekime başvurulmalı ve bu bitkisel tedavi yöntemleri uzman hekim kontrolünde uygulanmalıdır.

Damar Tıkanıklığını Açmanın Doğal ve Bitkisel Yöntemleri Nelerdir?

damar tıkanıklığına bitkisel tedavi
damar tıkanıklığına bitkisel tedavi

Limon

Damar tıkanıklığına karşı alınabilecek en etkili tedbirlerde biri sofralarda limona mutlaka yer verilmesidir. Limon, kanı sulandırarak kanın pıhtılaşma riskini minimuma düşürmektedir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar ise limonu ölçülü tüketmeye kesinlikle özen göstermelidir. Damarları rahatlattığı gibi kanıda temizleyen limon, damar sağlığını destekleyen besinler arasında liste başıdır.

Soğan

Damar tıkanıklığını engelleyen besinler arasında en önemlilerden biri olan soğanın her öğünde tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından da özellikle tavsiye edilmektedir. Soğan, damarları rahatlattığı gibi kanıda temizlemektedir. Bu sayede kanın damarlarda daha rahat dolaşmasını destekleyen soğan, antioksidan etkisiyle de damar tıkanıklığını önlemektedir.

Nar

Antioksidan etkiye sahip olan nar, damar tıkanıklığının engellenmesinde oldukça etkilidir. Kan pıhtılaşmasının önlenmesi için narın düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kanda iltihap oluşumunu da engelleyen nar, damar tıkanıklığına karşı çok ciddi bir koruma sağlamaktadır.

Yeşil Çay

Damarların tıkanması kalp ve damar hastalıklarının temel nedenidir. Damar tıkanıklığını engellemenin en etkili tedbirleri arasında yeşil çayın düzenli içilmesi de yer almaktadır. Damarları rahatlatan yeşil çay, damar tıkanıklığını engelleyerek kalp ve damar hastalıklarından korumaktadır. Yeşil çayın günlük 2 fincan içilmesi kalp ve damar sağlığının korunması için yeterlidir.  

Muz

Kanın damarlarda daha akışkan akmasına yardımcı olan muz, potasyum minerali bakımından en zengin besinler arasında yer almaktadır. İçeriğindeki bu mineral sayesinde kanı sulandıran muz sağlıklı bir yaşamı desteklemektedir.  

Portakal

C vitamini bakımından çok zengin olan portakal, içeriğindeki antioksidan maddeler ile de kandaki pıhtılaşmanın tehlikeli boyutlara ulaşmasını engellemektedir. Damar tıkanıklığının engellenmesinde de oldukça etkili olan portakal, kan dolaşımını da hızlandırarak çok daha iyi hissettirmektedir. Portakalın kış mevsiminde düzenli tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Balık

Damar iltihaplanmasını engellediği gibi kanı ideal seviyede sulandıran balık, damar sağlığının korunmasında en az bir ilaç kadar etkilidir. Ancak az yağlı balık türlerinin tüketilmesi uzmanlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. Çünkü içeriğinde yüksek miktarda yağ barındıran balıklar damar tıkanıklığına neden olmaktadır.

Kahve

Damar tıkanıklığı tanısı konulduktan sonra kahvenin düzenli olarak tüketilmesi damarlardaki kan akışının dengelenmesinde oldukça etkilidir. Kahve, tansiyonu dengelediği gibi kanın ideal seviyede damarlarda dolaşmasına yardımcı olmaktadır. Damarlarda kan pıhtılaşmasını engellemek için günde 2-3 fincan kahve içilmelidir.

Zerdeçal

Zerdeçalın içeriğinde bol miktarda barındırdığı antioksidan maddeler ve C vitamini, damar tıkanıklığı yaşayan hastalara umut olmaktadır. Baharat ve bitki formunda tüketilebilen zerdeçal, damarların çalışmasını rahatlatmaktadır. Zerdeçalın baharat formunda sık tüketilmesi kanın hızla temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

Elma

Damar tıkanıklığını engellemek için sabahları kalkıldığı zaman 1 tane elma tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Elmayı düzenli olarak tüketen insanlarda damar tıkanıklığına çok sık rastlanmaz. Damarların temizlenmesinde oldukça etkili olan elma, aynı zamanda kanın damarlardaki akışkanlığının sağlıklı düzeyde olmasına yardımcı olmaktadır.

Yoğurt

Damar tıkanıklığına yakalanan hastaların yoğurdu bolca ve düzenli olarak tüketmesi tavsiye edilmektedir. Yoğurdun içeriğinde barındırdığı probiyotikler kanı temizleyerek damarları rahatlatmakta ve damarların daha sağlıklı çalışmasını desteklemektedir. Kalorisi düşük bir besin olan yoğurdun sağlıklı kişiler tarafından da tüketilmesi ihmal edilmemelidir.

Sarımsak

Doğal bir antibiyotik besin olan sarımsak, kanın temizlenmesinde en az ilaç kadar etkilidir. Damar tıkanıklığına doğal yollardan çözüm arayanların başvurduğu bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer alan sarımsağın düzenli tüketilmesi ihmal edilmemelidir.

Kalp Damar Sağlığına Uygun Beslenme

Damar Tıkanıklığı Olanlar Hangi Besinleri Tüketmekten Kaçınmalıdır?

Damar tıkanıklığına neden olan besinlerin mutfaktan uzak tutulması sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazdır. Ayrıca damar tıkanıklığı olan hastalarda damar tıkanıklığının ilerlemesine neden olabilecek besinlerin tüketilmeye devam edilmesi sağlığı ciddi bir şekilde tehdit ettiği gibi hayati riskte teşkil edebilir.

Peki, ‘Damar tıkanıklığı olanlar hangi besinleri tüketmekten kaçınmalıdır?’ Damar tıkanıklığı olanların yanı sıra damar tıkanıklığı hastalığına karşı tedbir almak isteyenlerin tüketmemesi gereken besinler şöyle sıralanabilir;

  • Yağda kızartılan besinler
  • Yağ oranı yüksek süt ve süt ürünleri
  • Tavuk etinin derili tüketilmesi
  • Paketlenmiş hazır gıdalar
  • Şerbetli tatlılar
  • İçeriğinde şeker barındıran hazır besinler
  • Yüksek miktarda alkol barındıran içecekler
  • Asitli içecekler
  • Fast-food tarzı beslenme
  • Tuz oranı yüksek atıştırmalıklar
  • Paketlenmiş dondurma ürünleri
  • Tütün ve tütün mamullerinin içilmesi