Sadece lezzeti ile değil, sağlığa olan faydaları ile de muhteşem bir bitki olan bamyanın ebegümecigil familyasından olduğu bilinmektedir. Bamya, salatasından çorbasına kadar birçok farklı şekilde tüketilebilir. Bamya pişirilmesi zor bir bitki olsa da sindirilmesi oldukça kolay bir bitkidir. Bu nedenle de her damak zevkine hitap edebilecek tarifi bulunan bamya, diyet listelerinde mutlaka bulunması gereken bir besindir. Vücudu vitamin yönünden desteklediği gibi kilo vermeyi de kolaylaştırmaktadır.
Kökeni Nil Vadisine kadar uzanan bamya, dünyanın en eski sebzeleri arasında yer almaktadır. Bamyanın sultani bamyalar, tombul bamya ve çiçek bamyası olmak üzere bilinen üç çeşidi vardır.
Bamya tohumlarından senede bir kez hasat alınmaktadır. İlkbahar mevsiminde toprakla buluşturulan bamya tohumlarının hasadı ise ekim ayında yapılmaktadır. Kakao ve pamuk gibi bitkilere benzerliğinden dolayı sıcak iklimlerde yetişen bir bitki türüdür.
Bamya, hasadı yapıldıktan sonra kuru ve yaş olarak tüketilebilir. Bu da dört mevsim tüketim açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır. Yemeklerde yapış yapış olması pek hoşa gitmese de sağlıklı ve formda kalmak için çok önemli bir bitkidir. Bamyanın sağlığa faydaları hakkında çevremizi de bilgilendirmekte fayda var.
İçerik Başlıkları
Bamya Kaç Kalori?
Bamyanın insan sağlığına olan faydaları bu bitkiyi altın değerinde yapmaktadır. Ayrıca kalori değerleri oldukça düşük bir besindir.
- 1 çay kaşığı bamya 1 kalori değerindedir.
- 1 çorba kaşığı bamya 5 kalori değerindedir.
- 1 porsiyon bamya 30 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen bamya 33 kalori değerindedir.
Bu kalori değerleri, sağlığa olan faydaları ve vücudu vitamin açısından desteklemesi bamya bitkisini diyet listelerinin baş tacı yapmaktadır.
Bamya Yemeği Kaç Kalori?
Zayıflamak isteyenler için önemli bir besin kaynağı olan bamya yemeği etli pişirilebileceği gibi zeytinyağlıda tüketilebilir. Bamya yemeğinin bu her iki türünü de insanlar severek tüketmektedir. Seçim konusunda ise şüphesiz kalori değerleri önemli rol oynamaktadır.
Etli Bamya Yemeği Kaç Kalori?
Bamyanın o kendisine has sade ve değişik tadı etle buluşunca mükemmel bir menü ortaya çıkmaktadır. Ayrıca et, bamya yemeğinin vitamin ve protein değerlerini yükseltmektedir.
- 1 çorba kaşığı etli bamya yemeği 20 kalori değerindedir.
- 1 küçük porsiyon etli bamya yemeği 121 kalori değerindedir.
- 1 orta porsiyon etli bamya yemeği 161 kalori değerindedir.
- 1 büyük porsiyon etli bamya yemeği 202 kalori değerindedir.
Zeytinyağlı Bamya Yemeği Kaç Kalori?
Bamya yemeğinin gerçek lezzetini tatmak ve değerini anlamak istiyorsanız kısık ateşte zeytinyağı ile pişirmelisiniz. Ayrıca zeytinyağlı bamya yemeğinin kalori değerleri oldukça düşüktür.
- 1 çorba kaşığı zeytinyağlı bamya yemeği 4 kalori değerindedir.
- 1 orta porsiyon zeytinyağlı bamya yemeği 77 kalori değerindedir.
Bamya Çorbası Kaç Kalori?
İçeriğinde bulunan yüksek liften dolayı doyurucu olmasının yanı sıra uzun süre tokluk hissi veren bamya çorbasının kalori değerleri de göz önünde bulundurulduğu zaman özellikle akşam tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Ayrıca bamya çorbası vücudun sağlıklı kalabilmesi için gereken besin değerlerini vücuda vermektedir. Bamya çorbasının kalori değerleri o kadar düşüktür ki birkaç tabak tüketmenizde bile herhangi bir sakınca yoktur.
- 1 kepçe bamya çorbası 22 kalori değerindedir.
- 1 küçük kase bamya çorbası 22 kalori değerindedir.
- 1 orta porsiyon bamya çorbası 45 kalori değerindedir.
- 1 büyük kase bamya çorbası 67 kalori değerindedir.
Bamyanın Besin Değerleri
İçeriğinde vitamin ve mineral barındıran bamya, sağlığımız için çok değerli bir besindir. Ayrıca bamyanın içeriğindeki vitaminler bağırsak ve sindirim sistemi için çok gereklidir. 100 gram bamyanın içeriğindeki besleyici besin değerleri ise 7 gram karbonhidrat, 2 gram protein, 0,2 gram yağ, 3,2 gram lif, 84 mg kalsiyum, 285 mg potasyum, 36 mg C vitamini, 1,2 mg demir ve 70 iu A vitaminidir.
Bamyanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Bamyanın C, K ve B vitaminleri ile magnezyum ve mangan mineralleri bakımından zengin bir bitki olduğu bilinmektedir. Bu vitamin ve mineral değerleri ile diyete çok büyük bir katkı sağladığı gibi kolesterol ve kilo kontrolünde de önemli bir yardımcıdır. Bu nedenle de zayıflamak isteyenler, bamya yemeyi kesinlikle ihmal etmemelidir. Bamya fiyat olarak pahalı bir bitki olsa da sezonunda tüketmenin sağlığa inanılmaz faydaları var.
Bamyanın içeriğindeki diyet lifi uzun süre tokluk hissi verir. Özellikle akşam yemeğinde tüketilirse akşamları boşu boşuna yapılan atıştırmalıklar akla dahi gelmez.
İçeriğindeki yüksek lif sindirim sistemi için çok iyidir. Kilo verilmesinde önemli bir yardımcı olan bamya, sağlıklı bir yaşam sürmek içinde çok önemli bir bitkidir. Kabızlık sorunu yaşayanlar bamya tüketmeyi ihmal etmemelidir.
Zayıflamak için diyet programı uygulayanların sofradan tok kalkmaya hasret kaldıkları herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu hasretliğe ise bamya son vermektedir. Çünkü kalori değerleri oldukça düşük olduğu için bamya yemeklerinin her türlüsü kaşık kaşık tüketilebilir.
İnsan vücudu kendi kendisini detoksifiye etmektedir. Vücudun bu konudaki en önemli yardımcısı ise bamyadır. Bamya, vücuttaki fazla su ağırlığının atılmasını sağlar. Kilo kontrolüne zinde başlamak isteyenler ve ödemden kurtulmak için bamyanın muhteşem bir besin olduğu söylenebilir.
Bamyanın içeriğinde bulunan pektin adlı madde, LDL ya da kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde hem diyet menüleri, hem de hasta menüleri için sağlıklı bir besindir.
Antioksidanlar ile bir bütün haline gelen bamya, kanser rahatsızlığına neden olan serbest radikaller ile mücadele edilmesinde hücrelere gereksinim duyduğu desteği verir.
Bağırsaklara yerleşen virüslere ve enfeksiyonlara karşı bamyanın içeriğindeki lif bağışıklık geliştirir ve gereksinim duyulan iyi bakterileri besler.
Bamyanın içeriğindeki folat, doğumdan önceki nöral riskleri azalttığı gibi gebe kalmak için uygulanan diyetlerde önemli bir besindir. Hamilelik sürecinde de folat tüketilmesi sağlıklı bir anne ve bebeği destekler.
Sindirim sisteminin şeker emilim oranını azalttığı için şeker hassasiyeti olanlar açısından önemli bir besindir. Ayrıca kan şekerini dengelemektedir. Diyabetin engellemesinde önemli bir besin olmasının yanı sıra diyabet hastaları tarafından tüketilmesini diyetisyenler tavsiye etmektedir.
Bamyayı fazla tüketmenin böbrek hasarının azalmasında etkili olduğu bilinmektedir.
Bamyanın içeriğindeki C vitamini o kadar güçlüdür ki astım gibi ciddi solunum problemlerini hafifletir.
Saçlarının daha canlı bir görünüm kazanmasını isteyenler, bamyayı haşlanmış, soğutulmuş ve limon suyuyla karıştırmayı ihmal etmesinler.
Bamya, Uzak Doğu’da zihinsel desteğe gereksinim duyan öğrenciler tarafından özellikle tüketilir. Zaten bamyanın beyni geliştiren bir bitki olduğuna yüzyıllardan beri inanılır.
Akciğer ve eklem bölgesindeki iltihaplanmalara çok iyi gelen bamya, boğaz ağrısı ve irritabi bağırsak sendromunun tedavisinde de etkilidir.
Bamya düzenli olarak tüketilirse katarakt ve maküler dejenerasyon riskini azaltır. Bu açıdan göz sağlığı için önemli bir bitkidir.
Bamyanın içeriğindeki K vitamini ve folatlar, kemik erimesini engellediği gibi osteoporozu geciktirir.
Pürüzsüz, genç ve daha sağlıklı bir cilt için cilt hücrelerini ve kollajenlerin büyümesine ve gençleşmesine yardımcı olan bamyayı düzenli tüketmek gerekir.
Vejetaryen olanlar, önemli bir protein ve lif kaynağı olan bamyayı düzenli tüketmelidir.
Bamya tüketildiğinde içeriğindeki sıvı sindirim sistemini kaplamaktadır. Ayrıca peptik ülserleri hızlı bir şekilde iyileştirir.