Bacaklardaki Selülit Nasıl Geçer

bacaklardaki selülit nasıl geçer
bacaklardaki selülit nasıl geçer

Toplumda vücudun bacak, kalça ve kol gibi çeşitli bölgelerinde “portakal kabuğu” görünümü olarak bilinmekte olan selülit, kadınların %80-%90 oranında görülmektedir. Kadınların en önemli estetik problemleri arasında yer almakta olan selülit, pek çok sebepten dolayı meydana gelmesiyle birlikte, beslenme alışkanlığı ile yaşam tarzında değişiklik yapmadan kalıcı olarak yok olmamaktadır. Medikal ve cerrahi tedaviyle birlikte pek çok tedavi tek başına veya kombine olarak uygulanabilmektedir. Peki, bacaklardaki selülit nasıl geçer? Tüm merak edilen sorularınızın cevabı bu yazımızda sizlere özel derlenmiştir. Aynı zamanda selülit neden olur, nasıl geçer konu başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Selülit Nedir

Selülit, cilt üzerindeki portakal kabuğuna benzemekte olan düzensiz olarak iniş ve çıkışlarda kendini belli eden estetik bir cilt sorunlarıdır. İnsan vücudu; yağ, kas ve kemik dokusundan oluşum sağlamaktadır. İnsanlar yaşlanmasıyla birlikte vücuttaki yağ dokusu da fizyolojik olarak artış göstermektedir. Selülitler de yaşın ilerlemesiyle birlikte görülmekte olan olağan bir durumdur. Tıp dilinde “ödemli fibrosklerotik pannikülopati”, gynoid lipodistrofi” veya “adipoz ödemi” gibi farklı isimler ile adlandırılmaktadır.

Selülit Nasıl Oluşur

Bazı bölgelerdeki bağ dokusu bantları, yağ hücreleri arasında dikey bir şekilde uzanmakta ve cildin üst katmanında vücudun daha derin dokularına bağlamaktadır. Bantlar, normal büyüklükteki yağ hücrelerinin yeterli oranda boş alana sahip olmasıyla birlikte odalar ya da mini cepler oluşturmaktadır. Yağ hücreleri üzerinde genişleme olmasıyla birlikte bantlar, yağ dokusunu bir file şeklinde sıkıştırarak girintili ve çıkıntılı selülit oluşumuna sebebiyet vermektedir. Genişlemekte olan yağ hücreleri küçük şişkinlikler oluşturması durumunda, sıkı “septa” yağ dokusunu büzerek çukurlara sebep olmaktadır. Cildin epidermis ve dermis adı verilmekte olan üst katmanlarının altında aşırı miktarda yağ hücresi depolamaktadır. Bu durumda pürüzlü bir görünüm meydana gelmektedir.

Bacaklardaki Selülit Nasıl Geçer

  • Gün içerisinde en az 2 litre su tüketimini sağlayın.
  • Selülit oluşumuna neden olan aşırı yağlı besinlerin tüketiminden uzan durun.
  • Aşırı miktarda tuz ve şeker tüketmeyin.
  • Alkol ve sigara kullanma alışkanlığını bırakın.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Hızlı kilo alıp vermekten mümkün olduğunca uzak durun.

Selülit Vücudun Hangi Bölgelerinde Oluşur

Selülit en fazla uyluk, kalça ve karın bölgelerindeki deri ve deri altı yağ dokusunda meydana gelmektedir. Homojen yani düz olmayan engebeli görünüm derinin altında birikim sağlamasıyla birlikte genişlemekte olan yağ hücreleriyle birlikte cilt yüzeyine dik uzanan ve “septa” olarak adlandırılan lifli bantların bir arada olmasıyla meydana gelmektedir.