Bebeğinizin olacağını öğrendiğiniz gün itibariyle farklı deneyimler yaşamaya başlarsınız. Tabi ki bu deneyimler, bebeğinizin doğmasıyla birlikte devam etmektedir. Peki, diş çıkaran bebeğe ne iyi gelir? Bebekler ne zaman diş çıkarır ve belirtileri nelerdir? Hep birlikte detayları inceleyelim. Ayrıca diş çıkaran bebeğe ne iyi gelir? Konu başlıklı yazımıza da göz atarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Bebeklerde Ne Zaman Diş Çıkar
Bir ebeveyn olarak bebeğinizin dişlerinin ne zaman çıkacağını merak ediyor olmanız oldukça normaldir. Bebekler genel olarak ilk 6.aydan itibaren diş çıkarmaya başlamaktadır. Fakat bazı bebekler bu dönemden önce de ilk süt dişlerini çıkartabilmektedir. Bazı bebeklerde ise ilk dişin çıkması 1 yaşını bulabilmektedir. Bu nedenle de geç diş çıkarması da erken diş çıkarması da oldukça normal durumlardan biridir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir
Bebeklerde meydana gelen bazı belirtiler, bebeğin diş çıkarma süreci içerisinde olduğuyla ilgili bilgi verebilmektedir. Diş çıkarma döneminde bebeklerde görülen belirtilerden bazıları ise aşağıdaki gibi yer almaktadır.
- Bebeğinizin ellerini sürekli olarak ağzına götürmesi, her şeyi ısırmaya çalışması,
- Ağız kısmında yoğun bir şekilde salyalanma,
- İştahsızlık,
- Salyalanmadan kaynaklı olarak ağız kenarında meydana gelen kızarıklıklar veya döküntüler,
- Diş etinde şişlik,
- Huysuzluk ve ağlama nöbetleri
- Yüksek ateş,
- İshal veya kabızlık,
- Kusma.
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? Konusunu anlattık; fakat süreç içerisinde oldukça dikkatli olunması gerektiğini de hatırlamakta fayda vardır. 38 derece üzeri ateş, aşırı kusma, ishal gibi belirtiler, diş çıkarmayla birlikte farklı bir hastalığın habercisi de olabilmektedir. Çünkü bu dönem içerisinde bebekler enfeksiyon hastalıklarına daha açık olabilmektedir. Bu nedenle de yoğun bir şekilde meydana gelen bebeklerde diş çıkarma sorunu hafife alınmaması ve kesinlikle bir çocuk doktoruna danışılması önerilir.
Diş Çıkaran Bebeğe Ne İyi Gelir
Diş çıkarma döneminde bebeğinizin diş etleri kaşınır ve bazı dönemlerde de ağrılar meydana gelebilir. Kaşınma ve ağrının hafiflemesi için ise farklı yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Bebeğinizle bağ kurmanız, onun yanında olduğunuzu hissettirmeniz bu dönem içerisinde oldukça önemlidir. Bu nedenle de bol bol sarılmayı ihmal etmeyiniz.
- Eğer 6.ayı dolduysa yani bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse havuç, kereviz sapı gibi sert gıdalardan uzun bir şekilde kesip vererek bebeğinizin dişlerini kaşımasını sağlamanız mümkündür. Fakat bu yöntemi uygulama esnasında güvenlik için bebeğinizin yanında bir yetişkin olması gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
- Bu sebzelerin dışında diş çıkaran bebeğe ne iyi gelir? Sıcak yiyecek ve içecekler dışında soğuk veya ılık içeceklerle yiyecekleri de tercih edebilir, dişin çıkma sürecinde diş etlerinin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinize yoğurt, soğuk meyveler veya meyve püresi yedirebilir ve ılı çorbalar içirebilirsiniz. Ayrıca meyve filesine koymuş olduğunuz meyveler de bebeğinizin diş kaşımasına yardımcı olacaktır.
- Boyasız, üretiminde sağlığa zararlı maddeler bulunmayan diş kaşıyıcılar bebeğinizin mutlu olmasını sağlayabilir.
- Temiz ve soğuk bir bezle bebeğinizin diş etlerine masaj yaparak o bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda bu süreç içerisinde parmağa takılmakta olan bebek diş fırcalarından da yardım almanız mümkündür.
- Diş çıkaran bebekler için jel kullanımıyla diğer maddelerde de geçerli olmasıyla kesinlikle doktora danışılmasıyla uygulanmalıdır.