Bal nasıl yapılır diye hepimiz düşünmüşüzdür. Peki arıların yaşamı hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Balın nasıl yapıldığını ve sofralarımıza geldiğini öğrenmek için arıların yaşamını iyice anlamak gerekiyor.
Altıgen gözlü petek yapan bu mühendisler, çiçeklerden çeşit çeşit nektar topluyorlar ve bunu harika bir besine dönüştürüyorlar. Üretilen bal da çeşitli filtrelerden geçerek sofralarımıza kadar ulaşıyor. Peki bal gerçekten nasıl yapılır, hangi süreçlerden geçer? Hadi hep birlikte arıların yaşamını inceleyelim.
Avrupa’nın en çok satan markası Toros Dağı Bal web sitesine giderek organik arı ürünleri kategorimize göz atabilir ve hemen sipariş oluşturabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Bal Nasıl Yapılır
Bal nasıl yapılır, adlı yazımızı bir belgesel izliyormuş gibi gözünüzde canlandırarak okumanızı tavsiye ediyorum. Arıcılık hiç de sanıldığı kadar kolay bir meslek değildir. Arıların yaşamı hakkında oldukça bilgi sahibi olmayı gerektirir. Arılarla iyi anlaşmak ve onların ihtiyacını gidermek bu konuda oldukça önemlidir. Bu özel canlılar bal üretmek için oldukça zorlu yollardan geçiyor. Sayısız çiçekten nektar toplayıp harmanlıyorlar. Bir işçi arı ömrü boyunca sadece bir çay kaşığı kadar bal üretebiliyor. Bu yüzden arıların ve balın önemini iyi bilmek gerekiyor.
Bal Üretimindeki Önemli Faktörler
Bal üretimi oldukça dikkat edilmesi gerekilen bir iştir. Bununla ilgili çeşitli eğitimler almak gerekir. Üretim yapmak için ilk olarak kovanlar, arıcılık için gereken ekipmanlar, petekler ve mumlar hazırlanmalıdır. Kullanılacak olan malzeme mutlaka kimyasal içermemeli ve organik olmasından alınan verim yılda bir ya da iki kezdir. Fakat organik forma geçiş süresi birkaç sezon sonra başlayabilir. Bu süreçte sabırlı olmak önemlidir. Unutmayın ki organik bal üretimi en önemli olan husustur.
Arıların Yaşamı
Arılar nasıl bal yapar diye düşünüyorsanız ilk olarak arıların yaşamını bilmeniz gerekiyor. Bu özel anlılar binlerce arının bir arada bulunduğu koloniler içerisinde yaşıyorlar. Bir koloni içerisinde erkek arılar, kraliçe arı ve kısır dişi işçi arılar bulunmaktadır. Aynı zamanda bir koloni içerisinde yumurtlayabilen bir tane ana arı bulunuyor. Yumurtlama için ana arı ve erkek arı çiftleşiyor ve yeni koloniler ortaya çıkıyor.
Arıların Özellikleri
Arılar hakkında bilgi edinmek için biraz da özelliklerini inceleyelim. Arılar doğada yaklaşık olarak 6 ile 8 hafta arası yaşam sürerler. Bu süreçte ise durmaksızın çalışmaktadırlar. Bal üretebilmek için kilometrelerce yol kat ederler ve sayısız bitkiye uğrarlar. Koloni halinde yaşayan bu canlılarda iş bölümü, yardımlaşma ve de çalışma oldukça önemlidir. oldukça disiplinli ve çalışkan hayvanlardır. Koloni verimliliği ise bu şekilde sağlanmaktadır. Yetişkin bir hale gelen her işçi arı bal üretmek için çalışmaya başlar.
Arılar Hayatları Boyunca Ne Kadar Bal Üretir?
Arıların yaşamı oldukça disiplinli ve kurallı bir şekilde geçer. Bir işçi arı ömrü boyunca sadece çay kaşığı kadar bal üretmektedir. Hatta çoğu arı çay kaşığının çeyreği kadar üretiyor. Bu yüzden balın değerini iyice bilmek gerekiyor. Arılar bu özel besini üretmek için oldukça zorlu yollardan geçiyorlar. Organik ve hakiki formda üretilen ballar sofralarımıza çeşitli damıtma yöntemlerinden geçerek ulaşıyor. Siz de gerçek ve doğal ballara ilgi duyuyor ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız Avrupa’da en çok satan ballardan biri olan çiçek balı hemen denenmesi gereken ballardan biridir.
Kraliçe Arının Ömrü Ne Kadardır?
Arıların yaşamı hakkında konuştuysak biraz da kraliçe arıdan bahsedelim. Kraliçe arı koloni içerisinde en önemli ve lider olan arıdır. Kovandaki diğer bal arılarını doğurma görevini de kendisi üstlenmektedir. Bir kraliçe arısının ömrü ise 8 seneyi bulabilir. Ana arı bu ömrünü ise arı sütü ile beslenmesine borçludur diyebiliriz. İşçi arılar arı sütünü gırtlak alt bezleri ile üretir ve ana arıya sunar. Kraliçe arı bu sayede uzun ömürlü kalır ve koloniye devam eder.