İçeriğinde yüksek miktarda omega 3 yağ asidi, D vitamini ve DHa yer alan balık yağı isminden de anlaşılmasıyla birlikte balık dokusundan elde edilerek oluşan hayvansal bir yağdır. Balık yağı günümüzde özellikle de çocuklarda farklı amaçlar için kullanımı sağlanmaktadır. Uzman kişiler tarafından balık yağı, beynin gıdası olarak tanımlanmaktadır. Peki, balık yağının faydaları nelerdir? Balık yağının zararları nelerdir?
İçerik Başlıkları
Balık Yağı Nedir
Balık yağı genel olarak ringa balığı, ton balığı, hamsi ve uskumru gibi yağlı balıkların bokularında elde edilerek, aynı zamanda da yüksek miktarda omega 3 yağ asidi, D vitamini ve DHA içeriğine sahip özellikle de çocuklarda olmak üzere pek çok durumda gıda gıda takviyesi olarak da kullanımı tercih edilen hayvansal yağlardan biridir. Balık yağı bazı zamanlarda da balıkların karaciğerinden alınmakta olan dokulardan elde edilmektedir. Balık yağının kalitesi elde edilen balık türü etkileyebilmektedir. Ayrıca omega 3 yağ asitlerinin besin kaynağı olarak bilinmekte olan balık yağı vücutta pek çok işlevin gerçekleşmesi için vücudun ihtiyaç duyacağı maddeler arasında yer almaktadır. Fakat vücutta üretilememesinden dolayı dışarıdan takviye olarak almakta fayda olacaktır. Vücutta üretilmemesiyle birlikte vücutta depolanması da mümkün olmayacaktır. Bu sebeple de balık yağının düzenli olarak kullanılması uzmanlar tarafından önerilmekte olan kullanım şeklidir. Balık yağı takviyeleri genel olarak sıvı, kapsül ya da tablet olarak bulunmaktadır. Balık yağı takviyeleri kullanıma kadar olan dönemde bozulmasını önlemek açısından bazı maddelerin içeriğine sahiptir. Bu maddelerden biri de E vitaminidir.
Balık yağı ayrıca emilimi hızlandırabilmek, vücutta görülmekte olan etkilerini arttırmak için çeşitli kombinasyonlarla birlikte farklı takviyeler de ilave edilerek kullanılmaktadır. Bu takviyelere örnek vermek gerekirse; kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, C vitamini ya da D vitamini verilebilmektedir. İnsan metabolizmasında çeşitli olarak vitaminler taksiye olarak alınmasıyla birlikte metabolizmaya ulaşabilmesi açısından emiliminde de azalma görülür ve vücudun bu vitaminlerden faydalanma oranı da faydalanma zamanı da dolaylı olarak azalma olmaktadır. Bu besin takviyesi olarak kullanımı sağlanan vitaminlerle birlikte tam olarak etkisini görebilmek açısından kişinin mutlaka balık yağı takviyesini alması gerekmektedir.
Balık Yağının Faydaları Nelerdir
- Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur: Balık yağında yer alan omega 3, kan kolesterolünün dengelenebilmesine ve damar yapısının korunabilmesi açısından yardımcı olmaktadır. Bu etkiyle birlikte balık yağının takviyesi, ateroskleroz (damar sertliği), yüksek kolesterol, kalp krizi ve felç gibi çeşitli rahatsızlıklardan korunabilmesi açısından katkıda sağlamaktadır. Aynı zamanda kalpte ritim bozukluğu, hipertansiyon, aterom plaklarının oluşması ve hipertrigliseridemi gibi problemlere karşı da koruyucu özelliğine sahiptir.
- Bilişsel fonksiyonların güçlenmesini sağlar: İnsanların yaşı ilerlemesiyle birlikte zihinsel işlevlerde de yavaşlamalar görülmektedir. Alzheimer gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların gelişime olasılığında artış görülmektedir. Bununla birlikte düzenli olarak balık tüketimi sağlayan ya da balık yağı takviyesinin kullanımı sağlayan kişilerin yaşlılık dönemlerinde bilişsel fonksiyonlarının daha yavaş azalmasını göstermekte olan çalışmalar da mevcut bulunmaktadır. Böylece hafızanın gelişebilmesi açısından etki sağlayan balık yağı, özellikle de yaşlılık dönemlerinde hekim kontrolüyle birlikte kullanımı sağlanmalıdır.
- Kemik sağlığına destek olur: Yaşlanmayla birlikte kalsiyum ve D vitaminin yetersizliğiyle kolajen üretiminde azalma görülmektedir. Böylece insanlarda kemik kaybı gelişmektedir. Belirtilmekte olan vitamin ve minerallerin yeterli oranda alınamamasıyla birlikte balık yağı takviyesinin de kemik sağlığının desteklenebilmesi üzerinde etkileri bulunmaktadır.
- Karaciğer yağlanmasının önlenmesinde yardımcı olur: Yüksek miktarda yağ tüketimine dayalı olan beslenme alışkanlıklarıyla ya da obezite sebebiyle karaciğerde yağlanmalar gelişebilmektedir. Karaciğer yağlanması karaciğerin işlevinin bozulmasıyla siroz gibi ciddi problemlere neden olabilmektedir. Özellikle de alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması durumunda, omega 3 yağ asitlerinde en iyi kaynak olan balık yağının kullanımında hastalığın iyileşmesinde ve karaciğer işlevinin desteklenebilmesi açısından yardımcıdır.
Balık Yağı Her Gün Kullanılır Mı
Omega- 3 yağ asitleri ve aynı zamanda D vitamini içeriğine sahip olan balık yağı takviyesi hem çocuklar hemde yetişkinler tarafından kullanımı sağlanmaktadır. Normal şartlarda sağlıklı beslenme düzenine göre omega 3 yağ asitlerinin vücuda yeterli oranda alınabilmesi açısından haftanın 2 ila 3 günü balık tüketimi önerilmektedir.
Balık Yağının Zararları Nelerdir
Aşırı miktarda balık yağının tüketiminde bağırsaklarda gaz oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Midede tahriş ve ishalin artış görülmeside diğer yan etkileri arasında yer almaktadır. Vücudun sıvı kaybına neden olabilmektedir. Uzman kişiler tarafından balık yağı tüketimi sağlayan kişiler için, dönem içerisinde bol miktarda su tüketmelerini önermektedir.