Halk arasında yaban çileği olarak da bilinen dağ çileği küçük boyuyla normal çilekten ayrılmaktadır. Doğada kendi kendisine yetişebilen dağ çileği çok faydalı bir meyvedir.
İçeriğinde birçok vitamin barındıran dağ çileği için tam bir C vitamini deposu denilebilir. Her mevsim yeşil olan dağ çileğinin bitkisi, bereketli topraklarda yetiştiği için ağaçlarının boyu 8 metreye kadar ulaşabilmektedir.
C vitamini faydaları konulu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz:
Denizi gören çam ormanlarında yetişen, yüzde yüz organik olan, Ekim ayından başlayarak Ocak ayına kadar toplanabilen ve pazarlarda kilosu 18 TL’den (2020 fiyatı) alıcı bulan ‘Bin derde deva dağ çileği nedir, faydaları nelerdir?’ sorusuna cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Dağ Çileği Nedir?
Hayatında ilk defa dağ çileği görenler, bu çilek türünü ham çilek zannetmektedir. Normal çileği severek tüketenler, sağlığa birçok faydası olan dağ çileğinin lezzetine bayılacaklardır. Dağ çileğinin o müthiş kokusu özellikle tatlı malzemelerinde büyük fark yaratmaktadır.
Hiç insan eli değmeden ormanlık arazilerde ve fındık bahçelerinde yetişen, minik ve pütürlü yapısıyla diğer çilek türlerinden ayrılan, halk arasında yaban çileği, yaban yemişi ve kocayemiş gibi adlarla da anılan dağ çileğinin yaprakları da tırtıklı yapıdadır.
‘Dağ çileği nedir?’ sorusuna verilecek en kapsamlı yanıt ise bu çileğin şekli, tam anlamıyla organik olması, en ünlü parfüm markalarına dahi çalım atacak kokusu ve hem kendisinin, hem de yapraklarının sağlık için birçok fayda içermesidir.
Dağ Çileği Nasıl Yenir?
Boyu minik olsa da lezzeti doyumsuz olan dağ çileğinin tüketimini ilgilendiren ‘Dağ çileği nasıl yenir?’ sorusunun yanıtı faydalarından yüksek derecede istifade etmek için önem taşımaktadır.
Dağ çileğinin halk arasındaki diğer bir adı da kocayemiştir. Dağ çileği kurutulup öğütüldükten sonra bal ile karışım yapılarak tüketildiği zaman boğaz enfeksiyonlarına ve sindirim sisteminde yaşanan sağlık problemlerine bire birdir. Yaprakları kurutularak çay yapılıp içilebilir. Bu çayı cilt toniği olarak kullanmakta oldukça faydalıdır. Reçeli de yapılabilen dağ çileği, tatlı pastalara katılarak daha lezzetli pastalar yapılabilir. Dağ çileğinin içindeki çekirdeklerle beraber tüketilmesi daha faydalıdır. Üstünde dikenli çıkıntıları olan ve minik olmasına rağmen etli bir meyve olmasıyla dikkatleri üstüne çeken dağ çileğinin tadı diğer çileklerden oldukça farklıdır.
Dağ Çileği Faydaları
Hücreleri hızla yenileyen, çok güçlü bir idrar söktürücü olan, bağırsaktaki kurtları döken, yaprakları kurutulduktan sonra çayı yapılabilen, alternatif tıpta ilaç olarak da kullanılan dağ çileğinin faydaları bir hayli fazladır. Dağ çileğinin sağlığa faydaları şöyle sıralanabilir;
- Diş ve diş eti rahatsızlıklarının önlenmesinde oldukça etkili bir meyvedir. Dağ çileğinin içeriğindeki çözücü maddeler o kadar etkindir ki diş tabakasının detaylı temizlenmesinde diş fırçasından bile daha etkilidir.
- Bütün kırmızı renkli meyvelerde olduğu gibi içeriğindeki antioksidan ve antienflamatuvar ile hücrelerin yapısını koruduğu gibi kuvvetlendirir. Böylelikle kemik rahatsızlıkları, enfeksiyon hastalıkları, romatizmal hastalıklar ve kanser oluşumunu engeller.
- İdrarın içeriğindeki enfeksiyonlu hücreleri kuvvetli antioksidan özelliği sayesinde atmasının yanı sıra diüretik etkisiyle mesanede idrar birikimini engeller. Kadınların idrar yolunda daha sık rastlanan mantar oluşumuna engel olur.
- Sindirim sistemindeki problemlerden kaynaklanan bağırsak kurtlarına özellikle çocuklarda çok sık rastlanır. Çocuklarda görülen bağırsak kurdu probleminin doğal ilacı dağ çileğidir. Çünkü dışkılama yoluyla bağırsak kurtlarını vücuttan attığı gibi bağırsak florasını koruyucu özelliği vardır.
- Böbreklerde taş veya kum oluşumunun nedeni sağlıksız beslenme ve yeterince su tüketmemektir. Dağ çileğinin içeriğindeki sıvı böbreklerdeki taş veya kumun dökülmesini kolaylaştırdığı gibi böbrek bezlerinin daha yüksek performansla çalışmasını sağlar.
- Karaciğer ve akciğer için güçlü bir temizleyici olan dağ çileğini özellikle sigara içenler bol tüketmelidir. Çünkü sigaranın deforme ettiği akciğerin eski sağlığına kavuşmasında oldukça etkili bir meyvedir.
- Ciltte akne ve sivilce oluşumu özellikle ergenlik dönemi gençleri için ciddi bir problemdir. Dağ çileği, ciltte akne ve sivilce oluşumunun önlenmesinde oldukça etkili bir meyve olarak da ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra cildin yüzeyinde siyah nokta ile gözenek oluşumunu da engeller.
- Vücutta ödem oluşumunu engeller.
- Bağırsak durgunluğunu yok ettiği için bağırsakları rahatlatır. Bu özelliği ile hazımsızlık ve mide şişliğine şifadır.
- Metabolizmasının hızlı çalışmasını isteyenler dağ çileği tüketmeyi ihmal etmemelidir.
- Diyette olanlar süper bir ara öğün arıyorlarsa içeriğindeki şeker oranı düşük olan dağ çileğinin kurutulmuş halini içeceklerin ya da süt ürünlerinin yanında tüketebilirler. Ayrıca uzun süre tokluk hissi verdiği için daha az yemek tüketimi için iyi bir tercihtir. Dağ çileğinin diyet yapanları sevindirecek bir başka özelliği ise 1 çay bardağı dağ çileğinin içeriğinde sadece 40 kalori olmasıdır.
- Kan akışının vücutta dolaşımını düzenlediği için birçok hastalığı engellemektedir. Kanın vücutta düzenli şekilde dolaşması damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi ciddi hastalıkların riskini ciddi seviyede düşürmektedir.
- Vücuttaki toksinleri temizlediği için vücudu baştan ayağa yeniler. Yine sağlığa zarar veren bütün maddeleri ter ve idrar yoluyla vücuttan atar.
- Kanser hücrelerinin vücutta yayılımının engellenmesinde oldukça etkili bir meyvedir.
- Serbest radikalleri vücuttan atar.
- İç ve dış doku herhangi bir nedenden ötürü hasar görmüşse hasar gören dokunun hızlı bir şekilde toplanmasında ve yenilenmesinde etkilidir.
- Ağız içi yaralarının, ciltteki tahriş ve yaraların hızla iyileşmesinde de etkili bir meyvedir.
Dağ Çileğinin Sağlığa Zararları ve Yan Etkileri
Yukarıda sağlığa faydalarından bahsettiğimiz dağ çileğinin sağlığa zararları ve yan etkileri de vardır. Öncelikle dağ çileğini hayatınızda ilk defa tüketecekseniz alerji riskini göze alarak kontrollü tüketmelisiniz. Özellikle meyvelere karşı alerjiniz varsa bir hekime danışmadan sakın tüketmeyin. Dağ çileği aşırı tüketilirse diüretik etkisinden dolayı bağırsaklar fazla çalışacağından ishal problemi ile karşılaşılabilir. Yine aşırı tüketilirse sinir sistemini gevşetir. Bu gevşeme o kadar aşırıdır ki eski çağlarda ameliyatlardan önce hastanın sinirleri gevşesin diye dağ çileği yedirilirdi. Sağlığa olan zararlarına ya da yan etkilerine maruz kalmamak için dağ çileğinin aşırı tüketiminden kaçınmak yeterlidir. Bunlar haricinde dağ çileğinin bugüne kadar sağlığa olan herhangi bir olumsuz etkisine rastlanmamıştır.