Son dönemde oldukça popüler olan aralıklı oruç diyeti, sık sık uygulanmakta olan diyet metotlarından biri olarak yer almaktadır. Diyet planlaması kişiden kişiye farklılık göstermesinden dolayı öncesinde mutlaka bir beslenme uzmanına danışılması önerilmektedir. Peki, aralıklı oruç diyeti hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Hep birlikte inceleyelim.
İçerik Başlıkları
Aralıklı Oruç (INTERMİTTENT FASTİNG) Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aralıklı oruç olarak bilinmekte olan “Intermittent Fasting” son dönemde sık sık duyulan ve bilinçsiz bir şekilde uygulanmakta olan açlık ve tokluk periyotlarını içermekte olan bir beslenme çeşitlerinden biridir.
Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Uygulanır, Uygulama Şekilleri Nelerdir
Aralıklı oruç, tokluk ve açlık arasında geçiş sağlanan beslenme modellerinden biridir. Hangi besinlerin tüketileceğinden ziyade ne zaman tüketilmesi gerektiği hakkında düzenlenmesine dayanmaktadır. Çeşitli uygulama yöntemleri de mevcuttur. Aralıklı oruç diyetinin en uygulanabilir olanı 16/8 metodu olarak yer almaktadır. Bu metotta kişi 8 saat boyunca beslenmesinden sonra yaklaşık 16 saat boyunca açlık evresine geçiş sağlamaktadır. Açlık evresi boyunca çay, kahve, su, bitki çayı gibi kalori değeri neredeyse olmayan sıvı gıdalarının tüketimi sağlanabilmektedir. Geri kalan tokluk evresinde ise karbonhidrat açısından zengin besinlerden kaçınıp yerine yumurta, avokado, yağlı tohumlar ve yeşil yapraklı besinler gibi sağlıklı diyette yer alması gereken besinler önerilmektedir.
Son dönemde oldukça popülerleşen bir diğer yöntem ise 5/2 metodudur. Bu metot ile haftanın 2 ardışık olmayan günlerinde ciddi enerji kısıtlaması içeriğine sahip olan diyet (500-600 kcal) ve diğer 5 gün normal beslenme düzeni uygulanmaktadır. Genel olarak kısıtlama diyetin 3. ila 5. günü olarak uygulanmaktadır. Mutlaka bir uzman tarafından hazırlanmakta olan beslenme planlamasıyla birlikte uygulanmalıdır. Bunların dışında daha az uygulanmakta olan 24 saat açlık içeriğine sahip olan Est-Stop-Eat metodu yer almaktadır. Bu yöntemle birlikte haftanın en az bir günü ya da ihtiyaca göre ayda bir kez tam açlık uygulanmaktadır. Bu modelde aşırı açlığa sebep olmasından dolayı diğerlerine göre pratik bir uygulama değildir.
Aralıklı Oruç Diyeti Ne Kadar Süre Uygulanmalı, Aralıklı Oruç İle Kilo Vermek Mümkün Mü
Beslenme uzmanı ve diyetisyenlerin sizler için uygun olan süre boyunca kontrollü bir şekilde aralıklı oruç diyetini uygulamak mümkündür. 1 ila 2 gün ile başlanmasından sonra ayın 1 haftasını bu şekilde beslenerek geçirmeniz mümkündür.
Aralıklı oruç diyetiyle birlikte kilo kaybı sağlanması mümkündür. Fakat kişiye özel hazırlanmakta olan yeterli ve dengeli bir beslenme programıyla birlikte kalori açığı yaratmadan bilinçsiz bir şekilde uygulanması durumunda vücudun açlıkla şoka girmesi sonucunda kilo kaybının yaşanması yerine kilo artışına neden olması söz konusudur.
Aralıklı Oruç Diyetinin Faydaları Nelerdir
Bu beslenme modelinin doğru bir şekilde uygulanması durumunda metabolizmanızın hızlı çalışmasıyla birlikte yağ yakımınızın artış göstermesine destek olabilmektedir. Vücudumuzun ilk enerji kaynağı bilindiği gibi karbonhidratlardır. Karbonhidrat fazla alınması durumunda glikojen olarak depolanmaktadır. Glikojen depoları ise 8 ila 12 saat aralığında açlık süresinde enerji için kullanım sağlanmaktadır. Bunun sonucunda ise vücut enerji ihtiyacını yağlardan karşılamaya başlamaktadır.
Aralıklı oruç bu açlık sürelerini içermesinden dolayı vücutta bazı değişimlere yol açabilmektedir. Büyüme hormonu seviyesinde artış göstermesi durumu bilinmekte olan etkilerinden biridir. Bu durum yağ kaybıyla birlikte kaz kazanımı açısından oldukça fayda göstermektedir. Ayrıca açlık, insülin duyarlılığının artış göstermesiyle depolanmakta olan yağın kolay bir şekilde yakılmasını sağlamaktadır. Bunun yarı sıra yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, aralıklı oruç diyeti kanser hücrelerinin çoğalmasına karşı önleyici olduğu, vücuttaki inflamasyonun azalmasını, kan şekerinin dengede kalmasını sağladığı tespit edilmiştir.
Aralıklı Oruç Diyeti Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli
Aralıklı oruç sağlıklı beslenme temeline dayanmakta olan beslenme modellerinden biridir. Tokluk evresinde tüm besinlerin serbest olarak tüketimi sağlanmaz, sağlıklı beslenme profilinde devamlılık sağlanması gerekmektedir. Açlık evrelerinde ise şekersiz bitki çayları, mineralli sular, kalori değerine sahip olmayan içecekler ve sütsüz kahveler dışında hiçbir besinin tüketimi sağlanmamalıdır.
İlk kez denenmesi durumunda vücut alışma aşamasındayken halsizlik ya da dikkat dağınıklığı gibi durumlara sebep olmasından dolayı mutlaka bir uzman gözetiminde uygulanması önerilmektedir. Aksi taktirde doğru kalori ve sık sık uygulanmadığı sürece metabolizmada yavaşlama ve istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılması söz konusudur.
Aralıklı Oruç Diyetini Kimler Uygulamamalıdır
- Yeme bozukluğu olan bireyler,
- Zayıf olan bireyler,
- Kan şekeri ile ilgili dengesizlik yaşayanlar,
- Diyabet ya da tansiyon rahatsızlığı olan hastalar,
- Hamile veya emziren annelerin uygulamaması gerekmektedir.
Uzun süre uygulanmasının sonuçlarıyla alakalı yeterli çalışma olmadığı için devamlılık sağlanan bir beslenme modeli olduğu düşünülmemektedir. Zayıflama döneminde önemli olan uygulamış olduğunuz beslenme programının devamlı olmasıdır. Bu nedenle kendi yaşantınıza uygun ve uzun süreli hayatınıza adapte edebileceğiniz beslenme tarzlarını benimsemenizi tavsiye ediyoruz.