Çocuklarda Vegan Beslenme Sağlıklı Mı

Çocuklarda Vegan Beslenme Sağlıklı Mı
Çocuklarda Vegan Beslenme Sağlıklı Mı

Çocuklar Vegan Beslenmeli Mi

Vegan diyetlerde tüketilmemesi gereken besinler ve besin grupları; et ve kümes hayvanları, balık ve deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, arı ürünleri ve tüm hayvan bazlı bileşenlerinin tüketilmemesi gerekmektedir. İyi bir vegan beslenme programı planlayarak çocukluk döneminde vegan beslenme uygulanabilir. Fakat bu çok fazla önerilmemektedir. Fakat vegan beslenmekte olan bir çocukta B12 ve demir eksikliği sonucu anemiden yorgunluğa, iştahsızlıktan depresyona kadar birçok sorun meydana gelmektedir. Bu nedenle çok fazla veganlık önerilmemektedir.

Vegan Beslenmenin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir
Vegan Beslenmenin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir

Vegan Beslenmenin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir

Vegan beslenmede tüm hayvansal gıdaların hayatınızdan çıkarmanız anlamına gelmektedir. Bu nedenle de tahıllar, meyve, sebze, baklagiller, kuruyemişler açısından zengin bir beslenme programı anlamına gelmektedir. Bu besinlerin içeriğinde lif, antioksidan, A, C, E vitaminleri açısından da oldukça zengin besinlerdir. Ancak iyi bir şekilde planlanmamış olan vegan beslenmede omega 3 yağ asitleri, B12 vitamini, demir, çinko eksikliği görülmektedir. Bu vitamin ve minerallerin hayati önem açısından oldukça önem taşımaktadır.

Vegan beslenme programında kişiler kurubaklagil, meyve ve sebze tükettiği için çoğu kanser türüne karşı koruyucu bir beslenme uygulaması olmasından dolayı ölüm risklerini biraz daha azaltmakta fayda göstermektedir. Aynı zamanda hayvansal gıdalardan uzak durarak kalp hastalığı riskini de azaltmayı sağlıyor. Ancak uzun süreli olarak vegan beslenmenin sağlık açısından da zararları bulunmaktadır. Protein tüketimi; saç, tırnak, cilt sağlığı, büyüme ve gelişme için de oldukça önem taşımaktadır.

Protein eksikliği kansızlık, anemi gibi birçok ciddi sonuçlara yada kas kayıplarının yaşanmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda B12 ve demir eksikliği sonucunda yorgunluk, sinir sistemi bozukluklarına yol açabilmektedir. Bitkisel kökenli bir beslenme programında hayvansal gıdaların içerdiği proteine ve vitamin minerallere ulaşmak mümkün değildir. Fakat gıda takviyesi ile kişi günlük gereksinimini karşılayabilmektedir. Dünyada besin takviyelerinin besin kadar aynı ölçüde etkili olduğunu gösteren çalışmalar sonucu elde edilen bilgiler yetersiz olduğundan dolayı bu konuyla alakalı olarak kesin bir yanıt açıklayamıyoruz.

Bebeklik/Çocukluk Döneminde Vegan Beslenmenin Uygulanması Sağlık Açısından Sorun Yaratır Mı Yoksa Dengeli Bir Şekilde Sürdürülüp Uygulanmalı Mı

Özellikle de 2 yaşın sonuna kadar olan zaman diliminde bebeklerin ilerleyen yaşlarında, erişkinlik hayatında yakalanabilecek hastalıklar, yaşayabileceği sorunların temeli atılmasından dolayı çocukların çok sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmesine özen göstermekte fayda olacaktır. Vegan beslenme biçiminde ise ilk 2 yaş içerisinde geçerli bir çözüm değildir. Bebeğin yapı taşlarının oluşması bu dönemde oldukça önem taşır. Aksi taktirde vücudun vitamin ve mineraller açısından eksik kalması sonucunda sorunlara yol açmaktadır.

Yapılan birçok bilimsel araştırmalarda ise hayvansal kaynaklı gıda tüketiminin azalması sonucunda birçok besin öğesi eksikliğine yol açmaktadır. Yeterli miktarda hayvansal gıda tüketilmemesi sonucunda çocuk sağlığı açısından da omega 3 yağ asidi, B12 vitamini, demir ve kalsiyumun eksikliğine neden olmaktadır.