Ağız Tadı Bozukluğu Nasıl Geçer

ağız tadı bozukluğu nasıl geçer
ağız tadı bozukluğu nasıl geçer

Gün içerisinde tüketilen bazı besinlerden ve içeceklerden dolayı ağızda hoş olmayan tatlar oluşabilmektedir. Vücudun gereksinim duyduğu günlük besin ihtiyacının karşılanmasında ağız birçok defa kullanılmaktadır. Beslenme esnasında ağızda oluşabilecek tat bozukluğu iştahın kapanmasına ve mide bulanmasına neden olabilir. Bu durumu sık sık yaşayanlar ise ‘Ağız tadı bozukluğu nasıl geçer?’ sorusunun yanıtını araştırmaktadır.

Ağız Tadı Bozukluğunun Nedenleri

İnsan vücudu faaliyetlerini sağlıklı yürütebilmek için enerjiye gereksinim duymaktadır. Vücudun gereksinim duyduğu bu enerjinin karşılanması içinde beslenme yoluyla vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve proteinler mutlaka alınmalıdır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı ile bu vitamin, mineral ve proteinlerin alınması ihmal edilmemelidir. Günde 3 öğün beslenerek vücudun gereksinim duyduğu enerjinin karşılanabileceği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir. Vücudun gereksinim duyduğu enerji oranı tüketilen besinlerin içeriğine göre de artıp azalabilmektedir.

İnsanlar beslenirken tek bir besin maddesiyle değil, birçok farklı besin maddesiyle beslenmektedir. Bu birçok farklı besinden bazıları ağızda hoş tat bırakmadığından iştahı kapatabileceği gibi gün içerisinde kişinin kendisini kötü hissetmesine de neden olabilmektedir. Ağız tadı bozukluğunun nedenleri birden fazla olabilmektedir. Bu sebeplerden ön plana çıkanlar ise şöyle sıralanabilir;

  • İltihaplanmalar
  • Diş çürümesi ve kırılması gibi dişte oluşan sağlık problemleri
  • Ağız içerisinde görülen hastalıklar
  • Sigara ve alkol içilmesi
  • Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlar
  • Tüketilen besinlerin içeriği ve lezzetiyle ağızda bıraktığı tat

Ağız tadında bozukluk hissedildiği zaman bu probleme kesinlikle bireysel olarak çözüm aranmamalıdır. Çünkü ağız tadında bozulmaya neden olan birçok faktörün vücudun genel sağlığındaki bir sorunla ilgisi bulunabilir. Bu nedenle bireysel olarak çözüm yolları üretilmesi vücudun genel sağlığındaki problemin daha ileri boyutlara ulaşmasına neden olabilir.

Doğal Yöntemlerle Ağız Tadı Bozukluğu Nasıl Geçer?

Ağız tadı bozukluğunun önlenmesi için insanların ağız sağlığının yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenmeye çok özen göstermesi gerekmektedir. Ağız tadı bozukluğunun önüne bir türlü geçilemiyorsa bir takım doğal yöntemlerle ağız tadı bozukluğu giderilebilir. Peki, ‘Doğal yöntemlerle ağız tadı bozukluğu nasıl geçer?’ İşte ağızda oluşan acı, ekşi ve metalik tattan kurtulmanın doğal yöntemleri;

  • Dişlerin gün içerisinde en az 2 defa fırçalanması
  • Keyfi kullanılan ilaç varsa içilmesinin bırakılması ya da azaltılması
  • Gün içerisinde en az 2,5 litre su içilmesi
  • Diş ipiyle dişlere günde 1 defa bakım yapılması
  • Şekersiz sakız çiğneyerek ağızda hoş bir tat bırakılması
  • Diş macununun naneli tercih edilmesi
  • Vücuda daha fazla tükürük bezi salgılatan sirkenin azda olsa tüketilmesi
  • Gün içerisinde tüketilen besinlerin organik olmasına dikkat edilmesi
  • Karbonat ve su karışımı ile gargara yapılması
  • Taze nane bitkisini ağızda çiğnemek
  • Limon, mandalina ve portakal gibi narenciyelerin meyve sularını bol içmek
  • Karanfil kullanımının ihmal edilmemesi

Bu doğal yöntemler ağız tadı bozukluğunu azaltmıyor ya da gidermiyorsa, bir diş hekimine mutlaka muayene olunması ihmal edilmemelidir.

Ağızda Metalik Tat Neden Oluşur?

Ağız tadı bozukluğu esnasında hissedilen o garip ve değişik tada metalik tat denilmektedir. Tıp literatüründe ise ağız tadı bozukluğuna disguzi (paraguzi) denilmektedir. Ağız içerisindeki bu metalik tada psikolojik ve nörolojik etkenlerin yanı sıra sık ilaç kullanımı da neden olmaktadır.

ağızda metalik tat neden olur
ağızda metalik tat neden olur

İnsanların sağlığına kavuşmak için içtiği ilaçların en önemli yan etkilerinden biride ağız içerisini kurutmasıdır. Ağız içerisindeki kuruluk hissi ise ‘Ağızda metalik tat neden oluşur?’ sorusunun en ciddiye alınması gereken yanıtları arasında yer almaktadır. İlaçların ağzı kurutmasıyla oluşan bu metalik tadın giderilmesinde en etkili yöntem ise bol bol su tüketmektir. Şekersiz sakız çiğnenmesi de ağız kuruluğunu gidermenin etkili yöntemleri arasında yer almaktadır.

Diş ve diş eti problemleri de ağızda metalik tat oluşmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Böyle bir durumda izlenebilecek en sağlıklı yöntem bir diş eti uzmanından yardım almaktır. Ağız içerisindeki problemin giderilmesi için diş eti uzmanı tarafından ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Ayrıca diş eti uzmanı, diş ve ağız bakımı konusunda bir takım uyarılar yaparak diş ve diş eti bakımının değiştirilmesini isteyebilir.

Ağızdaki metalik tadın giderilmesi için dişler günde iki defa fırçalanmalı, gün içerisinde bol bol su içilmeli, dişler, diş ipi ile günde 1 defa temizlenmeli ve sigara içmekten kaçınılmalıdır.

Ağız Tadı Bozukluğu Hamilelik Belirtisi mi?

Hamilelik sürecinin belli dönemlerinde ağız içerisinde çeşitli tat bozuklukları görülebilmektedir. Hamilelik sürecinde görülen bu ağız tadı bozukluğu anormal bir durum değildir. Ayrıca hamilelik sürecinin belli dönemlerinde görülen bu ağız tadı bozukluğunu başka sağlık problemlerine yorarak paniğe kapılmak son derece yanlıştır. Ağzında sürekli anormal tat oluşan hamile kadının ağız içerisinde bazen ekşi, bazen acı, bazen de metalik tat oluşabilmektedir.

Peki, ‘Ağız tadı bozukluğu hamilelik belirtisi mi?’ Ağız içerisinde oluşan bu değişik tatlar sadece hamilelikten kaynaklanabilir. Hamile kadınların sıklıkla yaşadığı ağız tadı bozukluğu bebek ve anne sağlığını tehdit etmemektedir. Hamilelik sürecinde görülen tat bozukluğunun ve koku alma duyusunda azalma olmasının nedeninin östrojen hormonunun hızla yükselmesi olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Yine doğumdan evvel kullanılan vitaminlerde ağız tadı bozukluğuna neden olabilmektedir.