Günlerini çok hareketli geçiren insanlar ile ayakta çok vakit geçiren insanların cilt hastalıklarına yakalanma riski oldukça yüksektir. Ayaklar gün boyu ayakkabı içerisinde, cilt ise yine gün boyu kıyafetin altında kalmaktadır. Bunun neden olduğu negatif etkilerden cilt sağlığının olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır.
Stresli ve telaşlı geçen günlerde ayaklarda nasır, ellerde kuruluk ve vücutta ödem oluşumu gibi sağlık problemleri yaşanabilir.
Yoğun ve stresli geçen günlerin cilt sağlığına olumsuz etkilerinden biri olan ‘Ayakta nasır nasıl geçer?’ Nasır nedir, neden oluşur ve nasıra iyi gelen bitkisel çözümler hakkında tüm bilgilere yazımızın içeriğinden ulaşabilirsiniz.
Ayaktaki nasır, topuk çatlağı ile karıştırılabilir o sebeple aşağıdaki yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
İçerik Başlıkları
Nasır Nedir?
Cilt hastalıkları arasında yer alan nasır, genellikle ayaklarda görülen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir. Nasıra ayak ve el yapısındaki değişimler neden olmaktadır. Cildin ayakkabı ve eldiven gibi kişisel giyim eşyalarıyla sürekli sürtünme halinde olmasıyla oluşan nasır nedeniyle insanlar günlük yaşamlarında çok güç anlar yaşamaktadırlar.
Peki, ‘Nasır nedir?’ Nasır kısa zamanda gelişen bir cilt rahatsızlığı olmadığı gibi toplumda da çok fazla ciddiye alınan bir sağlık problemi değildir. Ancak ciltte oluşan nasır zamanla cilde iyice yerleştiğinden çok şiddetli ağrılara ve acıya neden olmaktadır. Ayakkabıların ve eldivenin altında kalan cilt hava alamadığı için kendisini yenileyemediğinden sürtünme meydana gelmektedir. Bu sürtünme ise nasır oluşumunu tetiklemektedir.
Nasırın yumuşak, sert ve tohum nasır olmak üzere üç farklı türü bulunmaktadır. Nasır, her insanda farklı derecelerde görülen bir sağlık problemi olduğu için verdiği rahatsızlıkta kişiden kişiye değişmektedir. nasır genellikle topukta, ayağın dış tabakasında ve ayak parmaklarının arasında görülmektedir.
Nasır Neden Olur?
Cilt dış ortamla sürekli temas ettiğinden dolayı vücudun hastalıklara en eğilimli yerleri bölgeleri arasında yer almaktadır. Nasır, gün içerisinde fazla yürüyüş yapan ve ayakta fazla vakit geçiren insanlarda çok sık görülmektedir. Ayrıca ayakların gün içerisinde sürekli ayakkabı içerisinde kalması da nasırın yaygın görülen nedenleri arasındadır.
Peki, ‘Nasır nedenleri nelerdir?’ İşte nasırın yaygın görülen nedenleri;
Ayakta nasır oluşmasının en bilinen nedeni ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı giyilmesidir. Bu durum ayakkabılar ile ayak arasındaki sürtünmeyi ve ezilmeyi artırarak nasır oluşumunu tetiklemektedir. Şiddetli ağrı ve acı hissine yol açan ayak nasırları, olumsuz dış faktörlere karşı cildin kendisini koruması için geliştirdiği savunma mekanizmalarından biridir. Ayak nasırında cilt esnekliğini yitirerek sertleşmektedir. Zamanında tedavisi yapılmayan nasırın tedavi süreci daha da güçleştiği gibi ağrı ve acı hissi de her geçen gün şiddetlenmektedir.
Yüksek topuklu ayakkabılar, dar kalıplı ayakkabılar ve ayağın içerisinde rahat etmediği ayakkabılar ayakta nasır oluşumunu hızlandırmaktadır.
Ayakların uzun süre kapalı kalması ve terlemesi de nasır oluşumunu tetikleyen nedenler arasında ön plana çıkmaktadır.
Yürüyüş bozuklukları da nasır oluşumunu hızlandırmaktadır.
Uzun süre çıplak ayakla yürüme esnasında ayak çok fazla sürtündüğü ve ayakta aşırı kuruluk oluştuğu için ayakta nasır oluşma riski artmaktadır.
Bilinçsiz spor yapılması da nasıra neden olabilmektedir.
Ayağın boyutuna uygun olmayan ayakkabılar ayağı sıktığından dolayı nasır oluşumunu tetiklemektedir.
Ayağa giyilen ya da takılan aksesuarlarda ayakta sürtünmeye yol açarak nasır oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir.
Ayağın belli kısmı baskıya maruz kalırsa bu bölgede nasır oluşumu neredeyse kaçınılmaz hale gelmektedir.
Nasır Bulaşıcı mı?
Ayaklardaki mikroplardan bazıları bulaşıcı olabilmektedir. Bu da ‘Nasır bulaşıcı mı?’ sorusunu akıllara getirmektedir. Nasır, bulaşıcı hastalıklar sınıfında yer almamaktadır. Ancak ayaktaki siğil ve mantar gibi hastalıkların bulaşıcı olduğunun unutulmaması gerekmektedir.
Nasırın Belirtileri Nelerdir?
Nasır, ilk evresinde insanı çok fazla rahatsız eden bir hastalık değildir. Özellikle parmak aralarında oluşan nasırın fark edilmesi çoğu zaman ileri aşamalarında olmaktadır. Nasır, ileri derecelere vardıkça verdiği rahatsızlıkla kendisini belli etmektedir. Peki, ‘Nasır belirtileri nelerdir?’ Neredeyse herkeste aynı olan ve yaygın görülen nasır belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Nasırın oluştuğu bölgede aşırı ağrı hissedilmesi
- Nasır ileri boyutlara vardıysa ağrıyan bölgede renk değişimi ve büyüme olması
- Nasır oluşan bölgenin kalınlaşması ve sertleşmesi
- Nasır oluşan bölgede iltihaplanma görülmesi
- Nasır nedeniyle kalınlaşan deride nasırın uç bölgesinin oluşması
- Nasır hafif derecedeyse baskı ortadan kaldırıldığı zaman ağrı hissinin kaybolması
Ayaktaki Nasır İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Nasır için bitkisel tedavi uygulanmaya başlamadan evvel ayaktaki sağlık probleminin nasır oluşumu olduğundan kesinlikle emin olunmalıdır. Çünkü bazı iltihaplı cilt rahatsızlıkları ile nasır birbirine çok karıştırılmaktadır. İltihaplanan nasırda kanama, akıntı ve enfeksiyon görülme riski oldukça yüksektir. İltihaplı nasırların tedavisinin hastanede yapılması gerektiği ise kesinlikle unutulmamalıdır. İltihaplı nasırlarda iltihap kesinlikle temizlenmeli, yara bakımı düzenli olarak yapılmalı ve antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.
İltihapsız nasırlarda ise ölü derinin zamanla yok edilmesine yardımcı olan bitkisel tedavi yöntemlerinden faydalanılabilmektedir. Ancak bu bitkisel tedavinin uygulanırken canlı derinin zarar görmemesine çok dikkat edilmelidir. Ayrıca bitkisel tedavinin yanlış uygulanması nasırın zarar görerek duyulana acının artmasına ve nasırın daha da ilerlemesine neden olabilir.
Ayaktaki nasır için bitkisel tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir;
Beyaz Sirke ve Soğan Kürü
Dilimlenen 1 tane soğan cam kavanozun içerisine konulduktan sonra 1 çay bardağı beyaz sirke soğanların üstüne dökülmelidir. Daha sonra cam kavanozun ağzı kapatılarak bu karışım 8 saat dinlenmeye bırakılmalıdır. Bu süre zarfında soğanın içeriğindeki antibakteriyel maddeler beyaz sirkeye karışacağından etkili bir ilaç haline gelen bu karışımın içerisine büyük bir pamuk topu batırıldıktan sonra nasır bölgenin üstüne temas ettirilmelidir. Nasırlı bölgenin etrafı ilaçlı pamukla silindikten sonra nasırın üstü ilaçlı pamukla kapatılarak streç filmle sarılmalıdır. Bu işleme 10 gün aralıksız devam edilirse nasır tamamen yok olacaktır. Bu uygulama uykudan evvel yapılırsa hücrelerin kendisini yenileme süreci de hızlanmış olacaktır.
Domates Kabukları
Domates kabukları da nasırı kolaylıkla iyileştirmektedir. Domates kabuklarının nasıra şifa olması için öncellikle büyük boy bir adet domates soyularak kabukları alınmalıdır. Daha sonra bu domates kabuklarıyla nasırlı bölge kapatılmalıdır. Domates kabuklarının düşmemesi içinde sargı beziyle nasırlı bölge sarılmalıdır. Nasırdan kısa sürede kurtulmak için bu işlemin her gece tekrarlanması gerekmektedir.
Sarımsaklı Zeytinyağı
Mikropları kırarak cilt temizliğine yardımcı olan sarımsaklı kürde nasıra şifa olmaktadır. 3 diş sarımsak bir kabın içerisinde iyice ezilmelidir. Daha sonra bu sarımsaklar, 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla karıştırılmalıdır. Hazır hale getirilen bu karışımla nasırlı bölge güzelce temizlenmelidir. Daha sonra bu karışımla nasırlı bölgenin üstü kapatılarak sarılmalıdır. Karışım pamukla alındıktan sonra nasırın üstüne konularak streç filmle de sarılabilir. Bu kür, 1 hafta boyunca her gece uygulanırsa nasır küçülerek kaybolacaktır. Bu kür, büyük boyuttaki nasırı için uygulanıyorsa nasır kaybolana kadar uygulanmalıdır.
Ananas Kabukları
Nasıra iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri içerisinde ananas meyvesinin kabukları da oldukça etkilidir. Ayaktaki ya da eldeki nasırı ananas kabukları kolayca temizlemektedir. Küçük boy 1 adet ananas kabuğunun iç kısmı yani sarı bölgesi nasırlı bölgeyle temas ettirilmelidir. Bu bitkisel tedavi yönteminden en hızlı şekilde sonuç alabilmek için gece uyumadan evvel yapılmalıdır. Ananas kabukları streç filmle nasırın üstüne sarılarak uykuya dalındığı zaman ananas kabukları hücreleri hızla yenilemektedir. Bu yöntem, 1 hafta boyunca aralıksız uygulanırsa ciltteki nasırın boyutu büyükte olsa nasırdan eser kalmayacaktır.
Papatya Suyu
Nasıra iyi gelen bitkisel kürler içerisinde papatya kürü de yer almaktadır. 1 litre suyun içerisine kurutulmuş papatya ya da papatya çayı ilave edilmelidir. Daha sonra su biraz dinlendirilerek papatyaların açılması beklenmelidir. Su, papatyayı iyice özümsedikten sonra ayaklar günlük yarım saat papatya suyunun içerisinde bekletilmelidir. Papatya içeriğindeki antioksidanlar sayesinde nasırlı bölgedeki zararları dokuları ortadan kaldıracak ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Bu işlemin ellerdeki nasırlar için uygulanmasında da bir sakınca yoktur.