Kış mevsiminin sevilen meyvelerinden olan ayva, gülgiller ailesinde yer almaktadır. Farklı şekillerle de tüketilebilen ayva, bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından oldukça faydalıdır. Lif içeriğinin yüksek olması sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlayan ayva, cildin daha parlak ve canlı olmasını da sağlar. Alerjik reaksiyonları kontrol etmeyi sağlayan ayva, kilo kontrolü açısından da diyet programlarında rahatlıkla yer almaktadır. Bu yazımızda ayvanın faydaları nelerdir? Konumuzla ayva hakkında faydalı bilgileri derledik.. Ayrıca Ayva Kaç Kalori? Yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz..
İçerik Başlıkları
Ayvanın Faydaları Nelerdir
- Ayva, hücrelerin serbest radikal hasarından korunmasını sağlayarak metabolik stresi ve iltihabın azalmasını sağlayarak zengin bir antioksidan kaynağı yaratmaktadır. Bazı yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda quercetin ve kaempferol gibi flavonoller de dahil olarak ayvadaki bazı antioksidanların iltihabını azaltmaya ve kalp rahatsızlığı gibi kronik rahatsızlıkların önüne geçme konusunda etkilidir.
- Kilonuzu düşüş tutmayı sağlamak ve sisteminizin iyi bir şekilde çalışabilmesi açısında ve metabolizmanızın daha hızlı olmasını sağlamak için sindirimin iyileşmesi gerekmektedir. Ayva, çoğu meyve gibi diyet lifi açısından yüksek değere sahiptir. Ayrıca önemli oranda lif, gastrointestinal sistemin (mide ve bağırsak sisteminin) daha düzenli ve verimli çalışması anlamındadır.
- Ayvada yer alan yüksek miktardaki antioksidanlar ve vitaminler sayesinde cildin daha sağlıklı ve genç kalması açısından oldukça faydalıdır. Antioksidanlar, serbest radikallerin cilt hücrelerinde sebep olması sayesinde oluşan hasarın ortadan kaldırılılmasıyla birlikte kırışıklıkların görünmesini azaltmakta ve lekelerin giderilmesini sağlar. AyrıcaUV radyasyonunun etkilerine karşı koruyucu özelliğine sahiptir.
- Ayva, alerjik reaksiyonların kontrolünü sağlama yeteneğiyle birlikte uzun süredir övülmüştür. Cildin merhem ya da jel olarak uygulanmasıyla birlikte atopik dermatit ve benzeri cilt rahatsızlıklarına yönelik fayda göstermektedir. Yüksek miktardaki C vitamini sayesinde aynı zamanda iltihabın kontrolünü sağlayarak cildin sağlığını ve görünümünün iyileşmesini sağlar.
- Ayva, zengin mineral içeriğine sahiptir. Demir, bakır ve çinko içermektedir. Bu üç mineraller birlikte diğer çeşitli eser elementlerle birlikte kırmızı kan hücrelerinin üretimi açısından gerek duyulmaktadır.
- Kırmızı kan hücresi üretiminin yüksek olmasından dolayı vücutta daha fazla oksijenin taşınmasından dolayı vücudun dolaşımı da artış göstermektedir. Bu durumda deri ve kafa derine kan akışının artış göstermesini sağlamaktadır. Bunun sonucunda da saç folikülü sağlığının artış göstermesiyle birlikte büyümeyi uyarmaktadır.
Ayva Nasıl Tüketilmeli
Popüler meyvelere göre, ayvalar nadir olarak çiğ olarak tüketilir. Olgunlaşsa bile, çiğ ayvalar oldukça sert ve ekşi, büzücü bir tada sahip olmaktadır. Bu sebeple, birçok ayva seven kişi, meyvenin iyi bir şekilde pişmiş yendiği konusunda hemfikir olmaktadır. Pişen ayvanı tek başına tüketebilir veya yulaf ezmesi ve yoğurtla birlikte tüketimini sağlayabilirsiniz.
Diyette Ayva Yenir Mi
Özellikle kış aylarında sık sık karşılaşılan ve en çok tercih edilen meyvelerden biri olan ayva, bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve sindirim sistemini desteklemek açısından fayda sağlamaktadır. Düşük kaloriye sahip olmasıyla birlikte diyetlerde tercih edilebilmektedir.
Ayva Hangi Hastalıklara İyi Gelir
Meyvenin etli kısmında yer alan kateşin epikateşin olarak adlandırılan buruk tadı veren tanenler yer almaktadır. Bu bileşenler kolonda bulunan toksinlerin ve kimyasalların bağlanarak ve mukozanın korunmasını sağlar. Bu durumda bağırsaklarda oluşabilecek rahatsızlıklara karşı koruyucu olmasını sağlar. Ayva, midede oluşabilecek problemlerin önüne geçmede etkilidir. Ayva suyu, gastrik ülserlerde yardımcı olmasıyla birlikte gastrointestinal sistemin rahatlamasına da fayda sağlamaktadır. Ayva tüketimi kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolünün ve damar tıkanıklığı gibi kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
Ayva Günde Ne Kadar Tüketilmeli
Ayva tüketimi, kış aylarında 1 porsiyon (orta boy) olarak tüketilmesi önerilmektedir. Günde 1 orta boy ayva tüketimi sağlanabilir. Kişinin meyve ihtiyacına göre değişim gösterebilmektedir.