Arı Sokmasına Ne İyi Gelir

arı sokmasına ne iyi gelir
arı sokmasına ne iyi gelir

Bazı insanların cildinde sadece ufak bir kızarıklığa sebep olan arı sokması, alerjisi olanlarda ise çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Arının ısırmasının hemen ardından alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Bazı arılar ise ‘venom’ olarak adlandırılan zehre sahiptir ki birçok insanın venom zehrine karşı alerjisi bulunmaktadır.

Arının ısırmasının ardından görülen alerjik reaksiyonda ilk yarım saat içerisinde kusma, tansiyon düşmesi, nefes darlığı ve baygınlık gibi sağlık problemleri gözlendiği takdirde derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi ihmal edilmemelidir. Ancak arı ısırdıktan sonra ciltte ufak bir kızarıklık ve şişlik oluştuysa, kısa süreli bu sağlık problemi tedavisiz iyileştirilebilmektedir.

Arı sokmasının verdiği rahatsızlık evde rahatlıkla uygulanabilecek bitkisel ve doğal tedavi yöntemleriyle giderilebilmektedir. Arı sokmasının bitkisel ve doğal ilaçları arasında sarımsak, soğan, fesleğen, karbonat ve soğuk kompres ön plana çıkmaktadır. Arı sokmasının ardından sakin kalınarak ve hissedilen şiddetli acıya sabrederek doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Arı sokmasına ne iyi gelir? Arı sokmasının ardından evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri ve yapılması gerekenler bu yazımızdadır.

Arı Sokmasından Sonra Ne Olur?

Arı sokmasının ardından ortaya çıkan belirtilerin şiddetine göre görülen reaksiyonlar hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırılmaktadır. Peki, ‘Arı sokmasından sonra ne olur?’ Arının soktuğu bölgede şiddetli yanma hissi, kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi semptomlar, hafif semptomlar olarak değerlendirilmektedir. Hafif semptomlarda görülen ağrı ve şişlik çoğu zaman birkaç saat içerisinde kaybolmaktadır. Orta dereceli reaksiyonlarda görülen kızarıklık, hafif semptomlara göre daha aşırı olmakla birlikte şişlikte kademeli olarak artmakta ve birkaç gün şiddeti gittikçe artarak sürmektedir. Şiddetli reaksiyonlarda da anafilaksi denilen tablo ortaya çıkmaktadır. Boğazın ve dilin şişmesi, cildin solması, kusma, mide bulantısı, nefes darlığı, cildin kızarması, kurdeşen, kaşıntı, nabzın değişmesi, bayılma, ishal, baş dönmesi, bilincin bulanması ve bilinç kaybı yaşanması şiddetli alerjik reaksiyonlarda görülen ciddi sağlık problemleri arasında yer almaktadır.

Şiddetli reaksiyon belirtileri görüldüğü zaman acil tıbbi müdahale yapılabilmesi bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Arı sokmasının tekrarlanması halinde ilkine göre çok daha ciddi anafilaksi riski yüksek olduğundan alerji uzmanlarına danışarak gerekli tedbirlerin alınması ihmal edilmemelidir.

Arı Sokmasına Bitkisel Tedavi

İnsanlar, bahar ve yaz mevsimi geldiği zaman sıcak havaları ve doğayı en iyi şekilde değerlendirmek için açık havada ve kırsal alanlarda bol bol fiziksel aktivitelerde bulunmaktadırlar. Ancak özellikle alerjisi olanların bu fiziksel aktiviteler esnasında çok dikkatli olması ve arı ile diğer böcek sokmalarına karşı ek tedbirler alması gerekmektedir. Ağaçlık alanların yanı sıra bitki örtüsü ve bitki çeşitliliğinin fazla olduğu alanlarda arı sokması riskinin çok yüksek olduğu söylenebilir. Arıların saldırgan bir yapısı olmasa da insanların bazı hareketlerini tehdit olarak algıladıklarından kendilerini savunmak için vücutlarındaki iğneyi insanların vücuduna batırırlar ki bu olaya arı sokması denilmektedir. Birçok insan için arı sokması basit bir sağlık problemi olduğu için evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel tedavi yöntemleriyle arının soktuğu bölgedeki acı ve yanma hissi kısa süre içerisinde yatıştırılabilmektedir. Ancak arı sokmasına karşı alerjisi olan kişilerde anafilaksi denilen şok tablosu görüldüğünden ölümle dahi sonuçlanabilecek ciddi sağlık problemleri görülebilmektedir. Arı sokması sonrasında alerjik reaksiyonlar görüldüğü takdirde vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır. Arı sokmasına bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanabilir;

Lavanta Yağı

Arı soktuktan sonra paniklemek işleri daha kötüye götürmekten başka bir işe yaramaz. Bu nedenle arı sokmasının ardından sakin kalınmalı ve ilk yardım yöntemleri uygulanmalıdır. Arı sokmasının ardından kaşıntı hissediliyorsa, bu kaşıntı hissiyle baş etmek için bir pamuğa lavanta yağı dökülerek arının ısırdığı bölgeye sürülmelidir. Lavanta yağı antibakteriyel etkisiyle kaşıntı hissini kısa süre içerisinde giderecektir. Yine arı sokmasının neden olduğu ağrı hissinin dinmesinde de lavanta yağından aynı şekilde istifade edilebilir.

Sarımsak

Arı sokmasının ardından oluşabilecek enfeksiyon riskini sıfıra indirmek için doğal antibiyotik olan sarımsak devreye girmektedir. Bir tane sarımsak ortadan ikiye kesildikten sonra arının soktuğu bölgeye en az 10 dakika masaj yapılmalıdır. Enfeksiyonun engellemesinde sarımsağın içerdiği antibakteriyel maddeler etkili olmaktadır. Sarımsak mikrobu kırdığı gibi arı sokmasının olumsuz etkilerine de kısa süre çözüm olmaktadır.

Karbonat

Arı sokması durumunda vakit kaybetmeden mutfağa gidilerek 2 çay kaşığı karbonat az miktarda suyla karıştırılmalı ve arının soktuğu bölgeye bu karışımla masaj yapılmalıdır. Bu masaj sayesinde arı sokmasının neden olduğu kaşıntı ve kızarıklık kısa süre içerisinde yok olacaktır.

Yoğurt

Yanık ve yaraların iyileşme sürecini hızlandıran yoğurt, arı sokmasına da şifa olmaktadır. Arının soktuğu bölgeye soğuk yoğurt sürüldükten sonra bir süre beklenirse, soğuk yoğurt bölgenin şişmesini engeller. Yine soğuk yoğurt arının soktuğu bölgenin kızarmasını da engellemektedir.

Çiğ Patates

Patates dilimleri de arı sokmasının şifaları arasında yer almaktadır. Arı sokmasının ardından vakit kaybetmeden bir patates soyulmalı orta kalınlıkta kesilen bir dilim patates, arının soktuğu bölgenin üstüne konulmalıdır. Böylelikle bölgenin kızarması ve şişmesi engellenmektedir.

Soğuk Kompres

Soğuk kompreste arı sokmasına karşı etkili doğal tedaviler arasında bulunmaktadır. Arı soktuktan sonra buzluktaki buz ya da donmuş bir poşet arı sokmasından tahriş olan bölgenin üstüne konulmalı ve bir süre beklenmelidir. Ancak buzun doğrudan cilde uygulanmamasına, temiz bir beze sarıldıktan sonra uygulanmasına çok dikkat edilmelidir.

Fesleğen

Alerjisi olmayanlar için fesleğen yaprakları arı sokmasına karşı en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Hafif ezilen fesleğen yaprakları arının ısırdığı yere tampon şeklinde uygulanmalıdır. Ferahlatıcı özeliğiyle fesleğen yaprakları şişlik ve kızarıklığı engellemektedir.

Amonyak

Arı sokmasının doğal tedavileri arasında amonyak da yer almaktadır. Amonyak suyla karıştırıldıktan sonra bu karışıma batırılan pamukla arının soktuğu bölge temizlenmelidir. Her türlü arı sokmasına karşı amonyağın etkili olduğu bilinmektedir.

Aloe Vera

Ciltteki yara ve sivilcelere çok iyi gelen aloe vera, arı sokması durumunda da rahatlatmaktadır. Aloe veranın yaprağı kırıldıktan sonra arının soktuğu bölgeye masaj yapılmalıdır. Aloe veranın bitkisini bulamayanlar ise aloe vera yağıyla bu masajı yapabilirler.

Arı sokmasına karşı alerjisi olup olmadığını bilmeyenler ise ciddi sağlık problemleri yaşamamak için arı soktuktan sonra vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Arı sokmasının ardından bir müddet sonra geçer diye beklemenin ciddi sağlık problemlerine neden olabileceği unutulmamalıdır.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Arı sokmasına karşı alerjisi olmadığı için ciddi semptom göstermeyen kişilerin alacağı çok basit tedbirler, oluşabilecek reaksiyonları engellemektedir. Arı soktuktan sonra ilk yapılması gereken arının iğnesini çıkarmaktır. Bu işlem, tırnakla kazıma yöntemiyle rahatlıkla yapılabilmektedir. Arının iğnesi derhal çıkarıldığı zaman iğnenin toksin maddeler salması engelleneceğinden şiddetli reaksiyonların gelişmesinin önüne geçilmektedir. Daha sonra arının soktuğu bölgenin su ve sabunla yıkanarak iyice temizlenmesi gerekmektedir. Vücudun arının bıraktığı zehri emmesini engellemek için bölgeye buzla soğuk kompres uygulanmalıdır. Soğuk kompres şişliği de azaltmaktadır. Arı sokmasına karşı evde uygulanabilecek bitkisel ve doğal yöntemler bilimsel kanıta dayanmasa da çoğu zaman işe yaradığı için halk, bu yöntemleri uygulamaktadır.

arı sokması şişkinliğine ne iyi gelir
arı sokması şişkinliğine ne iyi gelir

Peki, ‘Arı sokmasından sonra şişliğe ne iyi gelir?’ İşte arı sokmasından sonra şişliğe iyi gelen yöntemler;

Sirke

Sirke, arının zehrini nötralize ettiğinden zehrin vücuttaki etkisini kırmakta ve komplikasyonların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bu yöntemi uygulamak için arının soktuğu bölge içi sirkeyle doldurulan bir kabın içerisinde 15 dakika bekletilmelidir. Bir diğer yöntem ise bu uygulamanın sirkeye batırılan pamukla yapılmasıdır.

Bal

Arının soktuğu bölgeye bal sürülürse, ağrı ve kaşıntı azalacağı gibi yaranın iyileşme süreci de hızlanmaktadır. Bal sürüldükten sonra bandajla sarılarak bir saat kadar beklenmelidir.

Diş Macunu

Diş macununun arının zehrini nötralize ettiğine dair tartışmalar sürse de arının soktuğu bölgeye diş macunu sürüldükten sonra bir süre beklenmesi ve daha sonrada bölgenin durulanması etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntemin arı sokmasına çok iyi geldiği uygulayanlar tarafından ifade edilmektedir.

Karbonat

Karbonat ve su karışımıyla hazırlanan macunun arının soktuğu bölgeye sürülmesi ve üzerinin bandajla sarılarak 15 dakika beklenmesi halinde arının zehri nötralize olacağı için şişlik, yanma ve ağrı gibi komplikasyonlar azalmaktadır.