İçerik Başlıkları
Boyun Tutulması Nedir
Boyun tutulması, kısaca başı bir yöne doğru hareket ettirirken ağrı ve zorlanma hissi olarak tarif edilebilmektedir. Boyun tutulmasıyla birlikte bazı durumlarda, baş ağrısı, omuz ağrısı, kol ağrısı gibi durumlarla birlikte de meydana gelebilmektedir. Boyun tutulması sonrasında kişi yana ya da omzunun üzerinden arkaya bakmak için vücudunu döndürmek zorunda kalabilmektedir. Boyun tutulmasının en yaygın ve sık karşılaşılan nedenlerinden biride kas gerilemesi yada yumuşak doku burkulmasından kaynaklanmaktadır.
Günlük kısa bilgiler edinmek için “sporvebeslenme_” adlı twitter hesabımızı https://twitter.com/sporvebeslenme_ ve “sporvebeslenme.com_” adlı instagram hesabımızı https://www.instagram.com/sporvebeslenme.com_/ takip etmenizi öneriyoruz.
Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir
- Ağrı : Boyun tutulması yaşayan kişi başını belirli bir yöne doğru çevirmesiyle hareketlerin kısıtlanmasıyla birlikte ağrıda hissedebilmektedir. Kişinin hissettiği bu ağrı, keskin, genel ya da yayılan bir ağrı olarak da sınıflandırılabilmektedir.
- Kesin Ağrı : Bu ağrıda kişi tek bir bölgeye bıçak batıyormuş gibi hissetmektedir.
- Genel Ağrı : Bu ağrı tipinde ise kişi sadece boynun bir bölgesinde ağrı hissetmektedir.
- Yayılan Ağrı : Bu tip ağrıda, bir sinir boyunca omuzlara ve kollara doğru yayılmakta olan bir ağrı hissedilir. Gene olarak bu sinir ağrısı yanma şeklinde hissedilmektedir.
2. Karıncalanma, Uyuşma ve Zayıflık : Boyunla birlikte, omuza, kola veya parmaklara yayılan bir karıncalanma hissi veya uyuşma gibi durumların oluşması. Genel olarak tek bir kolda hissedilmektedir.
- Baş Ağrısı : Boyunda oluşan bir tahriş, kafaya bağlı kaslar ya da sinirler de baş ağrısını etkilemektedir. Bu durumda boyun kaslarının gerilmesi neden olmakla birlikte gelişen gerilim tipi baş ağrısı meydana gelebilmektedir. Boyun tutulması ve ağrısı belirtileri ilerlemesi durumunda, uyumak da oldukça zor hale gelebilmektedir.
Boyun Tutulması Neden Olur
- Uyku esnasında boynun ters bir konumda kalması sonucunda
- Spor yaralanmaları gibi durumlarda kafayı yana doğru itme, düşme ya da ani darbeler sonucunda
- Sürekli olarak başın sürekli tekrarlayarak bir noktaya doğru döndürülmesi sonucunda meydana gelmektedir. Örneğin yüzmek vb. aktiviteler esnasında
- Uzun süre bilgisayar, cep telefonu ve tablet benzeri teknolojik ürünlere bakarken kötü bir duruşta oturma sonucunda
- Kaslarda gerginliğe yol açabilecek aşırı stres, kaygı gibi durumların oluşmasında
- Boyna yük verecek uzun süre bir cisim taşıma sonucunda da boyun tutulmaları gibi durumların oluşmasına neden olabilmektedir.
Boyun Tutulması Nasıl Geçer
- Fizik Tedavi : FTR uzmanı tarafından belirlenmekte olan boyun güçlendirici egzersizler uygulanarak ağrısının azalmasına yardımcı olabilmektedir.
- Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı (TENS) : Ağrı olan bölgenin yakınlarına yerleştirilmiş olan küçük elektrot sayesiyle ağrıyı hafifletmekte olan küçük elektrik sinyalleri yollanmaktadır.
- Kısa Süreli İmmobilizasyon : Maksimum üç saat olmasıyla birlikte yumuşak bir boyunlukla boyun desteği sağlanabilir.
- Boyun Tutulması Ameliyatı : Çok nadiren de olsan cerrahi uygulamalarla da müdahale edilebilmektedir.
- Steroid Enjeksiyonları : Kasları uyuşturmakta olan ilaçların kullanımı. (doktorlar tarafından uygulanmaktadır)
Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir
- Dinlenmek : Her doku gibi kas dokusu da yenilenmeye ve iyileşmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle de hasar görmüş olarak dokuların tekrardan yenilenmesi ve iyileşebilmesi açısından birkaç gün dinlenmesi gerekmektedir.
- Soğuk veya Sıcak Kompresler Uygulamak : Boyun tutulmalarında ilk 24 ila 48 saat aralığı ağrının en şiddetli olduğu zaman dilimidir. Bu zaman içerisinde soğuk uygulama yapmak enflamasyonun azaltılmasını sağlamakta aynı zamanda da sıcak kompres ise kan akışını desteklemekle birlikte gerilen kasların gevşemesi açısından oldukça faydalı bir tedavi yöntemi arasında yer almaktadır.
- Hafif Esneme Hareketleri Yapmak : Yapılan hafif esneme egzersizleri de boyunda oluşan sertliğin azalmasını ve boyuna daha fazla hareket kabiliyeti kazandırmasını sağlamaktadır.
- Hafif Egzersizler Yapmak :Yürüyüş veya çok düşük seviyede koşu yapmak vücuda oksijen girmesini sağlayan egzersizler yapmakta iyi gelecektir.