Antep fıstığı, şeker hastalığına iyi gelmesi, kilo vermeye yardımcı olması, kalbin korunması, bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle birlikte pek çok faydası olan ve oldukça da sevilen kuruyemişlerden biridir. Genel olarak Akdeniz bölgesinde yetişmekte olan bir yemiştir. Kabuklu olarak satılmasıyla birlikte, kabuksuz ve tuzlanmış olarak satılmaktadır. Ülkemizde de özellikle Antep yöresinde yetişmesiyle birlikte adını Antep Fıstığı olarak almaktadır. Peki, Antep fıstığının faydaları nelerdir?
İçerik Başlıkları
Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir
- Farklı Vitaminler İçerir: A vitamini, C vitamini ve E vitamini içeriği düşük olmasıyla birlikte önemli oranda B vitamini içeriğide bulunmaktadır. Bir bardak fıstık yenilmesiyle birlikte günlük B6 vitaminin %40’ını sağlamaktadır. B6 vitamini sayesiyle birlikte pek çok rahatsızlığında önüne geçmeyi sağlamaktadır.
- Önemli Mineralleri Vücuduza Almanızı Sağlar: Bir fincan Antep fıstığı, kırmızı kan hücresi, kemik ve kollajen yapı için gerekli olan gün içerisindeki bakır minerali ihtiyacının yaklaşık olarak %44’ünü karşılamaktadır. Ayrıca manganez ihtiyacının %15’inden fazlasını ve fosfor ihtiyacının yaklaşık olarak %20’sinden fazlasını, potasyum ve magnezyum ihtiyacının ise %10’dan fazlasını karşılamaktadır. Fosfor enerji depolamasını sağlamasıyla birlikte magnezyum kemik oluşumu açısından önemli minerallerden biridir.
- İyi Bir Antioksidan Kaynağıdır: Antioksidan içeriğine sahip olmasından dolayı yaşlılığa bağlı olarak bazı hastalıklara yakalanma riskini minimuma düşürür.
- Kalp Sağlığını Korur: Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kötü kolesterol seviyesinin düşmesiyle birlikte kalbin korunmasını sağlar. Aynı zamanda içermiş olduğu antioksidanlar ve doymamış yağ asitleri de kalbin korunmasını sağlamaktadır.
- Sindirim Sisteminin Rahatlamasını Sağlar: Yüksek lif içeriğine sahip olmasından dolayı, sindirim sistemini rahatlatır ve hazımsızlığın önüne geçmede etkilidir. Sindirim sistemine iyi gelmesi Antep fıstığının faydaları arasında yer almaktadır.
- Erkeklerde Cinsel İsteğinin Artmasını Sağlar: Afrodizyak etkisi bulunmaktadır. Özellikle de erkeklerde cinselliği yüksek miktarda etkilemektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre 3 ay boyunca yaklaşık olarak 100 gram Antep fıstığı tüketimi sağlayan erkeklerin tüketmeyenlere göre, cinsel işlevlerinin yaklaşık olarak %50 oranında arttırdığı tespit edilmiştir.
- Beyin Sağlığına Faydası Olan Bir Kuruyemiştir: İçeriğindeki B6 vitamini sayesiyle birlikte beyne fayda sağlamaktadır.
- Kansızlığa Karşı Faydalıdır: Antep fıstığı, bakır içeriği açısından yüksek olan bir besindir. Bu nedenle de demirin vücuda kolay bir şekilde emilmesine yardımcıdır. Ayrıca içeriğindeki B6 vitamini kandaki oksijenin taşınmasına yardımcıdır. Antep fıstığının tüketimiyle birlikte gün içerisinde B6 vitaminin karşılanmasıyla birlikte kandaki oksijen oranı ve içeriğindeki hemoglobin arttırmayı sağlamaktadır. Böylece anemi gibi problemlerin önüne geçmede etkilidir.
- Şeker Hastalığına İyi Gelir: Şeker hastalığı olan kişilerin, şekerler proteinlerle uygun olmayan bağları oluşturmakta ve onların kullanışsız bir hale gelmesine neden olur. Bu işlem glikasyon olarak da adlandırılmaktadır. Antep fıstığının içeriğinde yer alan antioksidan maddeler, glikasyon sürecini azaltmaktadır. Böylece diyabetin kontrolünü sağlar. Ayrıca bir fincan fıstıkta gün içerisinde gereken fosfor miktarının yaklaşık olarak %60′ bulunmaktadır. Bu oranla birlikte de diyabeti önlemede etkilidir. Aynı zamanda içeriğinde bulunan fosfor, glikoz toleransına neden olmakta olan proteinlerin amino asitlere ayrışmasına yardımcıdır.
- Sinir Sistemine Fayda Sağlar: İçeriğinde yer alan B6 vitamini sinir sistemine fayda sağlamakta olan bir vitamindir. B6 vitamini sinir sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasına neden olan birçok amino asidin yapılmasına yardımcıdır.
Antep Fıstığı Hangi Hastalıklara İyi Gelir
İnsülin direncinin düşmesini sağlayan Antep fıstığı, basıncın da düşmesini sağlayarak inme, felç ve yüksek tansiyon riskini azaltmaktadır. Kabuğunda yer alan lif sayesiyle birlikte mide zarının korunmasını ve midede oluşmakta olan asit miktarının dengelenmesini sağlar. Bağırsak florasının korunmasını sağlayarak sindirim sisteminin rahatlamasını sağlar. Hazımsızlık ve şişkinlik riskini minimum seviyeye düşürmeyi de sağlamaktadır.
Antep Fıstığı Günde Ne Kadar Tüketilmeli
Vücudun yağ ihtiyacının karşılanabilmesi açısından günlük olarak 10 tane Antep fıstığı tüketimi yeterli olacaktır. Vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein için de günde 100 gram tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda bazı uzmanlar ise her gün bir avuç Antep fıstığı tüketimini de önermektedir.
Antep Fıstığında Hangi Vitaminler Var
Antep fıstığı, yüksek miktarda demir, potasyum, fosfor, magnezyum ve B6 vitamini içermektedir.
Antep Fıstığının Zararları Nelerdir
Antep fıstığının yağ miktarı oldukça fazladır. Bu sebeple de aşırı miktarda tüketilmesi durumunda karaciğerde yağlanma ve cildin bozulmasına sebep olabilmektedir. Aşırı miktarda Antep fıstığı tüketimi sonucunda sivilce oluşumuna neden olabilmektedir. Aynı zamanda kolesterol seviyesinin yükselmesine de sebep olabilmektedir.