Böbrekler, boşaltım sisteminin en önemli organları arasında yer almaktadır. Sağlıklı bir insanın vücudunun karın bölgesinin alt tarafında 2 tane böbrek bulunmaktadır. Sağ tarafta yer alan böbrek diyaframın alt kısmında, sol tarafta yer alan böbrekte dalağın arka kısmındadır.
Böbreklerin boyutları 9-13 santimetre aralığındadır. Böbreklerin görevi kandaki üre, ürik asit, kreatinin gibi sağlığa zarar veren atık maddeleri süzdükten sonra idrar yoluyla vücuttan dışarı atmaktır.
Vücudun yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmesi için olmazsa olmaz olan glikoz, su, protein, potasyum, magnezyum ve tuz gibi mineralleri vücutta dengeli miktarda sağlamaktadır. Renin olarak adlandırılan hormon sayesinde kan basıncını dengede tutan böbrekler, eritropoetin hormonu salgılayarak kemik iliğini uyarmakta ve kan hücrelerinin yapımını desteklemektedir. Böbreklerin, kandaki kalsiyum ve fosforun dengede tutulmasında da önemli bir fonksiyonu olduğu gibi vücuttaki D vitamininin verimli kullanılmasına yardımcı olarak kemik ve diş yapısının oluşumuna destek vermektedir.
Genellikle genetik yatkınlıktan görülen, kalsiyum ve D vitamininin aşırı miktarda alınması, vücudun aşırı su kaybetmesi, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek hastalıklarının da neden olduğu böbrek taşı rahatsızlığında hissedilen şiddetli ağrıya çoğu zaman yüksek ateş, bulantı hissi ve kusmada eşlik etmektedir.
Oldukça sancılı bir süreç olan böbrek taşı düşürmeye ne iyi gelir? Böbrek taşı dile ilgili daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Böbrek Taşı Neden Oluşur
Böbrek kanallarındaki mineral yapıda olan sert kitlelere böbrek taşı denilmektedir. Böbrekte oluşan taşlar, oksalat, kalsiyum, ürik asit ve enfeksiyon taşları olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Böbrek tarafından süzülen idrarın toplandığı ve bu idrarın vücut dışına atılması için kullanılan kanallarda sert mineral bileşikler şeklinde oluşan böbrek taşlarının neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Böbrek taşı oluşumu açısından idrar yollarında doğuştan rahatsızlıkları olanlar ile gut gibi kronik rahatsızlığı olanlar büyük risk altındadır.
Peki, ‘Böbrek taşı neden olur?’ Genetik yatkınlığın yanı sıra bazı insanlarda idrardaki koruyucu maddelerin eksik üretilmesi böbrek taşı oluşumunu tetiklemektedir. Böbreklerde taş oluşumuna sıcak, tropikal ve yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan insanlarda daha sık rastlanmaktadır. Güneş ışınları vücutta D vitamini sentezini artırmaktadır. Vücutta yüksek miktarda D vitamini bulunması ise magnezyum ve kalsiyum gibi minerallerin bağırsaklar tarafından daha fazla emilimine yol açmaktadır. Bu da bu minerallerin idrar yoluyla atılımının fazla olmasına neden olduğundan kalsiyum taşları oluşmaktadır. Böbrek taşı oluşumunda diğer bir etkili faktör ise sürekli tekrar eden idrar yolu enfeksiyonlarıdır.
Böbreklerde taşı oluşumunda kronik bağırsak iltihabı, kronik pankreas rahatsızlıkları ve tiroit rahatsızlıkları da riski artırmaktadır. Böbrek taşı oluşmasına neden olan hastalıkların başını ise gut hastalığı çekmektedir. Vücutta ürik asit miktarını artırmasının yanı sıra vücuttan dışarı atılmasını da artıran gut hastalığı, ürik asit taş oluşumuna neden olmaktadır. Yine gün içerisinde yeterli sıvı tüketilmemesi, dengesiz ve sağlıksız beslenme tarzı, yeterli fiziksel aktivitede bulunmama böbrek taşı oluşumunu tetikleyen nedenler arasındadır. Böbrek taşı sağlığa zarar veren ve böbreğin kaybedilmesi sonucunu doğurabilecek kadar ciddi bir sağlık problemi olduğundan tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir
İdrar yolu enfeksiyonlarının sık sık tekrar etmesi ve iştahsızlık böbrek taşı oluşumunun önemli belirtileri arasında yer almaktadır.
Böbrek taşı belirtileri arasında en önemlisi idrarda kanamanın yanı sıra taş parçalarıdır. Vücutta böbreğin yer aldığı yan bölgelerin çok şiddetli ağrımasıyla kendisini belli eden böbrek taşının neden olduğu ağrı o kadar şiddetlidir ki insanı kıvrandırmaktadır. Bu şiddetli ağrıyla birlikte bulantı ve kusmada seyretmektedir.
Bıçak saplanır gibi şiddetli ağrılara neden olan böbrek taşı belirtileri arasında ara sırada sızı şeklinde görülen ağrılar yer almaktadır. Bu sızı şeklinde görülen ağrılar çok şiddetli değildir.
Böbrek taşının bu kadar şiddetli ağrılara yol açmasının nedeni böbrek kanalından çıkan ve idrar kanalına düşen taşlardır. Böbrek taşının neden olduğu ağrının şiddeti zaman zaman artsa da bir süre sonra azalmaktadır. Ağrının olduğu bölge fizik muayene ile tespit edildikten sonra ağrıya böbrek taşının neden olup olmadığının öğrenilmesi için idrar tahlili yapılmaktadır. İdrar tahlili sonucunda idrarda eritrosit ve lökositler tespit edilirse bu böbrekte taş olduğuna işaret etmektedir. Böbrek taşına kesin tanının konması için ultrasonografi çekilmesi şarttır.
Ultrasonografinin yanı sıra oldukça basit ve pratik bir tanı yöntemi olan boş veya ilaçlı böbrek filmi, spiral ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerle de böbrek taşına tanı konulabilir. Bu tanı yöntemleri sayesinde böbrek taşının bulunduğu bölge, böbrek taşının veya taşlarının çapı ve sayısı belirlenebilmektedir. Hastanın tedavisi buradan elde edilen bilgiler ile planlanmaktadır.
Böbrek Taşı Nasıl Düşer?
Böbrek taşı rahatsızlığında en sancılı süreç böbrek taşının düşürülmesidir. Böbrek taşının neden olduğu ağrının şiddetinin yanı sıra taşın ne zaman düşeceğini bünyesel özellikler ile taşın yapısı belirlemektedir. Peki, ‘Böbrek taşı nasıl düşer?’ Böbrek taşları genelde herhangi bir müdahaleye gerek duyulmadan kendi kendisine düşmektedir. Böbrek taşı düştüğü esnada ağrı kesici ilaçlar içilmesi taşın ya da taşların doğal yolla düşürülmesine destek vermektedir. Ağrı kesicilerin yanı sıra doktorun reçete ettiği böbrek kanalındaki kasların çözülmesini ve taşın düşürülmesini destekleyen ilaçlarda kullanılmalıdır. Bu ilaçlar sadece taşın düşürülmesine değil, ağrının şiddetinin hafiflemesine de yardımcı olmaktadır.
Gün içerisinde 2,5-3 litre su içilmesi, böbreklerde taş oluşumunu engellediği gibi böbreklerdeki taşların düşürülmesine de katkıda bulunmaktadır. Böbrek taşının neden olduğu şiddetli ağrıyı kontrol altına almak ve böbrek kanallarındaki kas spazmlarının açılmasını desteklemek için ağrının olduğu bölgeye sıcak su torbası konulmalıdır. Ancak bu yöntemi, doktora danışmadan kesinlikle uygulamamak gerekir. Çünkü hissedilen şiddetli ağrıya iltihaplanma neden oluyorsa, sıcak su torbası ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Ayrıca günlük olarak düzenli fiziksel aktivite yapılması da böbreklerdeki taşların rahatlıkla düşürülmesini sağlamaktadır. Günde orta tempolu 45 dakika ile 1 saat aralığında yürüyüş yapılması böbrek taşlarının rahatlıkla düşmesine ciddi katkı sağlamaktadır.
Böbrek Taşı Ağrısına Bitkisel Tedavi
Böbrek taşı ağrısının neden olduğu o kıvrandırıcı ağrı bitkisel tedavi yöntemleri ile hafifletilebilmektedir. Böbrek taşı ağrısına bitkisel tedavi yöntemleri ise şu şekilde sıralanabilir;
Kırkkilit Otu
Kırkkilit otunun içeriğinde yüksek miktarda bulunan silisyum, böbreklerdeki toksinlerin dışarı atılmasını destekleyerek hasarlı dokuları onarmaktadır. Etkili bir idrar söktürücü olan kırkkilit otu, idrar yolu enfeksiyonlarına da çok iyi gelmektedir.
Sürünen Ayrık Otu
Sürünen ayrık otu, bitkiler içerisinde en iyi idrar söktürücü olarak kabul edilmektedir. İdrar miktarının artırılmasında da etkili olan bu bitki, toksinlerin vücuttan hızla dışarı atılmasını desteklemektedir. Böbreklerde taş oluşmasını önlemesinin yanı sıra var olan taşların düşürülmesinde de oldukça etkilidir.
Yaban Mersini
İdrar yolu enfeksiyonlarının iyileşme sürecini hızlandıran yaban mersini, güçlü antibakteriyel bileşenleri ile böbrekteki taşların rahatlıkla düşmesini sağlamaktadır. Arzuya göre taze ve kuru olarak yenilebilen yaban mersini, böbrek ağrılarının hafiflemesinde de çok etkilidir.
Isırgan Otu
Tam bir ödem söktürücü olan ısırgan otu, vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında da oldukça etkilidir. Böbrekte var olan taş ya da taşların düşürülmesinde de önemli bir yardımcı olan ısırgan otu, içeriğinde yüksek miktarda vitamin ve mineral barındırdığından beslenme programlarında kendisine yer bulmaktadır. Ayrıca ısırgan otunun içeriğinde potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bol miktarda bulunmaktadır.
Avokado Çayı
Avokado çayı, avokado yaprağı kurutularak hazırlanmaktadır. Avokado çayının böbrek taşının düşmesinde etkili olması için akşam yemeğinden 2 saat sonra içilmesi gerekmektedir. Avokado çayının içeriğindeki organik sitler böbrek taşlarını ufalayarak vücuttan atılmasını desteklemektedir. Avokado çayı düzenli içilirse böbrekte taş oluşmasını engellemektedir.
Maydanoz
Böbrek taşını eriten maydanoz, beslenirken çok sık tüketilmektedir. Böbrekleri düzenli olarak çalıştıran ve temizleyen maydanoz, böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olduğu gibi böbrekte tümör gelişmesini de engellemektedir.
Gilaburu Bitkisi
Bu bitki, Kayseri ve civarında yetişmekte ve böbrek taşı düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda birçok hastalığın tedavisinde de bu bitki kullanılmaktadır. Gilaburu bitkisi böbrek taşlarının düşürülmesinde çok etkilidir. İçeriğinde yer alan bileşenler kimyasal etkisiyle taşları parçalamakta ve sancısız bir şekilde taşların düşürülmesini sağlamaktadır.