Bir hastalıktan daha fazlası hastalıklardan kaynaklı olarak meydana gelen belirtilerden biri olan boğaz yanması, her yaştaki kişilerde görülmekte olan rahatsızlıklardan biridir. Boğaz yanması, özellikle de bahar ve kış mevsiminde meydana gelen mevsim değişikliklerden ve soğuk havadan kaynaklı görülmekte olan gribal enfeksiyon ve üst solunum yolu hastalıklarının yaygın bir şekilde görülen belirtilerdendir.
Bununla birlikte, farklı hastalıklardan kaynaklı da meydana gelebilen boğaz yanmasının önüne geçebilmek için öncelik olarak bu durumun altında yatan rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Peki, boğaz yanmasına ne iyi gelir, boğaz yanması neden olur? Tüm detaylar yazımızda derlenmiştir.
Aynı zamanda boğaz kuruluğu nasıl geçer konu başlıklı yazımıza da göz atarak faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Boğaz Yanması Nedir
Asit, gastrik diğer sıvılarla birlikte mukusun boğazla doğrudan bir şekilde temas halinde olması, boğaz yanmasına neden olabilmektedir. Genellikle tek başına meydana gelen ve bir hastalığın belirtisi olarak kendisini göstermekte olan boğaz yanması bazı durumlarda hafif görülse de, bazı durumlarda ilaç tedavisinin uygulanmasına gerek duyulmaktadır.
Boğaz yanması ve öksürük, çoğunlukla viral ve bakteriyel enfeksiyon rahatsızlığıyla birlikte kendisini göstermekte olan belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtilere genel olarak boğaz kuruluğu, boğaz ağrısı, yutkunmada zorluk, ses değişikliği ve kısılması, kaşıntı hissiyatı, halsizlik ve bazı durumlarda ise ateş durumu eşlik edebilmektedir.
Özellikle de antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulan bakteri kaynaklı hastalıklarda boğaz yanması; yüksek ateş, kulak ağrısı, boğaz şişkinliği, ağızda koku hissiyatı ve geniz akıntısı gibi durumlarla birlikte meydana gelmektedir.
Enfeksiyon hastalıklarıyla birlikte mide ve boğaz yanması da birbiriyle ilişkili olmasından dolayı mazı mide rahatsızlıkları da mide yanmasına neden olabilmektedir. Özellikle de mide reflüsünün en yaygın görülmekte olan belirtileri arasında boğaz yanması meydana gelmektedir.
Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir
Boğaz yanması, altında yatan rahatsızlığa bağı olarak tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardan biridir. Bakteriden kaynaklı oluşan boğaz yanması genellikle antibiyotik tedavisi gerekse de viral enfeksiyon ya da çevresel faktörlerden dolayı görülen boğaz yanması vakalarında evde uygulanabilen doğal tedavi yöntemleriyle birlikte iyileşme görülmektedir.
Boğaz yanmasıyla birlikte sık sık karşılaşılan belirtiler; öksürük ve boğaz ağrısıdır. Boğaz yanması ve öksürüğe iyi gelmekte olan evde uygulanan doğal tedavi yöntemleri aşağıdaki gibi yer almaktadır:
- Tuzlu su ile gargara
- Aşırı sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durulması
- Aşırı acı ve baharatlı yiyeceklerin tüketilmemesi
- Nane, papatya, zencefil, ıhlamur gibi bitki çayların tüketimi
Tuzlu su ile birlikte gargara yapılması ayrıca kusma sonrasında boğazda yanma meydana gelmesi durumunda da uygulanabilen yöntemlerden biridir.
Reflü kaynaklı meydana gelen boğaz yanması için yapılacaklar ise aşağıdaki gibidir:
- Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulması
- Kafein içeriğine sahip olan kola ve kahveden uzak durulması
- Yatarken yastığı yüksek bir pozisyonda konumlandırılmasından
- Vücudu aşırı derecede sıkan kıyafetlerin giyilmesi
Boğaz Yanmasının Nedenleri Nelerdir
Boğaz bölgesinde günlük yaşamda olumsuz olarak etkilemekte ve rahatsızlık veren yanma hissiyatı, yukarıda da belirtilmesiyle birlikte birçok hastalıktan dolayı meydana gelebilmektedir. Virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyon hastalıklarıyla birlikte, farklı hastalıklar da boğazda yanmaya neden olabilmektedir. Boğaz yanmasına neden olan rahatsızlıklar ise aşağıdaki gibi yer almaktadır:
- Farenjit
- Bademcikte iltihap
- Grip
- Soğuk algınlığı
- Zatürre
- Bronşit
- Alerjik rinit
- Sinüzit
- Alerjik reaksiyonlar
- Reflü
Üst solunum yolu enfeksiyon hastalıkları, akciğer, bronşlar, nefes borusu ve boğazı olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu hastalıklarda, boğaz bölgesinde ağrı ve şişlikle birlikte en fazla görülen belirtilerden birisi olarak boğaz yanması yer alır. Enfeksiyon, boğaz bölgesinde tahriş oluşmasına ve dolayısıyla yanma hissiyatının oluşmasına neden olmaktadır.
Boğaz Yanması Nasıl Geçer
Özellikle de şiddetli tahriş ve yanma hissiyatından sonra rahatsızlık duyan hastalar, boğaz yanması nasıl geçer sorularına cevap aramaktadır. Boğaz yanması, eşlik ettiği hastalıklara bağlı olarak tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardan biridir. Yanmanın altında yatan hastalık tedavi edildiğinde boğaz yanmasının da giderilebileceği söylenebilmektedir.
Bu anlamda öncelik olarak yanmanın sebebinin tespit edilmesi gerekmektedir. Boğaz yanmasının sebebi genel olarak bakteri ya da virüs kaynaklı oluşan enfeksiyon hastalıklarıdır. Bakteriden dolayı enfeksiyonların tedavisinde genellikle antibiyotik ve penisilin tedavisi uygulanmaktadır. Özellikle de kronikleşen durumlarda ilaç tedavisi oldukça önemlidir.
Ayrıca viral enfeksiyonlar başta olmasıyla birlikte çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarından dolayı gelişim sağlayan boğaz yanmasında antibiyotik tedavisinin uygulanması tavsiye edilmemektedir. Bu durumda, yanma hissiyatına sebep olan hastalığın tedavisinde daha fazla evde doğal tedavilerin uygulanması tavsiye edilir. Aynı zamanda, hastanın hayat tarzında yapacağı değişimler de oldukça önem taşımaktadır.
Özellikle de sigara ve tütün ürünlerinin kullanımından dolayı boğaz yanmasında sigaranın azaltılması ya da tamamen bırakılması önerilmektedir. Ayrıca herhangi bir yiyecek veya içeceğin aşırı derecede tüketilmesinden kaynaklı oluşabilen boğaz yanması vakalarında da yeme düzeninde yapılan değişimlerin tedavisi için yeterli olmaktadır.
Bazı durumlarda ise boğazda yanma alerjik reaksiyonlara bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Özellikle de alerjik rinite sebep olan faktörün bulunması için hastanede alerji testinin yapılması önerilmektedir. Alerjinin sebebi tespit edilmesinden sonra, hastanın bu alerjenle birlikte teması kesilmesiyle birlikte boğaz yanmasının önüne geçilebilmektedir.