Cennet Hurması Kaç Kalori

Cennet Hurması Kaç Kalori
Cennet Hurması Kaç Kalori

Cennet elması, Trabzon hurması veya Japon elması olarak da adlandırılan cennet hurmasının bilinen bir diğer ismi de “uruk hurması” olarak adlandırılmaktadır. Ana vatanı Japonya ve Çin olan Trabzon hurması, ülkemizde ilk defa Hatay’da yetiştirilmeye başlamıştır. Domatese benzerliği olan cennet hurması kış aylarının vazgeçilmez olan meyvelerinden biridir.

Cennet hurması subtropik iklimlerde kolay bir şekilde yetişmesinden dolayı ülkemizde genel olarak Hatay, Antalya ve Karadeniz bölgesi kıyılarında yetişmektedir. Meyvenin Türkiye’ye yayılmasıyla birlikte en çok da Trabzon bölgesinde olmuştur. Bu nedenle bu meyve Trabzon hurması olarak da adlandırılmaktadır. Cennet hurması, olgunlaşmış halde olmasına rağmen yenildiğinde ağızda ekşi bir tat da bırakmaktadır.

Cennet hurması içeriğinde askorbik ve fenolik bileşikler üst seviyeler bulunmaktadır. İçeriğinde oldukça faydalı bileşenler, mineraller ve vitaminlerden dolayı iltihap giderme özelliğiyle birlikte pek çok sağlık probleminin önüne geçmeye yardımcı olmaktadır.

Cennet hurması, sağlık açısından oldukça faydalı bir meyvedir. Cennet hurmasının faydalarından biri de içermiş olduğu yüksek miktarda A vitaminden dolayı kanserle mücadelede yardımcı bir besin kaynağı olmasıdır. Bir diğer önemli faydası ise vücut ısısının kormasını sağlayarak soğuk havalarda nezle ve grip gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu özelliğine sahiptir.

Diyet yapanlar ve kilo kontrolü sağlamak isteyen kişilerinde en çok merak ettiği sorulardan biride kaç kalori olduğudur. Oldukça düşük kalorili olan cennet hurması diyet listelerinin vazgeçilmezi olarak yer almaktadır. Peki, cennet hurması kaç kalori? Cennet hurması kilo aldırır mı? Bu sorularınızın hepsinin cevabı bu yazımızda yer almaktadır.

Cennet Hurması Kilo Aldırır Mı
Cennet Hurması Kilo Aldırır Mı

Cennet Hurması Kilo Aldırır Mı

Cennet hurması, taze hurma olarak bilinen Trabzon hurması oldukça lezzetli olmasıyla birlikte kilo vermeye yönelikte destekleyici özelliğine sahiptir. Cennet hurması, Trabzon hurması ve taze hurma olarak da adlandıran bu meyvenin faydalarını da saymakla bitmemektedir. Hem zayıflamaya yönelik yardımcı hem de vitamin açısından pek çok içeriğe sahiptir.

Cennet Hurmasının Faydaları Nelerdir
Cennet Hurmasının Faydaları Nelerdir

Cennet Hurmasının Faydaları Nelerdir

  • Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan cennet hurması, vücut ısısını koruyarak soğuk havalarda oluşan grip ve nezle gibi rahatsızlıkların önüne geçmeye fayda sağlamaktadır.
  • Lif açısından da zengin bir meyve olmasından dolayıda sindirim sisteminin düzenli çalışmasınıda desteklemektedir.
  • İçeriğindeki fenolik bileşenler ve askorbik asit antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve vücudun hastalıklara karşı koruyucu özelliğine sahiptir.
  • Bağırsaklarda meydana gelen iltihabı giderme özelliğine de sahiptir.
  • Vitamin ve mineraller açısından zengin olmasıyla birlikte kansızlık gibi durumların önüne geçer ve çocuklarda oluşan iştahsızlığın önünede geçmeye destek olmaktadır.
  • Gün içerisinde bir adet tüketilen Trabzon hurması, vücudun günlük alması gereken C vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak %75’ini karşılamaktadır.
  • Damarların genişlemesine katkı sağlayan, kan basıncının dengelenmesini seyretmesini de sağlamaktadır.
  • İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki A vitaminden dolayı kansere karşı koruyucu özelliğine de sahiptir.

Cennet Hurması Kaç Kalori

1 adet cennet hurması kaç kalori? 100 gram ağırlığındaki cennet hurması kaç kalori? Oldukça fazla faydası bulunan cennet hurması, kalori değerlerine de bu başlık altında göz atalım. Peki, cennet hurması kaç kalori?

  • 100 gram ağırlığındaki cennet hurması yaklaşık olarak 73 kaloridir.
  • 1 adet orta (80 gram) cennet hurması ise 58 kaloridir.
  • 1 adet Trabzon cennet hurması yaklaşık olarak 118 kalori değerindedir.
Trabzon Hurması Nasıl Yetiştirilir
Trabzon Hurması Nasıl Yetiştirilir

Trabzon Hurması Nasıl Yetiştirilir

Trabzon hurması, sıcak, ılıman iklim koşullarına adapte olan bir oluşuyla bilinmektedir. Kış ayrlarının yapraklarını döken bir ağaç olmasından dolayı soğuk kış aylarına karşı da dayanıklılık göstermektedir. Çiceklenmesi ise nisan ayının sonlarında başlamaktadır. Geç çiceklenmesinden dolayı ilkbahardaki don olaylarından da etkilenmemektedir. Meyvenlerin olgunlaşması süresi yaklaşık olarak 150 ila 160 bir süreliği bulunmaktadır. Yumuşamadan da yenilebilen, tadı mayhoş olmayan çeşitler daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. Ağaçtan en fazla verimi almak için sulama yapılması da gerekmektedir. Trabzon hurmasının yetiştirebilmek için toprağın orta ağırlıkta, drene edilen ve organik maddelerde zengin olmasıyla birlikte verimi arttırılmaktadır. Ağaç yoğunluğuyla rüzgardan etki görmemektedir. Fakat sonbaharda oluşan yoğun rüzgardan kaynaklı meyvenin zarar görmesine de neden olmasından dolayı tedbirli davranmakta fayda olacaktır.

Trabzon Hurması Hangi Mevsimde Yenir

Trabzon hurmasının hasadı eylül ayının sonlarına doğru başlamakta ve kasım ayının sonlarına kadar da devam etmektedir. Kabuk rengi yeşilden, turuncuya, turuncudan ise sarıya doğru dönüşmeye başlamasıyla birlikte hasada başlanmaktadır. Olgunlaşması için toplandıktan sonra bir süre daha beklemekte fayda olacaktır. Aksi taktirde ağızda buruk bir tat bırakmaktadır. Gerekli durumlarda ise ağaç üzerinde de bekletilmesiyle birlikte olgunlaşmasıda mümkün olmaktadır.

Cennet Hurması Diyette Yenir Mi
Cennet Hurması Diyette Yenir Mi

Cennet Hurması Diyette Yenir Mi

Yeterli miktarda olgunlaşan cennet hurmasının rengi kahverengi olmaktadır. Mevsiminde gün içerisinde 1 adet tüketimi sağlanan cennet hurması, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Fakat düzensiz tüketmek yerine, tüketimini abartmadan porsiyon kontrolüne dikkat ederek diyette cennet hurması yenilebilir.