Bacaklarda Kaşıntı Neden Olur

Bacaklarda Kaşıntı Neden Olur
Bacaklarda Kaşıntı Neden Olur

Bacaklarda kaşıntı neden olur? Alerjik kaşıntı neden olur? Konu başlıklı yazılarımızı inceleyerek kaşıntıyla ilgili oluşan problemlerin önüne geçmeyi sağlayabilirsiniz.

Vücutta Kaşıntı Nedir

Vücudun tümü veya bir bölümünde meydana gelen kaşıntı, herkes tarafından görülebilen bir histir. Bazı durumlarda ise en az ağrı gibi rahatsız edici bir boyuta gelebilen kaşıntı, birçok sağlık sorunundan dolayı kaynaklanabilmektedir. Kaşıntının kontrol altında olmasıyla birlikte altta yatan hastalığın ilerlemesiyle birlikte cilt sorunları, uykusuzluk ve depresyon gibi durumlara da neden olabilmektedir. Kişinin yaşam kalitesinde düşüş olmasıyla birlikte bazı durumlarda da kişinin kendisini kendisini sosyal hayattan uzaklaştırmasına da sebep olabilmektedir. Vücutta kaşıntı ve kabarma olarak görülen bu durum, vücudun hemen hemen her tarafında oluşabilmektedir. Vücutta kaşıntı ve kabarcık oluşumu deri hastalıklarının dışında böcek sokması, stres, alerji, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaçlardan oluşan yan etkilerden kaynaklı pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Vücuttaki Kaşıntı Hangi Hastalıkları İşaret Eder
Vücuttaki Kaşıntı Hangi Hastalıkları İşaret Eder

Vücuttaki Kaşıntı Hangi Hastalıkları İşaret Eder

Kaşıntı, vücudun tamamında olabilmesiyle birlikte yalnızca belirli bölgelerde de meydana gelebilmektedir. Bu durumun oluşabilmesinde psikolojik olmasıyla birlikte bazı hastalıklarında belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Kaşıntının artması veya azalmasının göstermesiyle birlikte durumda farklılıklar, bazı hastalıklardan kaynaklı olarak görülse de bu bilgi tek başına yeterli kalmamaktadır. Kaşıntının sebebi tam anlamında anlaşılmasıyla birlikte hekime başvurulması gerekmektedir. Hekim öncelikle hastanın durumuyla alakalı öyküsünü dinler ve ardından da fiziksel muayenesini uygulamaktadır. Gerekli görülmesi durumunda bazı laboratuvar tahlillerinin uygulanmasıyla birlikte kaşıntıya sebep olabilecek hastalığın teşhisi konulmaktadır. Vücut kaşıntılarının bir kısmı aşağıdaki gibidir:

  • Geceleri artış gösteren kaşıntı : Gece yatağa yatılmasıyla birlikte veya uyku esnasında da artış gözüken kaşıntı, genellikle deri ve parazit enfeksiyonlarına yol açtığına işaret etmektedir. Aynı zamanda yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin aşırı derecede deterjan ile yıkanması veya iyi durulanmaması sonucunda da alerjik reaksiyonlarla da karşılaşılabilir. Bazı kumaş türleri de cildin tahriş olmasına ve kaşıntı hissiyatı yaratmasına neden olabilmektedir.
  • Kaşıntı ve Artış Gösteren Ku Tüketimi : Kaşıntıyla birlikte aşırı miktarda su tüketimi ve normalden fazla da idrara çıkma gibi durumların oluşmasında, diyabet hastalıklarından kaynaklanabilmektedir.
  • Kaşıntı ve Kilo Kaybı : Belirgin olarak kilo kaybının yaşanması ve deri renginde farklılıklar göstermesiyle birlikte kaşıntının hissinde artış göstererek kanser şüphesi göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Fakat net bir teşhis için sağlık taramalarının da yapılması gerekmektedir.
  • Kaşıntı ve Çarpıntı : Kişi normal dereceden fazla kaşınmasına eşlik etmesiyle birlikte çarpıntı ve saç dökülmesi durumunda hipotiroidi hastalığını göz önünde bulundurması gerekmektedir. Kaşıntının nedeni, tiroid bezinin fazla miktarda çalışmasından kaynaklı olarak kan düzeyindeki TSH hormonunun fazla bulunmasından kaynaklanıyor olabilir.
  • Kaşıntı ve Cilt Renginin Değişmesi : Deri ve göz çevresinde sararma, idrar renginin koyu olması, şişkinlik, karın ağrısı ve kaşıntı gibi durumların oluşması karaciğer hastalıklarının belirtisi olabilmektedir.
  • Kaşıntı ve Halsizlik : Yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerin oluşmasında hipotiroididen kaynaklı olabilirler.
  • Kaşıntı ve Kırmızı Lekelerin Oluşması : Cilt üzerinde kabarıklık şeklinde meydana gelen kızarıklar ve kaşıntı, halk arasında kurdeşen olarak adlandırılmakta olan ürtiker hastalığının belirtisi olabilmektedir.

Bacaklarda Kaşıntı Neden Olur

Bacaklarda kaşıntı sedef, egzama, ürtiker, kıl dönmesi, mantar enfeksiyonu, liken, kılcal damar artışından kaynaklı birçok hastalıktan kaynaklı meydana gelebilmektedir. Kaşımak, bu hastalıkların artmasına sebep olabilmektedir. Bu tarzdaki durumlarda mutlaka dermatologların uygulamış olduğu test ve tedavi yöntemlerine uyulması tavsiye edilmektedir.

Bacaklardaki Kaşıntıya Ne İyi Gelir
Bacaklardaki Kaşıntıya Ne İyi Gelir

Bacaklardaki Kaşıntıya Ne İyi Gelir

Soğuk su uygulaması bacaklardaki kaşıntının azalması açısından iyi gelen doğal yöntemlerden biridir. İsteğinize göre direkt olarak soğuk su veya buz kürü ile birlikte kaşıntının oluştuğu bölgeye sürebilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulamasıyla birlikte kısa zaman içerisinde ortada kalkması için etkili olacaktır. Bacaklardaki kaşıntıya ne iyi gelir? Sorusuna bir diğer diğer yanıt olarak da soda yöntemini söyleyebiliriz.

Vücuttaki Kaşıntının Nedenleri
Vücuttaki Kaşıntının Nedenleri

Vücuttaki Kaşıntının Nedenleri

Enfeksiyon oluşumu, ısırık ve sokmalar, infestasyonlar, kronik rahatsızlıklar, atopik dermatit, sedef hastalığı, alerjik reaksiyonlar, güneşe maruz kalma ve kuru ciltler kaşınmanın yaygın nedenleri arasında yer almaktadır.

Vücuttaki Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir
Vücuttaki Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir

Vücuttaki Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir

Kişinin yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilemesine neden olan rahatsızlıklardan biride vücutta meydana gelen kaşıntıdır.Kaşıntıya neden olan ve altta yatan hastalığın tedavi edilmesiyle birlikte ortadan kaldırılmaktadır. Bu nedenle kaşıntı problemi olan kişilerin, öncesinde mutlaka bir hekime başvurması son derece önemlidir. Hekimin muayenesi sonrasında gerekli tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Eğer vücudunuzda kaşıntı gibi problemler varsa mutlaka bir uzman hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.