Bel Tutulması Nasıl Geçer

bel tutulması nasıl geçer
bel tutulması nasıl geçer

Bel tutulması, doktor ziyaretlerinin de oldukça yaygın nedenleri arasındadır. İşle ilgili engelliliğin en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Sık sık ağır nesnelerin kaldırılmasından sonra ani hareketlerin yapılmasıyla birlikte zayıf vücut mekaniği sebebiyle meydana gelen kas burkulmaları ya da zorlanmalar gibi yaralanmanın soncudur. Bel ağrısı, omurilik kanseri, yırtılmış ya da fıtıklaşmış disk, siyatik, artrit, böbrek ya da omurga enfeksiyonları gibi çeşitli rahatsızlıkların sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bel ağrısının tedavisinde teşhis edilmekte olan ya da şüphe duyulan durumlara yönelik planlanan optimal sonuçlar elde edilmektedir. Bel bölgesinin zorlanmasından dolayı akut sırt ağrısı gibi durumları için evde yapılan bazı uygulamalar faydalı olabilmektedir. Peki, bel tutulması nedir? Bel tutulması nasıl geçer? Bel tutulması ile ilgili faydalı bilgileri bu yazımızda derleyip, sizlerin kısa süre içerisinde bel ağrısından kurtulmanızı sağlamaktayız.

Bel Tutulması Nedir

Bel ağrısı bir diğer tıp adıyla birlikte lumbago olarak adlandırılmaktadır. Bel bölgesinde meydana gelen her çeşit ağrının tanımlanması için kullanılan genel bir terimdir. Erişkinlerin yaklaşık olarak %80’ini etkilemekte ve önemli bir iş gücünün kaybına neden olabilmekte olan sağlık problemlerinden biridir. Bel ağrısının ani bir şekilde meydana gelmesiyle meydana gelen keskin bir ağrı olması gibi hafif bir ağrı da olabilmektedir.

bel tutulması neden olur
bel tutulması neden olur

Bel Tutulması Neden Olur

Bel tutulması yani lumbal , bölgenin işlevleriyle yapısal destek, hareket ve belirli olan vücut dokularının korunması bulunmaktadır. Bel ağrısı, omurga kemikleri ve omurlar arasında yer alan disklerden, omurganın çevresindeki bağlardan, omurilik ve sinirlerden, bel çevresindeki kaslardan, karında yer alan iç organlardan ve bel çevresinin kaplanan ciltten kaynaklı olabilmektedir.

Bel Tutulmasının Nedenleri Nelerdir

Bel tutulmasının nedenlerinde sık sık karşılaşın durumlarda belin zorlanması, sinir tahrişi, omurilikten çıkan sinir köklerinde problemler, kemik ve eklem sorunları olarak yer almaktadır.

  • Belin Zorlanması: Belin zorlanan çevredeki bağların, tendonların ya da kasların gerilmesinden kaynaklı meydana gelen yaralanmalardır. Bölgedeki yumuşak dokuların gerilmesiyle birlikte değişiklik gösteren mikroskobik yırtılmalara neden olabilmektedir. Zorlama, bel tutulmalarına neden olabilecek en sık karşılaşılan durumlardan biridir.
  • Sinir Tahrişi: Bel çevresinde omurgadan çıkan sinirlerin omurilikteki köklerinden cilt üzerine kadar herhangi bir yerinde basınçtan dolayı tahriş olabilmektedir. Bu nedenlere bağlı disk rahatsızlığı, kemiklerdeki sorunlar ve zona enfeksiyonlarına bağlı olarak sinirlerin iltihaplanmasından dolayıda belde tutulmalar ve ağrılar meydana gelebilmektedir.
  • Lomber Radikülopati: Lomber radikülopati, bel kısmındaki omurlar arasındaki disklerin hasar görmesinden dolayı oluşan sinir tahrişi olarak adlandırılmaktadır. Diskin hasar görmesi sonucunda diskin dış halkasında aşınma ve yıpranma ya da travmatik yaralanmalardan dolayı oluşmaktadır.
  • Kemiklerin Baskı Yapması: Bel omurlarının yer değişmesi ya da genişlemesiyle birlikte sonuçlanmakta olan bir durumdan dolayı bitişik omurilik ve sinirler için boşluğu sınırlanmaktadır.
  • Kemik ve Eklemlerde Hasar Oluşması: Bel omurlarında ve sarumda kırık oluşması durumu en çok karşılaşılan durumlardan biri olmasıyla birlikte sık sık osteoporozu olan yaşlı bireylerin, özellikle de uzun süreli kortizonlu ilaç tedavisi gören kişilerde karşılaşılmaktadır.

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir

  • Egzersiz
  • Sıcak ve soğuk uygulama
  • Açma germe hareketleri
  • Masaj

Bel Tutulması Nasıl Geçer

Bel tutulmasının geçmesi için en etkili yöntemlerden biri de ağrının olan bölgede sıcak su uygulaması yapılmasıdır. Uzman hekimlerinde önerisiyle birlikte sıcak su tedavisi, bel tutulmalarının geçmesi için oldukça faydalı çözümlerdendir. Sıcak su, kasılan adelenin gevşemesini sağlamaktadır. Bel ağrısının geçmesini sağlamak için sıcak su dolu küvetede yatmanız önerilmektedir.