Ağız Yarasına Ne İyi Gelir

ağız içi yarasına ne iyi gelir
ağız içi yarasına ne iyi gelir

Ağız içerisinde oluşan lezyonlara aft denilmektedir. Ağız içerisinde oluşan ve aft denilen bu yaralar, konuşmayı ve beslenmeyi zorlaştırarak günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir. Ağız içi sağlığının bozulmasıyla görülen bu yaralara birçok faktör neden olabilmektedir. 

Toplumun yaklaşık yüzde 30’luk kesimini etkileyen ağız içi yaralarına kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Uzmanlara göre ağız içerisinde oluşan yaralar, vücutta başka bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Çoğu zaman iç organlardaki bir sağlık probleminden kaynaklanan ağız içi yaraları ile günümüzde birçok kişi mücadele etmektedir.

Peki, ‘Ağız içi yarasına ne iyi gelir?’ Bu yazıda, ağız içi yaralarına iyi gelen ve iyileşme sürecini hızlandıran bitkisel tedavi yöntemleri ele alındı. Hekime danıştıktan sonra uygulanabilecek şifalı bitkiler ile ağız içi yaralarından kurtulmak artık o kadar da zor değil. 

Ağız İçi Yaraları Neden Olur?

Ağız yaralarının oluşmasındaki en önemli faktör ağız içi bakımının düzenli olarak yapılmamasıdır. Vücuttaki organların hijyeni düzenli olarak yapıldığı takdirde organlar sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirirler. Peki, ‘Ağız içi yaraları neden olur?’ Bedenin temizliği ve bakımı düzenli olarak yapılmazsa bakteri oluşumu kaçınılmaz hale gelir. Bu durum ağız içerisi içinde geçerlidir. Dişlerin ve ağız içerisinin bakımı düzenli olarak yapılır ve hijyeni sağlanırsa, ağız içerisinde enfeksiyon oluşma riski neredeyse sıfıra kadar düşmektedir. Ağız içerisinde bakteriler çoğaldıkça da aflar yani yaralar görülmektedir. Ağız içerisinde yara oluşmasında dikkat çeken nedenler ise şöyle sıralanabilir; 

  • Çağımızın hastalığı olan stres, kaygı ve bu iki faktörün neden olduğu depresyon
  • Gün içerisinde tüketilen besinlerin çok sıcak ya da çok soğuk olması
  • Uzun süreli antibiyotik kullanılması
  • Tüketilen besinlerin içeriğindeki yağ miktarının çok yüksek olması
  • Asitli içeceklerin yanı sıra şeker içeren gıdaların aşırı tüketimi
  • Sigara ve tütün mamullerinin içilmesi
  • Yanağın kazayla ısırılması
  • Besinlere karşı vücudun alerjik reaksiyon göstermesi
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu vücut direncinin düşmesi

Ağız İçi Yaralarının Kaç Türü Vardır?

Ağız içi yaraları üç başlık altında incelenmekte olup, bu yaralar farklı şekillerde oluşmaktadır. ‘Ağız içi yaralarının kaç türü vardır?’ sorusunun yanıtı ise şu şekildedir: 

Bunlardan ilki toplumda çok yaygın olarak görülen ve uçuk olarak adlandırılan ağız içi yaralarıdır. Uçuğa herpes olarak adlandırılan bir virüs neden olmaktadır. Uçuklar çok sık tekrar eden ağız yaraları olsa da bulaşıcı değildir.  

İkinci tür ağız yaraları ise küçük ülserler olarak adlandırılmakta olup, en önemli semptomu ateşin yükselmesidir.

Üçüncü tür ağız yaralarına ise büyük ülser adı verilmektedir. Büyük ülser, ağız içerisinde birden fazla yara çıkması durumunda görülmektedir. Büyük ülserlerin etkisi diğer iki türe göre daha uzun süreli olmaktadır. 

Vitamin ve Mineral Eksikliği Ağız İçi Yaralarına Neden Olur mu? 

Ağız içerisinde çok sık yara oluştuğu zaman akla ilk gelen soru ‘Vitamin ve mineral eksikliği ağız içi yaralarına neden olur mu?’ oluyor. Ağız içerisinde oluşan yaralara B12 vitamini eksikliğinin yanı sıra çinko ve demir mineralinin eksikliği de neden olmaktadır. Ağız içerisinde yara oluşmasını engellemenin en önemli yolu ise beslenmede B12 vitaminine ağırlık verilmesidir. Vücudun direncini kaybetmemesi içinde C vitamininin yeterli seviyede alınmasına dikkat edilmelidir. Ağız içerisinde oluşan yaralardan dolayı hekime muayene olanların kan değerlerinde C ve B12 vitamin eksikliği tespit edilmiştir. Portakal, yeşil sebzeler, limon ve kuruyemişler bol tüketilerek ağız içi yaralarına tedbir alınabilir. Ağız içerisinde yaralar oluşmadan evvel ağız içerisinin kaşınması yara oluşumuna işaret etmektedir. 

Ağız İçi Yaralarına Evde Bitkisel Tedavi

Ağız içi yaraları, insanların yediklerini içtiklerini zehir edebilir. Günümüzde birçok insan yılda en az bir defa ağız içi yarası problemiyle karşılaşmaktadır. Bazen birkaç gün içerisinde hızla iyileşen ağız içi yaraları, bazen de daha uzun sürerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Ağız içi yaralarına evde bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanabilir; 

Tuzlu Su

Tuzlu suyla düzenli aralıklarla gargara yapılması ağız sağlığı açısından çok önemlidir. Ağız içi yaralarının iyileşme sürecini de hızlandıran tuzlu suyla gargara yapılması, ağız içerisinde enfeksiyona yol açan bakterilerin temizlenmesinde de oldukça etkilidir. Tuzlu suyla yapılan gargara esnasında ilk çalkalamada ağız içerisinde biraz yanma hissedilmektedir. Bu yanma ise tuzlu suyun mikropları öldürdüğüne işaret etmektedir. Ağız içi yaralarına tuzlu suyla gargara yapılması uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir.

Limon  

Asitli bir yapısı olan limon, ağız içerisindeki yaralara çok iyi gelmektedir. Limonlu suyla gargara yapılması ya da limonlu suyun direkt içilmesi ağız içi yaralarının iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. 

Maydanoz

Maydanoz çiğnenerek tüketildiği takdirde içeriğindeki antioksidanlar ağız içi yaralarına şifa olmaktadır. Ağız içerisinde yara oluştuğu zaman bol bol maydanoz çiğnenmesi ağız içi yaralarını hızla iyileştirmektedir. 

Karanfil

Ağız içerisindeki bakterileri öldürmek için gün içerisinde karanfil çiğnenmelidir. Diş sağlığı içinde oldukça önemli bir besin olan karanfil, ağız içerisinde koku oluşumunu da engellemektedir. 

Ayva

Ağız içi yaralarının bitkisel ilaçları arasında ayvada yer almaktadır. Ayvanın çiğnenmesi ağız içerisinde oluşan yaralardan dolayı çok güç olacağından ayvanın dilimlendikten sonra yaranın üstünde tutulması da ağız içi yaralarının iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. 

Kekik

Ağız içi sağlığının korunmasında 1 çay kaşığı kekiğin yutmadan çiğnenmesi oldukça etkilidir. Kekik, ağız içerisindeki bakterileri öldürerek enfeksiyonlara karşı çok ciddi koruma sağlamaktadır. 

Karbonat

Ağız içerindeki yaraların kısa süre içerisinde şifa bulmasında karbonatta çok etkilidir. Ağız sağlığını koruyan karbonat ile ağız bakımı yapılabilir. Dişlerin karbonat ile fırçalanması dişlerin temizlenmesinde nasıl etkiliyse, ağız içerisindeki yaralara da öyle etki ederek çözüm olmaktadır. 

Sirke

Sirke ile gargara yapılması ağız içi yaralarının kısa süre içerisinde iyileşmesinde oldukça etkili olduğu gibi uygulaması da oldukça kolaydır. Bu gargara yapılırken, az miktar sirke ağız içerisinde çalkalandıktan sonra tükürülmelidir. 

Dut

Ağız içerisindeki yaraların en önemli yardımcılarından biride duttur. Dut şurubunun içilmesi ya da bir pamuk aracılığıyla ağız içerisindeki yaralara bu şurupla baskı uygulanması, aftları kısa sürede yok edecektir. 

Kivi

İçeriğinde antioksidan maddeler barındıran kivi, bu sayede ağız içerisindeki tahrişleri engellemektedir. Kivi yumuşak dokuya sahip bir meyve olduğu için kolaylıkla da tüketilmektedir. 

Meyan Kökü

Ağız içerisindeki iltihapların temizlenmesinde en etkili bitkisel çözümler arasında meyan kökü de yer almaktadır. Meyan kökünden hazırlanan çay ile gargara yapılması yeterlidir.