Bronşite Ne İyi Gelir

bronşite ne iyi gelir
bronşite ne iyi gelir

Bronş tüplerinin iltihaplanması sonucu gelişen hastalığa bronşit denilmektedir. Akciğere hava taşımakla görevli olan bronş tüpleri iltihaplanır ya da enfeksiyon kaparsa balgam olarak adlandırılan sağlık problemi görülmektedir. Bronşitin en belirgin belirtileri olan öksürük ve balgama yüksek ateş ve nefes alma esnasında hırıltılı seste eşlik etmektedir.

Kısa süreli bronşite akut bronşit denilirken, uzun süreli bronşite ise kronik bronşit denilmektedir. Her iki bronşit türünde de belirtiler benzerlik göstermektedir. Bronşit olma sıklığı ise akut ya da kronik bronşit türünü belirlemektedir.

Özellikle kış aylarında çok sık rastlanan sağlık problemleri arasında yer alan bronşite ne iyi gelir? Bronşit için bitkisel tedavi yöntemlerine, bronşit iyi gelen İbrahim Saraçoğlu kürüne, bronşite karşı alınabilecek tedbirlere, çocuklarda bronşite karşı neler yapılabileceğine bu yazının içeriğinden ulaşılabilirsiniz.

Akut ve Kronik Bronşit Arasındaki Farklar Nelerdir?

Akut ve kronik bronşitin arasındaki farkların bilinmesi hastalığın seyri açısından çok büyük önem taşımaktadır. Peki, ‘Akut ve kronik bronşit arasındaki farklar nelerdir?’ İşte o farklar;

  • Kronik bronşite genellikle sigara tüketimi neden olurken, akut bronşite ise akut bronşite ise soğuk algınlığı ve grip gibi virüslerin neden olduğu sağlık problemleri neden olmaktadır.
  • Akut bronşitin bulaşıcı olmasına rağmen kronik bronşitin bulaşma riski çok daha düşüktür.
  • Akut bronşitin altında farklı bir sağlık problemi bulunmuyorsa genellikle iki haftada iyileşmektedir. Kronik bronşitte de iyileşme sürecinin hızlanması için öncelikle hasta sigara içiyorsa, sigarayı kesinlikle bırakması gerekmektedir.
  • Akut bronşitte görülen semptomlar zamanla yok olmaktadır. Kronik bronşitte görülen öksürük gibi semptomlar ise sürmektedir.
  • Kronik bronşit tedavi edilmez ya da tedavisi aksatılırsa akciğerde ciddi hasar bırakabilmektedir. Akut bronşitte hasta tarafından uygulanacak temel prensipler sayesinde akciğerdeki bu hasar engellenebilmektedir.

Bronşit Nasıl Geçer?

Bronşit toplumda çok sık rastlanan hastalıklar arasında yer aldığı için ‘Bronşit nasıl geçer?’ sorusunun yanıtı tüm detaylarıyla araştırılmaktadır. İşte bronşit rahatsızlığından kurtulmak için izlenmesi gereken yollar;

Sigara bağımlılığından ve nargile içme alışkanlığından kesinlikle vazgeçilmelidir. Bu, bronşit tedavi sürecinin olmazsa olmazıdır.

Bronşit rahatsızlığının temel nedenleri soğuk algınlığı ve grip gibi özellikle kış aylarında görülen virüslerin neden olduğu sağlık problemleridir. Soğuk algınlığına yakalanmamak için vücut ısısı korunmalı, grip gibi virüslerin yaydığı hastalıklardan korunmak içinde bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır.

Kronik bronşit rahatsızlığı olanlar, özellikle kış mevsiminde bronşitin tekrarlamaması için grip aşısı yaptırmayı ihmal etmemelidir.

Akut bronşitin bulaşıcı olduğu kesinlikle unutulmamalıdır. Bundan dolayı bulunulan ortam sürekli havalandırılmalı, eller sık sık yıkanmalı ve kişisel hijyene çok önem verilmelidir. Tüm bu tedbirler, bronşitin kronikleşmesini de engellemektedir.

Bronşiti artıran bir diğer önemli etkende hava kirliliği olduğundan hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde yetkililer tarafından yapılan uyarılara dikkat edilmesinin yanı sıra böyle günlerde mümkünse dışarı çıkılmaması semptomların hafif atlatılması için çok büyük önem taşımaktadır.

Bronşitte en sık görülen semptomlar arasında balgamda yer almaktadır. Bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı himalaya tuzu ya da normal tuz katıldıktan sonra gargara yapılması balgamın sökülmesinde oldukça etkilidir. Tuzlu suyla gargara yöntemi, çocuklara da güvenle uygulanabilir. Balgamı söküp atan tuzlu suyla yapılan gargara, aynı zamanda boğaz ve ağızdaki enfeksiyonları da yok etmektedir. Yine burun tıkanıklığının giderilmesi ve solunum yollarının temizlenmesi için tuzlu suyun buruna çekilmesinde de bir sakınca yoktur.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, bronşitin semptomlarını azaltmak ve bu semptomların bir daha tekrarlamaması için içeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran besinler tüketilmelidir.

Kış mevsiminde hava kuru olduğundan dolayı nefes almak güçleşmektedir. Bu da bronşitte görülen semptomların daha güçlü olmasına neden olmaktadır. Ortamdaki havayı nemlendirmek için buhar makinesinden istifade edilebileceği gibi kaloriferin üstüne yerleştirilen kavanoz ya da sürahinin içerisindeki su da ortamdaki havanın nemlenmesine ciddi katkı sağlamaktadır. Ortamdaki havanın nemlendirilmesi özellikle çocuklara ciddi faydalar sağlamaktadır. Bu nedenle çocukların odalarında bu işlemin özellikle de yatarken uygulanması ihmal edilmemelidir.

çocuklarda bronşit
çocuklarda bronşit

Çocuklarda Bronşite Ne Yapılmalı?

Bronşit, çocuklarda çok sık görülen ve ebeveynleri tedirgin eden bir solunum yolu hastalığıdır. Peki, ‘Çocuklarda bronşite ne yapılmalı?’ İşte çocuklarında bronşit hastalığı olan ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler;

  • Çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmemeli ve içilmesine de müsaade edilmemelidir. Hatta en sağlıklısı ebeveynlerin sigarayı bırakmasıdır. Unutmamak gerekir ki sigara içilen bir evde yaşanması bronşit riskini artırmaktadır.
  • Çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenmesine dikkat edilmelidir.
  • Çocuk gece uyurken rahat nefes almasını sağlayacak buhar makinesi odasında olmalıdır.
  • Çocukların bol sıvı tüketmesine dikkat edilmelidir. Çocuk bol su içtiğinde solunum yollarındaki balgam daha akışkan hale geldiğinden vücut kolaylıkla balgamı atmaktadır.
  • Bebeğin başı uyurken yükseltilirse, nefesi daha rahat alması sağlanmış olur.
  • Çocuğun az miktarda ve sık aralıklarla beslenmesine dikkat edilmelidir.

Bronşitte Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Bronşitte görülen semptomlar yaşam tarzına dikkat edilirse hafifletilebilmektedir. Peki, ‘Bronşitte dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?’ İşte yaşam tarzı ve bronşit arasındaki o sıkı ilişkide dikkat edilmesi gerekenler;

  • Eller sık aralıklarla yıkanmalıdır.
  • Badem bol bol tüketilmelidir.
  • Suyu bol tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Havanın kirli olduğu ortamlarda bulunulmamalıdır. Sigara dumanı olan ortamlardan özellikle kaçınılmalıdır.
  • Kokulu mum ve oda spreyi kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Boca istirahat etmek ihmal edilmemelidir.
  • Ortamdaki hava nemlendiricilerle nemlendirilmelidir.

Bronşite İyi Gelen Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Kış aylarının o soğuk günlerinde büyük küçük demeden yaşamı olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bronşit, ciddiye alınması ve tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Bronşiti olanlar, tedavi sürecini destekleyici bitkisel yöntemler ve kürler hakkında araştırma yaparak iyileşme sürecini hızlandırmak istemektedir. Bronşite iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanabilir;

C vitamini  

C vitamininin içerdiği güçlü antioksidanlar, bronşitten kurtulmaya ciddi katkı sağlamaktadır. İçeriğinde C vitaminini bol miktarda barındıran kekik, kırmızı biber, koyu yapraklı sebzeler, maydanoz, portakal, brokoli, lahana, elma, kivi, mandalina, nar ve çilek gibi besinler bronşit hastaları tarafından bol bol tüketilmelidir.

Zencefil

Hazımsızlık, mide ağrısı, ishal gibi gastrointestinal hastalıkların tedavi sürecini destekleyen zencefil, vücutta iltihap oluşumunu engelleyen etkisiyle akut bronşitin tedavisine de yardımcı olmaktadır. Ayrıca zencefil çayı içilmesi balgamı vücuttan söküp atmakta ve kuru öksürüğü kesmektedir.

bronşite iyi gelen sarımsak
bronşite iyi gelen sarımsak

Sarımsak

Doğal antibiyotik olan sarımsak, viral ve bakteriyel enfeksiyon hastalıklarını tedavi etmektedir. Vücudun enfeksiyon hastalıklarıyla etkili bir şekilde savaşabilmesi için sarımsak tüketimi artırılmalıdır.

Nane

Nanenin içeriğindeki mentol, akciğerlerde biriken mukusu kırmakta ve öksürükle de vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

Zerdeçal   

Antiinflamatuar etkisiyle bronşite çok iyi gelmektedir. 1 bardak süte 1 çay kaşığı zerdeçal katıldıktan sonra kaynatılarak günlük 2-3 defa tüketilmelidir. Bu karışım gece yatmadan yarım saat evvel tüketildiği takdirde nefes tıkanıklığını önlemektedir.

Mantar

Doku hasarlarını azaltan ve akciğerlerin iyileşme sürecini hızlandıran reishi, shiitake ve maitake mantarları, aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Bu tür mantarlar, viral hücreleri de öldürmektedir.

Bal

Bronşlardaki iltihap oluşumunu azaltıcı etkisi olan balın etkisini daha da artırmak için limon ve zencefille karıştırılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yine balın bronşları açması için soğan suyuyla karıştırılarak tüketilmesi gerekmektedir.

Tuzlu Su

Tuzlu suyla gargara yapılmasının da bronşite iyi geldiği bilinmektedir. Boğazdaki balgamı temizlediğinden nefes borusunu açan bu yöntemin, boğazdaki iltihabı da yatıştırıcı etkisi vardır.

Susam

Susam tohumunun tüketilmesi göğüs bölgesindeki ağrıları dindirmekte ve bronşitin tedavisini de desteklemektedir. 1 çay kaşığı keten tohumu, 1 tutam tuz ve 1 kaşık susam bal ile karıştırıldıktan sonra günlük tüketilmelidir.

Soğan

Balgam söktürücü etkisiyle biline soğan bronşları açmaktadır. Yemeklerde soğan tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Soğan tüketmeyi sevmeyenler ise 1-2 çay kaşığı soğan suyunu ilaç niyetine içmelidir.

Su

Bronşitin tedavisinde en etkili yöntemler arasında bol su tüketimi de yer almaktadır. Balgamın vücuttan atılmasına yardım eden su, vücuttaki iltihabı da kolaylıkla atmaktadır.

Epsom Tuzu

Sıcak suyla doldurulan küvete 2 su bardağı epsom tuzu katılmalıdır. Akut bronşitte görülen semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olan İngiliz tuzu da denilen epsom tuzuyla yapılan bu tedavi yöntemi haftada 2-3 defa uygulanmalıdır.

Okaliptüs

Öksürüğün en etkili tedavi yöntemleri arasında okaliptüs buharı da yer almaktadır. Okaliptüsün balgam söktürücü etkisi boğazın ferahlamasına yardımcı olurken, antiseptik etkisi de bronşite çok iyi gelmektedir. Bitki çayı olarak içilebilecek okaliptüs, ağız yoluyla da alınabilmektedir.

Isırgan Otu

Isırgan otunun kökü veya suyu bal ve şekerle karıştırıldıktan sonra tüketilmelidir. Bu karışım, bronşitin yanı sıra astıma da fayda sağlamaktadır.

Ayrık Otu

Enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ayrık otu, solunum yolu hastalıklarının tedavi sürecini de desteklemektedir. Özellikle solunum yollarındaki iltihap oluşumuna içeriğindeki E vitamini sayesinde iyi gelmektedir.

Su Teresi Otu

Bir bardak suyun içerisinde 2 gram kuru su teresi otu demlendikten sonra yemeklerin ardından 1 bardak içilmelidir. Bu karışım, bronşitle etkili bir şekilde savaşmaktadır.

Ihlamur Çiçeği

Balgamın vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Bir bardak sıcak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı ıhlamur çiçeği atıldıktan sonra demlenmesi için bir müddet beklenmeli ve daha sonra içilmelidir. Ihlamur çiçeği çayı balgamın vücuttan atılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu çay, gün içerisinde birkaç defa içilebilir.  

Karaturp Kökü

Karaturp soyulduktan sonra doğranarak veya rendelenerek suyu çıkartılmalı ve bu su içilmelidir. Karaturpun suyu çıkarıldıktan sonra buzdolabında birkaç saat soğutulursa içerisine şekerde ilave ederek içilebilir. Karaturp suyu günlük 1 fincandan fazla tüketilmemelidir.

Rezene

Bir bardak kaynar su 1 tatlı kaşığı rezenenin üstüne döküldükten sonra demlenmesi için 15 dakika beklenmelidir. Balgamlı öksürüğe çok iyi gelen rezene çayı, günde birkaç defa içilebilir.

İngiliz Muzu

Bir tatlı kaşığı kurutulmuş halde olan İngiliz muzu, kaynar suya atıldıktan sonra demlenmesi için beklenmelidir. Daha sonra bu çay soğuk olarak tüketilmelidir.

Melisa Otu

 Oğul otu, melisa otu ve bal karıştırıldıktan sonra macun kıvamına getirilmelidir. Bronşite çok iyi gelen bu kür, nefes darlığı anlarında da hastayı rahatlatmaktadır.

Bronşite İbrahim Saraçoğlu Kürleri

Hatmi Çiçeği ve Süt Kürü

Kaynatılmış bir çay bardağı sütün içerisine birkaç tane hatmi çiçeği atıldıktan sonra 5-6 dakika beklenmeli ve ardından süzülmelidir. bu kür, sabah kahvaltısından yarım saat evvel iki defa, akşam yemeğinden yarım saat evvel ise 1 defa olmak üzere içilmelidir.

Keçiboynuzu Kürü

Soğuk sıkım keçiboynuzu pekmezi aç karnına içilmelidir. Keçi boynuzu pekmezini sevmeyenler ise suyun içerisine attıkları birkaç adet doğal keçiboynuzunu 5-10 dakika kaynattıktan sonra içmelidir.

Öksürüğün kesilmesinde oldukça etkili olan keçiboynuzu pekmezi, bronşit sürecinde hissedilir fayda sağlayabilir.

Soğanlı Kür

Bir adet soğan doğrandıktan sonra üstüne iki yemek kaşığı doğal bal dökülmelidir. Daha sonra bu karışımın 10-12 saat kadar bekletilmesi gerekmektedir. Hazır hale gelen soğanlı kür, her gün aç karnına üç defa tüketilmelidir.

Limonlu Soğanlı Kür

Bir tane soğan dilimlendikten sonra iki su bardağı suyun içerisine atılarak yumuşayıncaya kadar haşlanmalıdır. Daha sonra soğanlı suyun soğuması beklenmeli ve soğuduktan sonra içerisine iki yemek kaşığı bal katılarak bu karışım bir müddet karıştırılmalıdır. Daha sonra bu karışıma birde 1 adet limonun suyu katılarak karıştırmaya devam edilmelidir.

Karabiber, Zencefil ve Ballı Kür

Öksürük nöbetlerine çok iyi gelen bu kürü hazırlamak için öncelikle iki göz büyüklüğünde zencefil, ince şekilde doğranmalıdır. Bu zencefiller yarım çay bardağı balın içerisine atıldıktan sonra karıştırılmalıdır. Son olarak bu karışıma iki tatlı kaşığı karabiber katılmalıdır. Ancak karabiberin doğal olmasına dikkat edilmelidir.

Sarımsak Kürü

İnce şekilde doğranan dört diş sarımsak, bir su bardağı sütün içerisine atılmalı ve kısık ateşte kaynayana kadar karıştırmaya devam edilmelidir. Son olarak bu karışım, süt soğumadan içilmelidir. Bu karışımın gece yatmadan evvel içilmesi daha faydalıdır.

Şunu unutmamak gerekir ki bronşit doğal yollarla değil, tıbbi olarak tedavi edilmesi gereken ciddi bir solunum yolu hastalığıdır. Bundan dolayı tıbbi tedaviye destek amaçlı bitkisel tedavi yöntemlerinin her biri doktora danışılmadan kesinlikle uygulanmamalıdır.