İçerik Başlıkları
Obezite Nedir
Obezite, vücutta yağ dokusunun aşırı miktarda olması yada yağ miktarının vücut kütlesine oranının artmasıdır. Çocukluk döneminde ise obezite önemli bir sağlık sorundur. Erişkin döneminde obez olanların 1/3’ünde obezite çocukluk döneminde başlamaktadır. Hormonal bozukluklara bağlı olarak görülmekte olan obezite, obez çocukların bir çoğunda şişmanlığa neden olacak herhangi hormonal bozukluk saptanmaz. Obezitenin nedeni ise aşırı yemek yemeye bağlı olmak ve bu tip obeziteye “basit obezite” yada “ekzojenobezite” denir. Ekzojenobezitesi olan çocukların boyları da yaşıtlarına göre daha uzundur. Bazı durumlarda ise obezite nedeni olarak tıbbi olarak bir sorun saptanabilmektedir.
Şişmanlamanın Nedenleri Nelerdir
- Ailevi Nedenler : Anne ve babasının her ikisi de şişman ise çocuklarında obezite görülme oranı %80’dir.
- Çevresel Faktörler : Enerji tüketimi açısından oldukça önem taşımaktadır. Kentlerde yaşamakta olan çocukların fiziksel aktivitenin kısıtlanması genel bir sorundur. Çocuğun günlük aktivitesi kısıtlanmasıyla birlikte, önüne de birçok yiyecek sunulmaktadır. Bu iki önemli koşulun birleşmesiyle birlikte obezite gibi durumların oluşmasına neden olmaktadır.
- Beslenme : Beslenmede öğün sayısı ve alınan besin maddelerinin içeriği oldukça önem taşımaktadır. Obez çocuk her zaman yaşıtlarına göre daha fazla yiyen çocuk değil daha az enerji harcamakta olan çocuktur. Düşük enerji tüketimi kilo alımı için önemli bir risk faktörüdür.
- Hormonal Faktörler : Fieker hastalığı, tiroid bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi bazı hormonal nedenler sonucunda obezitenin oluşumuna da neden olabilmektedir. Bu sebeple obez olan her çocuğun mutlaka bir çocuk hormon hastalıkları uzman tarafından değerlendirilmesini önermekteyiz.
Çocuklarda Kilo Alımı Nasıl Önlenmeli
- Çocukların boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için uğraşları olmalıdır ve bu durumda da sıkıldıklarında yemek yemelerini engellenmelidir.
- Okullarda fiziksel aktivite özendirilmelidir.
- Fast-Food denilmekte olan hızlı hazırlanan yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
- Kızarmış ve yağ içeriğinin fazla olan yiyecekler verilmemeli, sebze ve meyve yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
- Ailenin de beslenme alışkanlığı çocuğun beslenmesine göre değişiklikler sağlanmalıdır.
- Tatlılardan ve besin değeri düşük olmakta olan yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
- Düzenli ve sağlıklı yemek yeme alışkanlığı aynı zamanda okul programlarına da dahil edilmelidir.
- Şekerli ve gazlı içecekler tüketilmemelidir.
- Araba yerine mümkün olduğunda yürüyüş yada bisiklet tercih edilmelidir.
- Hafta sonları ailecek spor yapma imkanları sağlanmalı.
- Tatlandırıcılar ve diyet ürünleri olabildiğinde tercih edilmemelidir.
- Okulda besin değeri olmayan gıdaların yenmesinin engellenmesi için mutlaka evden beslenme çantası hazırlamanızı öneririz. (peynir, iyi pişirilmiş yumurta ve taze meyve vb. gibi).