Bel Ağrısı Nasıl Geçer

bel ağrısı nasıl geçer
bel ağrısı nasıl geçer

İnsanlarda baş ağrısından sonra en fazla rastlanan ağrı türünün bel ağrısı olduğunu biliyor muydunuz? İnsanların hareket kabiliyetini kısıtladığından dolayı ayakta durmayı, oturmayı, uzanmayı, hatta yürümeyi dahi zorlaştıran bel ağrısı, günlük yaşamı zorlaştıran ciddi sağlık problemleri arasında yer almaktadır. İş ve sosyal hayata da olumsuz etki eden bel ağrısının altında daha ciddi sağlık problemleri yatabileceğinden bel ağrısı dikkate alınması gereken bir sağlık problemidir.

Bel ağrısının en sık görülen nedenleri arasında duruş bozuklukları, bel bölgesinin aşırı zorlanması, bel bölgesindeki kasların, eklemlerin veya bağların hasar görmesi yer almaktadır. Bel bölgesinde görülen ağrının şiddetli olup olmamasında günlük fiziksel aktivitelerin yoğunluğu etkili olmaktadır.

Cinsiyet ayrımı yapmayan bel ağrısına en fazla 35-45 yaş aralığında rastlanmaktadır.

Bel ağrısının akut ya da kronik olmasını bel bölgesinde görülen çeşitli ağrıların süresi belirlemektedir. Bel ağrısının seyri ve tedavi sürecinde klinik değerlendirmeler çok büyük önem taşımaktadır. Bel ağrısı 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden ve terapi yöntemiyle geçiyorsa bu tür ağrılar akut bel ağrısı olarak değerlendirilmektedir. Bel ağrısının altında başka bir hastalık yatıyorsa veya bel ağrısı 6 aydan daha fazla sürüyorsa bu tür bel ağrıları da kronik bel ağrısı olarak değerlendirilmektedir.

Yetişkinlerin yüzde 80’inin günlük yaşamını olumsuz etkileyen ve işgücü kaybının önemli nedenlerinden olan bel ağrısına ne iyi gelir ? Bu yazımızda tıpta lumbago olarak adlandırılan bel ağrısına iyi gelen yöntemler incelenmektedir.

Bel Ağrısı Neden Olur

Bel bölgesinde görülen ağrıya birçok faktör neden olabilir. Bu faktörler arasında en sık rastlanan nedenleri ise ‘Bel ağrısının nedenleri nelerdir?’ başlığı altında inceledik. İşte o nedenler;

Sinirlerin Tahriş Olması

Omurgadan çıkan ve bel bölgesinde yer alan sinirlerin, omurilik bölgesindeki köklerinden cilt yüzeyine kadar olan kısmın herhangi bir noktasında mekanik basınçtan dolayı tahriş olma riski oldukça fazladır. Ayrıca kemiklerde görülen sorunlar, omurilikte bulunan disklerdeki rahatsızlıklar ve zona enfeksiyonundan dolayı sinirlerin iltihaplanması da sinir tahrişine neden olabilmektedir.

Bel Bölgesinin Zorlanması

Bel bölgesi zorlandığı zaman bu bölgedeki tendonlar, bağlar ya da kaslar gerilmeye bağlı olarak yaralanabilmektedir. Bel bölgesindeki yumuşak dokuların gerilmesi neticesinde bu dokularda değişen derecelerde mikroskobik yırtılmalar görülebilmektedir. Bel bölgesinin zorlanması uzmanlar tarafından bel ağrısının en sık rastlanan nedenleri arasında kabul edilmektedir.

Kemiklerin Baskı Yapması

Bel omurlarındaki yer değiştirme ya da genişleme neticesinde bitişik omurilik ve sinirlerin bulunduğu boşluk daralmaktadır. Bu durumda bel bölgesinde ağrı ile kendisini belli etmektedir.

Artrit

Spondiloartropatiler, bel ve kalça bölgesindeki eklemleri etkileyen iltihabi artrit türleri arasında yer almaktadır. Spondiloartropatiler içerisinde ise reiter rahatsızlığı, psoriatik artrit, ankilozan spondilit ve inflamatuar bağırsak rahatsızlığı bel ağrısına neden olabilmektedir.

Kemik ve Eklemlerin Hasar Görmesi

Osteoporoz rahatsızlığı olan yaşlı kişiler ile uzun süreli kortizon içerikli ilaç alanlarda bel omurlarında ve sakrumda kırığa çok sık rastlanmaktadır. Bu kişiler ayakkabılarını bağlamak için eğildiklerinde ya da hafif bir fiziksel streste dahi kırıklar oluşabilmektedir.

Kemik ve Eklem Durumu

Yaşa bağlı olarak görülen aşınma, yıpranma, yaralanma, doğumsal kusurlar ve eklem iltihabı kemik ve eklem durumunu olumsuz etkileyerek bel ağrısına neden olabilmektedir. Bel ağrısına yol açan doğumsal nedenler arasında spina bifida ve skolyoz çok sık görülmektedir. Omurganın yana doğru eğri olmasına skolyoz adı verilmektedir. Doğumsal bir kusur olan spina bifida ise omurga bölgesindeki açıklıktır. Bu durum en fazla bel omurgası ile sakrum olarak adlandırılan kemiğin tepesini etkilemektedir.

Lomber Radikülopati

Bel bölgesindeki omurlar arasında bulunan disklerin hasar görmesi neticesinde meydana gelen sinir tahrişine lomber radikülopati adı verilmektedir. Diskin dış halkasının zamanla aşınması, yıpranması ya da travmatik yaralanma neticesinde bu diskler zarar görebilmektedir.

Bel Ağrısındaki Riskler

  • Bel ağrısında en ciddi risk faktörü uzun süre ayakta durmaktır.
  • Hamile bayanlarda da bel ağrısına çok sık rastlanmaktadır.
  • Yüksek topuklu ayakkabıyı uzun süre giyen bayanlarda bel ağrısından şikayet etmektedir.
  • İki bacaktaki uzunluk farkı da bel ağrısında risk faktörleri arasında gösterilmektedir.
  • Aşırı kiloda bel ağrısına neden olmaktadır.
  • Masa başında çalışanlar, uzun yol şoförleri, ağır yük kaldıranlar ve titreşimli toprak burgu makinesi kullananlarda bel ağrısında risk grubu olarak gösterilmektedir.
  • Başarısızlıkla sonuçlanan bel operasyonları, doğumsal anomaliler, bel fıtığı, omurga kırıkları ve duruş bozuklukları da bel ağrısının ciddi nedenleri arasında sayılmaktadır.
  • Kemik erimesi, kireçlenme, omurgaya kadar yayılmış olan kanser, tüberküloz ve brusella rahatsızlıklarının yanı sıra böbrek, mide ve karaciğer rahatsızlıkları da bel ağrısına neden olabilmektedir.
  • Stres, hareketsiz yaşam tarzı, yetersiz fiziksel aktivite de bel bölgesindeki eklem ve kasların sağlığını olumsuz etkilediğinden bel ağrısına yol açabilmektedir.
  • Düşme, belin zorlanması ve kaza neticesinde görülebilecek bel kayması da sinirlerde gerilme veya baskıya neden olacağından bel ağrısını riskini artırmaktadır.
  • Bel ağrısı riskini artıran en yaygın riskler arasında aşırı sert veya aşırı yumuşak yataklarda yatılması sonucu bel bölgesinin boşta kalması da sayılmaktadır.

Bel Ağrısı Nasıl Geçer

Bel ağrısı şikayeti olanların en sık araştırdığı sorular arasında ‘Bel ağrısına ne iyi gelir?’ sorusu da yer almaktadır. Bel ağrısını evde uygulanacak yöntemlerle hafifletmenin yöntemlerini sizler için araştırarak en etkili yöntemleri bir araya getirdik. İşte o yöntemler;

Lahana Yaprağı

Lahana yaprağının içeriğindeki bileşenler doğal ağrı kesici görevi görmektedir. Lahana yaprağının bel ağrısının hafiflemesinde oldukça etkili olduğu uzmanlar tarafından da dile getirilmektedir.

Doğranan lahana yaprakları bir tencerenin içerisine konulduktan sonra içerisine yarım su bardağı süt dökülür. Süt ve lahana ortalama 10 dakika kaynatıldıktan sonra macun kıvamını alıncaya kadar blenderda öğütülür. Daha sonra bu karışım ağrıyan bölgeye sürülerek yarım saat beklenir. Bu kürün haftada 3 defa uygulanması tavsiye edilmektedir. Bu kürü uygulayanlar ise bel ağrısının hafiflemesinde oldukça etkili olduğunu dile getirmektedir.   

Hint Yağı

Hint yağının doğal bir ağrı kesici olduğu uzun yıllardan beri bilinmektedir. Hint yağının doğal ağrı kesici özelliğinden akut ve kronik bel ağrılarının tedavisinde de faydalanılmaktadır.

2 çorba kaşığı Hint yağı ısıtıldıktan sonra ağrıyan bölgeye masaj yapılarak uygulanır. 5 dakika kadar süren masajın ardından cildin Hint yağını emmesi için bir süre beklenir. Daha sonra ılık su yardımıyla masaj yapılan bölge temizlenir. Hint yağıyla ağrının olduğu bölgeye günlük 2 defa masaj yapılmasının bel ağrısının hafiflemesinde etkili olduğu söylenmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağının içeriğindeki kimyasal bileşenler, iltihap oluşumunu önlemektedir. Bu yağ, bel bölgesinde bulunan bağ dokularını rahatlattığı gibi kas ağrılarını da hafifletmektedir. Kas kramplarının tedavisinde içeriğindeki asitin oldukça etkili olduğu söylenmektedir. Hindistan cevizi yağı sinirleri yatıştırdığından dolayı stresin neden olduğu ağrıları da hafifletmektedir.

2 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı hafif ısıtılarak ağrıyan bölgeye sürüldükten sonra yaklaşık 10 dakika masaj yapılır. Masajın ardından yağın sürüldüğü bölge ılık suyla temizlenir. Hindistan cevizi yağıyla masajın ağrıyan bölgeye günde iki defa yapılması halinde bel ağrısına kısa sürede çözüm olacağı dile getirilmektedir.

Papatya Çayı

Papatya çayının gerilen kasların gevşemesinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bel ağrısına yol açan gerilmiş dokuları rahatlatmak ve ağrının şiddetini hafifletmek için bir fincan papatya çayı içilmesi önerilmektedir.

Zencefil

Bel ağrısını hafifletmenin en etkili yöntemlerinden birinin de anti-inflamatuar özelliği olan zencefil olduğu dile getirilmektedir. Zencefil köklerinin sıcak kompres olarak birkaç dakika ağrıyan bölgeye uygulanması oldukça etkili sonuç vermektedir. Ayrıca zencefil yağıyla ağrıyan bölgeye masaj yapılması ve zencefil yağının iyice yedirilmesi de bel ağrısının hafiflemesinde etkili olmaktadır.

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer

Bel Ağrısına İyi Gelen Egzersizler

Bel ağrısından şikayet edenler, bel ağrısına iyi gelen egzersizler ile bel ağrısını hafifleterek rahatlamaktadır. Ancak beli zorlayan egzersizlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kan akışı ve hormon salınımını hareketlendirmek için hafif egzersizler yapılmalıdır. Bel ağrısını hafifleten egzersizler arasında yoga, yüzme, hafif kol ve ayak hareketleri, yürümek, kobra duruşu, çocuk duruşu ve ayak parmaklarına temas en etkili egzersizler arasında yer almaktadır.