Isırdığı anda fark edilmeyen böcek ısırığı daha sonra kaşıntı hissi ve şişlik gibi belirtilerle kendisini göstermektedir. Böcek ısırığı belirtileri görüldükten sonra çok rahatsız etse de bitkisel tedavi yöntemleriyle bu rahatsızlıktan kısa süre içerisinde kurtulmak mümkündür. Ancak böcek ısırığının bazı insanlarda çok ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini unutmamak gerekir. Bu tür ciddi sağlık problemleri görüldüğü zaman bir sağlık kuruluşuna müracaat edilerek tıbbi yardım alınması ihmal edilmemelidir. Hafif böcek ısırıkları ise bitkisel tedavi yöntemleriyle rahatlıkla geçmektedir.
Böcek ısırığı fark edildiği anda böceğin ısırdığı bölge ılık su ve sabunla vakit kaybetmeden temizlenmelidir.
Böceğin ısırdığı bölge şiştiyse derhal soğuk kompres uygulanmalıdır. Soğuk kompres, ağrıyı ve kaşıntıyı geçici de olsa dindirmektedir. Böcek ısırığında en fazla dikkat edilmesi gereken husus ise böceğin ısırdığı bölgenin kaşınmamasıdır. Çünkü kaşınma esnasında böcek ısırığının olduğu bölgenin enfeksiyon kapma riski çok yüksektir.
Peki, en fazla bahar ve yaz mevsiminde karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olan böcek ısırığına ne iyi gelir? Genellikle hafif reaksiyonlarla atlatılan böcek ısırığına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri, böcek ısırığının belirtileri, böcek ısırığına karşı alınabilecek tedbirler ve böcek sokması türleri bu yazıda ele alındı.
İçerik Başlıkları
Böcek Sokması
Birçok türü olan böcekler, insan sağlığına iğneleriyle ya da tükürüklerde bulunan sıvılarla zarar vermektedir. Böceklerin iğnelerindeki ya da sıvılarındaki alerjen maddeler, ciltte alerjik reaksiyonlar görülmesine, tahrişe ve daha farklı semptomlara neden olabilmektedir. Böcek sokması sonrasında çoğu zaman sağlığı ciddi şekilde tehdit edecek önemli bir semptom görülmezken, bazı kişilerde ise ciddiye alınması gereken lezyon ve şişliklerin yanı sıra anafilaktik şoka neden olabilmektedir.
Böcek sokması nedir? Böcek sokması sonrasında görülen belirtilerin ciddiyeti ve şiddeti böceğin cinsine ve ısırdığı kişinin hassasiyet seviyesine göre değişmektedir. Böcek sokması sonrasında ciddi semptomların görüldüğü gruplar arasında hamileler, yaşlılar, bebek ve çocuklar ile alerjik bünyeye sahip olanlar yer almaktadır. Böcek ısırığı zehirlenmeye ve alerjik reaksiyona neden olabileceği gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına da yol açabilmektedir. Böcek ısırığı sonucunda en fazla yayılan bulaşıcı hastalıklar arasında tifüs, sarıhumma ve sıtma yer almaktadır. Sıcak ve tropikal iklimin görüldüğü bölgelerde böcek ısırığı neticesinde bulaşıcı hastalıkların yayılma riski oldukça yüksektir.
Böcek Isırığının Belirtileri Nelerdir?
Böceğin insanı ısırdığı an çoğu zaman ağrılı olmaktadır. Böcek ısırmasının hemen ardından ciltte alerjik reaksiyon gelişmesinin yanı sıra böceğin ısırdığı bölgede kızarıklık, ısınma, kaşıntı gibi semptomlar görülmektedir. Böceğin ısırdığı bölgeye iğnesi ya da tükürük sıvısıyla zehirli madde bırakması alerjik reaksiyon gelişmesini tetiklemektedir. Böcek ısırması neticesinde görülen bu semptomlar çoğu zaman hafif atlatılmakta ve kısa sürede hafifleyerek kaybolmaktadır. Ancak bazı kişilerin böcek semptomlarına karşı alerjisi olduğu için bu semptomlar şiddetlenerek artabilmektedir. Böyle bir durumda ise derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.
Peki, keskin bir kaşıntı ve yanma hissiyle kendisini belli eden böcek ısırığının belirtileri nelerdir? Böcek ısırmasının belirtileri ise şöyle sıralanabilir;
- Böceğin ısırdığı bölgenin tahriş olması, kızarması, kaşınması, şişmesi ve ağrıması
- Tek ya da küme şeklinde kabarcıklar görülmesi
- Su kabarcıkları oluşması ve böceğin ısırdığı bölgenin iltihaplanması
- Karın ağrısı
- İshal
- Kusma
- Mide bulantısı
- Göğüste sıkışma hissi
- Nefes darlığı
- Solunumun hırıltılı olması
- Dilin şişmesi
- Böceğin ısırdığı bölgenin renk değişmesi
- Bilinç kaybı
- Kan basıncında düşme
Böcek ısırığı sonrasında ısırılan bölgede morarma olması halinde bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi ihmal edilmemelidir.
Böcek Isırması Nasıl Önlenir?
Böcek ısırması alınacak birkaç basit tedbirle engellenebilmektedir. Peki, ‘Böcek ısırması nasıl önlenir?’ İşte böcek ısırmasını önleyecek o tedbirler;
Yeşil, beyaz ya da krem renkli elbiseler giyenlere böcekler fazla yanaşmamaktadır.
Ellere, kollara ve yüze karanfil yağı ya da lavanta yağı sürülmelidir. Böylelikle böcek ısırıklarının yanı sıra sinek ısırıklarına da çok ciddi tedbir alınmış olur. Bu karışımın hazırlanması için yüksek kalitede yarım litre zeytinyağının içerisine 5 damla uçucu karanfil ya da lavanta yağı katılarak iyice karıştırılmalıdır.
Özellikle bahar ve yaz aylarında kolları ve bacakları kapatacak ince elbiseler giyilmelidir.
Sinek ve böceklerin en sevmediği kokular arasında ıtırotu kokusu da yer almaktadır. Avuç içerisinde ezilen ıtırotu yapraklarıyla kol ve bacaklar ovulmalıdır.
Böcek Sokması Türleri Nelerdir?
Böcek sokmasına neden olan böcek türleri arasında sivrisinek ve diğer sinek türleri, pireler, arılar, akarlar, tahtakuruları, at sinekleri, karıncalar, akrepler, keneler, örümcekler ve diğer bazı böcek türleri yer almaktadır. Böcek sokması türleri nelerdir? Böcek ısırmasından sonra görülen semptomlar, böcek ısırmasının türlerine göre değişmektedir. En fazla görülen böcek ısırığı türü olan sivrisinek ısırıklarında ısırılan bölgede şiddetli kaşıntı hissinin yanı sıra küçük kabarıklık ve hafif kızarıklık görülmektedir. İlk başta hiçbir semptom ve reaksiyon göstermeyen kene ısırıkları ise çok geç anlaşılmaktadır.
Özellikle doğal ortamlardaki fiziksel aktivitelerin ardından vücudun ayna karşısında kontrol edilmesi sağlık açısından çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü kene ısırığı sonrasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının yanı sıra diğer bulaşıcı hastalıkların bulaşma riski de oldukça yüksektir. Kene ısırığı fark edildiği anda hiçbir müdahale yapılmadan derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Akar böceklerinin ısırması sonrasında ise şiddetli kaşıntı görülmektedir.
Örümceğin türüne göre değişen örümcek ısırıkları ise çok ağrılı olmaktadır. Aynı zamanda örümcek ısırıkları sonrasında şişlik ve şiddetli kızarıklık gibi semptomlar görülebilmektedir. Bazı örümcek türlerinin ısırmasından sonra kusma, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi daha ciddi semptomlar görülebilmektedir. Bu tür semptomlar görüldüğü zaman tıbbi müdahale için derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Arı soktuğu anda çok şiddetli bir ağrı hissedilmektedir. Yine arı sokmasının hemen ardından soktuğu bölge şişmekte ve kızarmaktadır. Karınca ısırmasından sonra iltihaplı şişlikler görülmektedir. Akrep sokmasından sonra ise şiddetli ağrı, ısırdığı bölgede uyuşma, şişme, kızarıklık ve yanma gibi semptomlar ortaya çıkmaktadır.
Alerjisi olan insanlarda böcek ısırmasından sonra sağlığı tehdit eden ciddi reaksiyonlar görülebildiği için derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.
Böcek Isırığına Evde Bitkisel Tedavi
Böcek ısırığının fark edilmesiyle birlikte böceğin ısırdığı bölge iyice incelenerek böceğin orada olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. İnsanlar yaşadığı bölgede kendisini hangi böceğin ısırabileceğini iyi kötü tahmin etmektedir. Sokak hayvanlarının sevilmesinden sonra şiddetli kaşıntı hissedildiyse bu kaşıntının nedeni yüksek ihtimalle pire ısırığıdır.
Bazı insanlarda ise böcek sokmasının ardından hafif bir acı hissedilmesinden sonra alerjik bir reaksiyon yoksa herhangi bir komplikasyon görülmemektedir. Böcek ısırmasından sonra böceğin ısırdığı bölge ılık su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Sonrasında ise antiseptik bir maddeyle ya da kolonyayla böceğin ısırdığı bölgenin dezenfekte edilmesi ihmal edilmemelidir. Tüm bu uygulamalar böceğin ısırdığı bölgede enfeksiyonu engellemektedir. Böceğin ısırdığı bölge şiştiyse buzla soğuk kompres uygulanmalıdır. Böcek ısırmasından sonra ısırılan bölgede görülen reaksiyonların gittikçe şiddetlenmesi, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, nefes almada güçlük ve bilinç kaybı gibi reaksiyonlar görüldüyse ve böceğin ısırdığı kişinin alerjisi varsa sağlık kuruluşuna müracaat edilerek muayene olunmalıdır. Böcek ısırığına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyledir;
Böcek Isırığına İyi Gelen Karbonat ve Tuz
Toksinlerin hızla dışarı atılmasına yardımcı olan karbonat ve tuz karışımı böcek ısırığına çok iyi gelmektedir. Bu karışım sayesinde kaşıntı hafiflediği gibi iyileşme süreci de hızlanmaktadır.
2 ölçü karbonatla 1 ölçü tuz karıştırıldıktan sonra bu karışıma biraz su ilave edilmelidir. Bu karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırıldıktan sonra pamuklu bir çubukla doğrudan böceğin ısırdığı bölgeye sürülmelidir. Bu karışım böceğin ısırdığı bölgede 15-20 dakika kadar bekletilmeli ve sonrasında karışımın uygulandığı bölge yıkanmalıdır.
Böcek Isırığına Nane Yağı
Böceğin ısırdığı bölgeye nane yağı sürülmesi böcek ısırığının neden olduğu semptomlara çok iyi gelmektedir. Ayrıca böcek tarafından ısırılan bölgeyi soğutmasının yanı sıra iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Antiseptik özelliği olan nane yağı, böceğin ısırdığı bölgede enfeksiyon oluşumunu engellemektedir. Nane yağı haricinde böcek sokmasına iyi gelen bitkiler arasında limon, tarçın, lavanta, aloe vera ve fesleğen gibi bitkilerde yer almaktadır.
Böcek Isırığına Poşet Çay
Böcek ısırığının neden olduğu kaşıntıyı poşet çay hafifletmektedir. Bu uygulama için ilk önce poşet çay ılık bir suyun içerisinde bekletilmelidir. Daha sonra poşet çay ıslak halde böcek ısırığının olduğu bölgenin üstüne konulmalı ve 15-20 dakika kadar bekletilmelidir.
Böcek Sokmasına Çay Ağacı Yağı
Böcek ısırığından kaynaklanan rahatsızlık hissini çay ağacı yağı gidermektedir. Bu uygulama için günlük 1 defa böceğin ısırdığı bölgeye çay ağacı yağı damlatılmalıdır. Böcek ısırdığı bölge şiştiyse nane yağı bu şişliği azaltmaktadır. Çay ağacı yağı bulamayanlar ise böceğin ısırdığı bölgeye 1-2 damla nane ya da lavanta yağı damlatabilirler.
Böcek Isırığına Elma Sirkesi
Böceğin ısırdığı bölge derhal elma sirkesiyle ıslatılmalıdır. Böcek ısırığının çok fazla rahatsız ettiği durumlarda ise bir pamuk elma sirkesiyle ıslatıldıktan sonra böcek ısırığının olduğu bölgenin üstüne konulmalı ve yara bandıyla bantlanmalıdır.
Böcek Sokmasına Tuz
Tuz, antiseptik özelliği sayesinde böcek ısırığının neden olduğu semptomlara iyi gelmektedir. Bir tutam tuz ile birkaç damla su karıştırıldıktan sonra çok nazik bir şekilde böcek ısırığının olduğu bölgeye uygulanmalıdır.
Böcek Sokmasına Aloe Vera
Aloe vera bitkisinin doğal bir antiseptik olduğu günümüzde herkes tarafından bilinmektedir. Sivrisinek ısırıklarına çok iyi gelen aloe vera yaprağının etli kısmı kesildikten sonra içerisindeki öz suyu çıkarılmalıdır. Aloe vera bitkisini bulamayanlar ise bu uygulama için aloe vera jelinden istifade edebilirler. Buzdolabında 15 dakika kadar bekletilen aloe vera jeli, daha sonra böceğin ısırdığı bölgeye sürülmelidir.