Bebeklerde Kabızlık Neden Olur

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur

Sindirim sistemi problemleri, her yaşta kişiyi etkileyebilmekte ve toplumda da oldukça yaygın görülmekte olan sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Özellikle de kabızlık gibi bağırsak hareketleriyle alakalı yaşanan problemlerin yetişkinlerde kolay bir şekilde ifade edilebilen klinik belirtiler gösterirken; çocuklarda ve bebeklerde ise kabızlık problemi ebeveynler tarafından fark edilmemesi durumunda uzun süre olarak devam edebilir ve çocuk/bebek sağlığı açısından da ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir.

Bebeklerde Kabızlık Nedir
Bebeklerde Kabızlık Nedir

Bebeklerde Kabızlık Nedir

Kabızlık; bağırsak hareketlerinde yavaşlamayla birlikte dışkılamanın da seyrekleşmesi  yada zorlaşması durumudur. Genel olarak haftada bir kez yada daha seyrek dışkılama ile karakterizedir. Kabızlık problemi, yetişkin bireylerde kolay bir şekilde tanınıp giderilmeye yönelik adım atılabilmekte olan bir durum olsa da özellikle de anne sütü ile beslenmekte olan bebeklerde kabızlık durumu fark edilmemesi güç olabilmekte ve bunun sonucunda ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Bebekler yetişkin bireyler gibi sindirim problemlerini ifade edemediğinden, bebeklerin günlük hareketleri ile bağırsak alışkanlıklarının takibi kabızlık problemlerinin tespit edilebilmesi oldukça önemlidir. Bebeklerde karın bölgesindeki sertlik, kasılma yada şişlik görülmesi, bebeğin beslenmeyi istememesi, dışkının sert bir kıvamda küçük parçalar olması durumunda, dışkılama esnasında zorlanma ve ıkınmaya bağlı olarak anüste meydana gelen çatlaklar ile kanama olması gibi durumlarda kabızlık belirtisi göstermektedir.

Her bebeğin dışkılama sıklığı farklı olmasıyla birlikte kabızlık şüphesi olması durumunda izlenilmesi gereken dışkılama sıklığı değil, dışkılamada yaşanan zorluğun derecesi olmalıdır. Bebeklerde oluşan kabızlık problemi sıklıkla kısa süreli, geri dönümlü olarak meydana gelmekte ve uygulanan tedavi ile birlikte kolay bir şekilde kabızlık problemi giderilmektedir.

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur

Anne sütüyle beslenmekte olan bebekler, anne sütünün laksatif ve sindirimi kolaylaştırıcı doğası sebebiyle, kabızlık sorunu görülmesi sıklıkla beklenmemektedir. Fakat, 6. ay sonrasında ek gıdalara başlanması durumunda bebeklerde kabızlık sorununun görülme sıklığı da artmaktadır. Bu durumda aşağıda belirtilen gıdaların tüketimi durumunda kabızlık problemiyle karşılaşılmaktadır:

  • İnek Sütü : Beslenmede inek sütünün tercih edilmesi durumunda alerji yada çeşitli sindirim problemlerinin oluşmasıyla birlikte kabızlık gelişimini de tetikleyebilmektedir. Bebeklerin beslenme programında 1 yaşına kadar inek sütüne yer verilmemesi önerilmektedir.
  • Pirinç İçerikli Mamalar : Pirinç, suyu emerek dışkının katılaşmasına neden olan bir maddedir. Ek gıdaya başlanıldığı süreçte pirinç yönünden zengin besinlerin kullanılması durumunda kabızlık görülebilmektedir.
  • Lif Açısından Düşük Gıdalar : Lifler, dışkıyı yumuşak bir hale getirmekte olan karbonhidratlardır. Beyaz ekmek, makarna gibi lif açısından düşük besinlerin bebeğin katı gıdaların tükettiği dönemde tercih edilmesi durumunda kabızlık gibi sorunlara neden olabilmektedir.

beslenmeyle birlikte çeşitli koşul ve sağlık problemlerinin bebeklerde kabızlık durumunu tetikleyebilmektedir. bu nedenle aşağıda belirtilen etkenler bebeklerde kabızlık nedenleri arasında sayılabilmektedir.

  • Sıvı Alımının Yetersiz Olması : Bebeklerin gün içerisinde yeterli oranda sıvı alamaması durumunda daha katı dışkılama ve kabızlık görülebilmektedir.
  • Stres : Bebeğin alışkın olduğu koşul yada ortamlardan uzaklaşması durumunda fiziksel yada psikolojik stres yaratan seyahat, çeşitli hareketler yada yüksek sıcaklık gibi durumlar sonucunda kabızlık meydana gelebilmektedir.
  • Enfeksiyonlar : Bebeklerde hastalıkla meydana gelen her türlü solunum, sindirim yada idrar yolu enfeksiyonlarında, vücudun yüksek ateş ve ishal ile birlikte sıvı kaybetmesi durumunda kabızlık meydana gelmektedir.
  • Kronik Rahatsızlıklar : Sindirim sistemini doğrudan etkilemekte olan bazı hastalıkların seyrinde kabızlık problemi de görülebilmektedir.

 

bu belirtiler meydana gelmesi durumunda mutlaka doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.