Bel ağrısı, genellikle ağır eşyaların bilinçsiz şekilde taşınması gibi birçok nedenle meydana gelen bel ağrısı, zayıf vücut mekaniği nedeniyle ortaya çıkan kas zedelenmesi, kas burkulması ve zorlamalar gibi bir yaralanma sonucudur. Bel bölgesindeki zorlanma sonrasında oluşan ağrılar için evde yapılabilecek uygulamalarda fayda sağlayabilir.
İçerik Başlıkları
Bel Ağrısı Nedir
Bel ağrısı veya tıpta kullanılan bir diğer adıyla lumbago, bel bölgesinde meydana gelen her türlü ağrıyı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bel ağrısı aniden ortaya çıkan keskin bir ağrı şeklinde olabileceği gibi aynı zamanda hafif bir ağrıda olur. Kişinin günlük yaşamını da etkilemektedir.
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir
- Egzersiz : Bel ağrısından dolayı ayağa kalkmak ve hareket etmek oldukça zor olabilir. Kısa yürüyüşler, yoga, yüzme veya hafif farklı bir sportif aktivite bel ağrısına iyi gelmektedir.
- Sıcak ve Soğuk Uygulama : Yapılan birçok çalışma sonrasında sıcak ve soğuk uygulamanın bel ağrısına iyi geldiği görüldü. Belin zorlanmasıyla meydana gelen ağrı sonucunda mutlaka buz tatbiki yapmakta fayda vardır. Bir havluya veya kağıt peçeteye sarılmış bir buz torbasını ağrıyan alana uygulandığında yaralanmaya bağlı akut iltihaplanma gerilemektedir. Uygulama sırasında ağrıyan bölgeyi donmaktan korumak için mutlaka bir bez veya peçete ile buz torbasını sararak kullanınız. 20 dakikadan fazla buz torbasını bekletmemek gerekiyor. İlk 48 saat olan akut dönemde soğuk uygulama, sonrasında ise sıcak tatbiki yapmak gerekiyor. Cildi yakmamak için yine bir bezi sıcak su torbasını sararak ağrıyan yerde bekletiniz ve sıcaklık derecesini de çok yüksek yapmayınız.
- Germe Hareketleri : Çeşitli germe hareketleri de bel ve sırtta oluşan sakatlıklar sonrasında meydana gelen ağrıları azaltmakta etkili yöntemlerden biridir. Aşağıda sizlere önermiş olduğum her hareketi 30 saniye bekleyerek yapınız veya kendinizi iyi ve rahat hissettiğiniz sürece yapabilirsiniz.
1- Ayak parmaklarına dokunma : Ayak parmaklarına dokunmak için öne doğru eğilerek hamstring adı verilen uyluğun arka kısmındaki kasları germenin bel kaslarındaki gerginliği azaltmakta etkilidir.
2- Kobra duruşu : Yüz üstünde yatış pozisyonunda uzanarak ellerden destek alınarak göğüs ve baş tavanı görecek şekilde kaldırılır.
3- Çocuk duruşu : Diz çökme pozisyonunda oturun. Baş öne doğru uzanarak yere konur. Kollarınızı başınızın önüne doğru uzatın.
Bel Ağrısının Nedenleri Nelerdir
- Belin Zorlanması : Beli zorlama bölgedeki bağların, tendonların ve kaslarının gerilmesiyle meydana gelen yaralanmalardır. Bölgedeki yumuşak dokuların gerilmesiyle birlikte yapılarda değişen derecelerde mikroskobik yırtılmalara neden olmaktadır. Zorlama, en sık görülenler arasında yer almaktadır.
- Kemiklerin Baskı Yapması : Bel omurlarının yer değiştirmesi yada genişlemesiyle sonuçlanan herhangi bir durumdur.
- Sinir Tahrişi : Bel bölgesinde omurgadan çıkan sinirler, omuriliklerdeki köklerinden cilt yüzeyine kadar herhangi bir yerde mekanik basınç sonrasında tahriş olabilmektedir.
- Kemik ve Eklemlerdeki Hasar : Bel omurlarında ve sakrumda kırık en sık osteoporozu olan yaşlı bireylerde ve uzun süre kortizonlu ilaç kullananlarda görülmektedir.
- Uzun süre ayakta durma
- Uzun bir süre dik bir şekilde oturma
- Uyku bozukluğu
- Kireçlenme
- Kemik erimesi
- Zona
- Sürekli hareketsiz kalmak
- Kas spazmı
- Bir eşyayı kontrolsüz şekilde hareket ettirmek ve ağır eşya kaldırmak
- Bel fıtığı
Zeytinyağı Bel Ağrısına İyi Gelir Mi
Hareketsiz bir yaşam kasları zayıflatır ve vücut ağırlığını da yeterince taşıyamamaktadır. Böylece bel ağrıları meydana gelmektedir. Ağrılı bölgeye zeytinyağı sürmek bel kaslarınızı rahatlatır ve ağrıyı da azaltmaktadır.
Bel Ağrısına Doğal Çözümler Nelerdir
- Papatya çayı
- Hint yağı
- Hindistan cevizi yağı
- Zencefil
- Lahana yaprakları