Burun Kanamasına Ne İyi Gelir
Toplum içerisinde oldukça yaygın görülen bir sağlık problemi olan burun kanamasını, her insan yaşamında en az bir defa tecrübe etmektedir. Kişiyi bir hayli rahatsız eden burun kanaması birçok farklı nedenden kaynaklanabilmektedir.
Her zaman ciddi bir sağlık problemine işaret etmeyen burun kanaması, tedavisi oldukça zor bir süreç olan hastalıkların habercisi de olabilir.
Burun kanaması, özellikle kış mevsiminde çocuklarda çok sık rastlanan sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Bunda çocuklarda çok sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonları önemli bir role sahiptir. Çocuklarda burun damarları zayıf olduğundan dolayı boğaz ve burun bölgesi iltihaplandığı zaman kanamaya neden olmaktadır. Yazın sıcak günlerinde ise güneşin UVA ışınlarına aşırı maruz kalınırsa kısa süreli burun kanamaları görülebilir.
Burun kanaması nasıl geçer? Burun kanamasına iyi gelen yöntemler tüm detaylarıyla bu yazımızda bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir?
Burun kanamasına içsel ve dışsal etkenler neden olmaktadır. ‘Burun kanamasının nedenleri nelerdir?’ sorunun yanıtını burun kanaması problemini çok sık yaşayan insanlar daha fazla araştırmaktadır. İşte burun kanamasının nedenleri;
Burun kanamasının temel nedeni burun karıştırılmasıdır. Burun karıştırılmasına ise burun kuruluğu, alerjik rahatsızlıklar ve enfeksiyonlar neden olmaktadır.
Ülkemizde oldukça yaygın görülen rahatsızlıklar arasında yer alan yüksek tansiyon, burundaki kılcal damarlarda basınç oluşturduğundan damar çatlamalarına neden olarak burun kanamasına yol açmaktadır.
Burun damarlarında açılmaya neden olan kuvvetli ve sert sümkürmede burun kanamasının nedenleri arasındadır.
Burun bölgesindeki kıkırdak ve kemik eğrilikleri gibi biçimsel bozukluklar burunda kanamaya neden olabilmektedir.
Burun kanamasının nedenleri arasında bazı karaciğer hastalıkları da yer almaktadır.
Covid-19 virüsünün burun kanamasına neden olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt bulunmuyor. Türkiye Hemofili Derneği tarafından yapılan açıklamada da kanama ve Covid-19 virüsünün ilişkisine dair kanama bozukluğu olanların aşılanabileceği vurgulanmıştır.
Tümörden kaynaklanan hastalıkların nadir belirtileri arasında burun kanaması da yer almaktadır. İleri yaşta veya alkol içen hastalarda beyindeki tümör genellikle burun kanamasına neden olmaktadır.
Havanın çok sıcak olması, havanın kuru olması, hava basıncının aniden değişmesi de burun kanamasının yaygın nedenlerindendir.
Burun kanaması hafif olabileceği gibi çok şiddetlide olabilmektedir. Kanamanın şiddetini, kanın sululuk oranının yanı sıra alınan darbenin kuvveti de belirlemektedir. Kan pıhtılaşması problemi olanlarda, yakın zaman önce aspirin vb. kanı sulandıran ilaç kullananlarda kanın sululuk oranı arttığından kanama daha şiddetli olmaktadır.
Burun kanamasını tetikleyen bir diğer faktör ise buruna ya da yüze alınan sert darbelerdir. Bu sert darbeler, burunda kanamaya ya da çok ciddi damar çatlamalarına neden olacak kadar şiddetliyse burun kanaması görülme riski yüksektir.
Burun kanamasında K ve C vitamininin de payı vardır. Bu iki vitaminin eksikliği kanama ve pıhtılaşmayı etkilediği için burun kanamasında ciddi bir role sahiptir.
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?
Burun kanamasına yapılacak ilk müdahale çok büyük önem arz etmektedir. Peki, her yaş grubunda görülebilecek ‘Burun kanaması nasıl durdurulur?’ Burun kanamasını engellemek için uygulanabilecek belli başlı yöntemler şöyle sıralanabilir;
Aniden başlayan burun kanamasının daha da şiddetlenmemesi için sakin kalınmalıdır. Çünkü panik yapıldığı zaman tansiyon yükseleceğinden kan akışı hızlanarak burun kanamasını şiddetlendirir.
Soğuk damarları büzüştürdüğünden dolayı burun kanamasına soğuk kompres uygulanması kanamayı hafifletmektedir. Ayrıca soğuk kompres burun bölgesini soğutacağından kanın pıhtılaşması da hızlanmaktadır.
Burun kanaması esnasında ağızda kan birikiyorsa bu kan yutulmadan hemen tükürülmelidir.
Kanın geniz, mide ve boğaza gitmesini önlemek için burun kanarken başın hafifçe öne ve aşağı doğru eğilmesi gerekir. Bu, kanama miktarının anlaşılmasını da kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu sayede mide bulantısı ve kusmada engellenmektedir.
Kanamanın devam ettiği durumlarda buruna tampon uygulanarak kanama durdurulmalıdır. Bu tampon, evdeki pamuktan bir parça alınarak burnun iç kısmına yerleştirilmesiyle uygulanabilir. Bu yöntem, kanamanın durmasında oldukça etkilidir.
Burnun yumuşak kısmı baş ve işaret parmaklarıyla sıkıştırılırsa kanama yüksek ihtimalle duracaktır.
Burun kanaması ilk yardım uygulamalarına rağmen kesilmiyorsa ve kanama çok şiddetliyse mutlaka bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.
Burun kanamasına bir travma neden olmuşsa ya da burun kanaması küçük yaşta bir çocukta görülüyorsa, vakit kaybetmeden derhal bir uzman hekimden yardım alınmalıdır.
Burun kanamasıyla birlikte şiddetli baş ağrısı da seyrediyorsa, burun kanaması için alınacak basit tedbirlerin ardından bir doktor muayenesinden mutlaka geçilmelidir.
Burun Kanamasına İlk Yardım Uygulamaları
Burun kanamasına yapılacak temel ilk yardım uygulamaları herkesin bilmesi gereken önemli bilgiler arasında yer almaktadır. Burnu kanayan kişiye ilk müdahaleyi bir sağlık çalışanının yapması beklenmelidir. Ancak sağlık çalışanının bulunmadığı durumlarda ilk yardım eğitiminde sertifikalı biri olup olmadığı araştırılmalıdır. Bütün bunlardan olumsuz sonuç alınmışsa burun kanamasına ilk yardım uygulamaları hakkında bilinenler ile burun kanamasına müdahale edilmeli ve ardından bir sağlık kuruluşuna gitmek ihmal edilmemelidir. İşte burun kanamasına ilk yardım yöntemleri;
Burun kanamasının durdurulması için en etkili yöntemler arasında yer alan soğuk kompres, başın aşağı doğru eğilmesi ve tampon uygulaması kesinlikle yapılmalıdır.
Burun kanamasını hızlı bir şekilde durdurmak için yanaklara ve burun bölgesine soğuk kompres uygulanmalıdır.
Kanamanın durması için vücut dik pozisyonda olmalıdır. Burnu kanayan hastanın uzanması gerekiyorsa baş vücuda oranla daha yüksek bir pozisyonda olmalıdır.
Burun kanamasının durdurulmasının ardından hasta hafifçe nefes almalıdır. Ancak nefes alırken, burun kanallarını zorlamamaya çok dikkat edilmelidir.
Burun kanaması için kullanılan ilaçların doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerekir. Ayrıca doktor tarafından belirtilen doz kesinlikle aşılmamalıdır.
Burun kanamasının durdurulmasının ardından burun kanaması için krem sürülebilir. Burunun kanama nedeni burun kuruluğuysa, doktor tarafından tavsiye edilen bir nemlendirici krem kullanılmalıdır.
Burun kanaması esnasında birden panikleyerek başı kesinlikle geri atmamak gerekir. Bu, kanın genze gitmesine neden olacağından daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
Bir kaza neticesinde burun kanıyorsa, hastanın sırtına destek koyulduktan sonra yarı oturuş pozisyonunda oturtulmalıdır. Kafanın ise hafif öne eğik olmasına dikkat edilmelidir.
Burun Kanamasında Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Burun kanamasıyla birlikte baş ağrısı seyrediyorsa, bir hekime gitmek için bu yeterli bir nedendir.
Burun kanaması şiddetli baş ağrısından kaynaklanmışsa bu hipertansiyona ya da tümöre işaret edebilir. Bu durumda da mutlaka bir hekim müdahalesi gereklidir.
Hekim muayenesinin ardından hekim tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçlar zamanında kullanılarak baş ağrısı dindirilebilir.
‘Burun kanamasında baş ağrısı nasıl geçer?’ sorusunun yanıtı daha fazla bir hekime ulaşmanın imkansız olduğu durumlarda önem taşımaktadır. Böyle bir durumda bir ilaç kullanılmaya karar verildiyse kullanılacak ilacın kan sulandırıcı özelliği olmamasına çok dikkat edilmelidir. Özellikle de aspirin gibi kan sulandırıcı özelliği olan ilaçlardan kaçınılmalıdır.
Burun kanamasının ardından görülen baş ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler arasında sessiz ve karanlık bir ortam oluşturulması, bol su tüketilmesi, çok hafif masaj yapılması, nane çayı gibi insanı ferahlatan bitki çaylarından bir tanesinin ılık ve çok az içilmesi ve ılık duş alınması ön plana çıkmaktadır. Burun kanamasının yeniden tekrarlamaması için sıcak şeylerden, sıcak kompresten ve sıcak duştan kesinlikle uzak durulmalıdır.