İçerik Başlıkları
Bebekler Neden Hıçkırır
Hıçkırığın nedeni karın boşluğu ve göğüs boşluğu arasındaki diyaframın kasılması durumundan ortaya çıkmaktadır. Yeni doğan ve daha büyük olan bebeklerde sık sık karşılaşılan hıçkırık durumu oldukça normaldir. Sindirim sisteminin gelişimi sağlıklı gittiğini göstermektedir. Bebeğin beslenme esnasında daha fazla hava yutması, doyması ya da gazının olması durumunda ortaya hıçkırık çıkmaktadır.
Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer
Bebeklerde hıçkırık doğal bir refleks olmasıyla birlikte anne ve babalar, bebeklerde hıçkırık nasıl geçer? Sorusunu oldukça merak etmektedirler. Bebeklerde ve yeni doğanların nefes alıp vermeleri düzensizdir. Bununla birlikte hıçkırığın eklenmesiyle birlikte kısa süre içerisinde bebeğin nefes alıp vermesi de engellenebilmektedir. Kısa süren hıçkırıklarda bebekler bu durumla birlikte kendileri mücadele edebilmektedirler. Ortalama olarak 4 dakika üzeri devam etmesi durumunda bebeklerde durumun rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Hıçkırığa, kusma gibi problemlerinde eşlik etmesiyle birlikte bir hekime başvurulmasında fayda olacaktır. Kısa süren hıçkırıklar da ise basit birkaç uygulamayla birlikte hıçkırık problemleri ortadan kalkabilmektedir. Çözüm arayışı esnasında bebeğin hıçkırıklarını düzenli bir şekilde takibini sağlayabilirsiniz.
Hıçkırığın ne kadar sürdüğü, ne kadar tekrar ettiği ve ne kadar devamlılık gösterdiğiyle ilgili kısa notlar alınabilir. Beslenme esnasında veya sonrasında aynı durumun tekrarlanmasıyla birlikte bebeğin beslenme sırasındaki pozisyonunda değişiklik yapabilirsiniz. Beslenme zamanı ve biçimi kadar bebeğin beslenme esnasındaki pozisyonunun önemli olduğunu da bilmekte fayda vardır. Beslenmeden sonra bebeğin gaz çıkarmasını sağlamak da hıçkırık sorununun giderilmesinde etkilidir.
Hıçkırık esnasında bebeğin emziğini emmesiyle birlikte de problem ortadan kalkabilir. Bunun nedeni ise emme duygusu bebeğin sakinleşmesini sağlar. Sakinleşmeyle birlikte diyaframda gevşeme meydana gelmekte ve bu sayede hıçkırık kısa bir süre içerisinde sonlanır. Ortamın değişmesi de bebeklerin sakinleşmesinde yardımcı olacaktır. Ancak soğuk bir ortamda bebeğin bulunması, hıçkırığın tetiklenmesine neden olabilmektedir.
Yenidoğan Bebekler Neden Hıçkırık Tutar
Yenidoğan bebekler neden hıçkırık tutar? Sorusuna kısaca cevap verirsek; bu hıçkırığın nedeni midenin hızlı bir şekilde büyümesi ve hıçkırığa neden olan siniri uyarmasından dolayıdır. Yeni doğan bebeklerde hıçkırığın en çok artış gösterdiği zamanlar beslenme sonrasındadır. Gazın iyi bir şekilde çıkarılmaması durumunda, hava yutulması, ani sıcaklık değişimi ve heyecanlanma gibi durumlar sonrasında bebeklerde hıçkırık ortaya çıkmaktadır.
Bebeklerde Hıçkırık Kendiliğinden Geçer Mi
Bebeklerde hıçkırık oldukça normal bir durumdur. Bu durum kendiliğinden geçecektir.
Hıçkıran Bebek Emzirilir Mi
Hıçkırığa yakalanan bebeğe herhangi bir şey vermek doğru değildir. Bunun nedeni ise soluk borusuna kaçma olasılığı oluşabilir. Bir süre hıçkırığın geçmesini beklemeniz gerekmektedir. Uzun bir süre hıçkırığın devam etmesi durumunda bebeği bir miktar emzirmek iyi gelecektir.
Bebeklerde Hıçkırık Mideyi Genişletir Mi
Yeni doğan bebeklerde midenin genişlemesi için sinirler aracılığıyla birlikte diyafram kasına uyarı gider. Bu uyarının en sık hıçkırık sebebidir. Diğer bir söyleyişle de hıçkırık bebeğin doyma bulgularından biridir. Biberon ile birlikte beslenen bebeklerde, anne memesinden beslenen bebeklere göre mide daha fazla ve hızlı bir şekilde genişleyerek daha fazla hıçkırık görülmektedir.
Bebeklerde Hıçkırık Ne Kadar Sürer
Bebeklerde hıçkırık süresi ortalama olarak 5 ila 10 dakika aralığındadır. Bazen bu süre biraz daha uzayabilmektedir.
Bebeklerde Hıçkırık Kaç Ay Sürer
1 yaşına kadar gelen bebeklerde, hıçkırıktan dolayı doktora götürmenize gerek yoktur. Bebeklerde hıçkırık süresi yaklaşık olarak 1 dakika ila 1 saate kadar devamlılık göstermesi oldukça normal bir durumdur.