Ağız kuruluğunun temel nedeni vücudun susuz kalmasıdır. Vücudun susuz kalmasından dolayı yaşanan ağız kuruluğu ise herhangi bir hastalığın habercisi değildir. Ancak ağız kuruluğu sık sık tekrar ediyorsa, bu problem bir hastalık habercisi olabileceğinden ciddiye alınarak bir dahiliye hekimine muayene olunmalı ve gerekli tahliller yapılarak ağız kuruluğunun neden kaynaklandığının tanısı konulmalıdır.
Ağız kuruluğu genellikle su içerek giderilmeye çalışılsa da sık tekrar ettiği zaman yaşamı olumsuz etkilemektedir. Ayrıca ağız kuruluğuna iyi gelen doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri de çok fazla araştırılmaktadır.
Ağız kuruluğuna tıp literatüründe kserostomi denilmektedir. Ağız kuruluğunun en önemli belirtileri ise çiğneme ve yutkunmada güçlük yaşanması ile sabah kalkıldığı zaman ağız içerisinde kuru ve yapışkan bir his olmasıdır. Ağız kuruluğu yaşandığı zaman ağız içerisinde yeteri miktarda tükürük bulunmadığı için ağız kuruluğu konuşmada güçlüğe de neden olabilmektedir. Ağız kuruluğuna iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemler ise sürecin daha rahat atlatılmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle ‘Ağız kuruluğuna ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtında yer alan doğal ve bitkisel yöntemler kesinlikle tedavi amaçlı değildir.
İçerik Başlıkları
Ağız Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?
Ağız içerisinde tükürük salgısının ve nem miktarının azalması sonucunda yaşanan ağız kuruluğu, diş ve diş etleri de dahil olmak üzere ağız içi sağlığını tehdit etmektedir. Ağız içerisinde yeteri miktarda tükürük salgılanması, ağız sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Tükürük bezlerinin yeterli miktarda tükürük salgılaması ağız içerisini ıslak tuttuğu gibi vücudun daha rahat sindirim yapmasına yardımcı olmakta ve diş çürüklerini de engellemektedir. Bu nedenle tükürük bezlerinin yeteri miktarda tükürük salgılamaması çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Bu sağlık problemleriyle karşılaşmamak için ağız kuruluğu problemi yaşayanların ağız kuruluğunu ciddiye alması ve tedavisini ihmal etmemesi gerekir.
Ağız kuruluğu nedenleri nelerdir? İşte ağız içerisinde kuruluğa neden olan başlıca faktörler;
Ağız kuruluğuna neden olan başlıca faktör vücudun uzun süre susuz kalmasıdır. Bu nedenle ağız içerisinde kuruluk hissedildiği zaman alınması gereken ilk tedbir bol su içerek vücudun susuzluğunu gidermektir.
Kronik rahatsızlıklardan dolayı kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak ağız içerisinde kuruluğa neden olabilmektedir. Bu tür ilaçların bu yan etkisini önlemek için gün içerisinde bol su içilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca idrar söktürücü sınıfındaki ilaçların aşırı ağız kuruluğuna neden olduğu bilinmektedir.
İnsanın içerisinde bulunduğu psikolojik durumda ağız kuruluğuna neden olmaktadır. Özellikle korku, heyecan ve sevinç gibi psikolojik durumlar ağız kuruluğunu tetiklemektedir. Örneğin korkan kişiye su içirilmesi kan akışının dengelenmesine ve tükürük bezlerinin tükürük salgılamasına yardımcı olmaktadır.
Diyabet hastalığından dolayı vücut aşırı su kaybetmektedir. Bu nedenle gün içerisinde bol su içmeyi ihmal eden diyabet hastaları ağız kuruluğu yaşamaktadır. Bunun için alınabilecek en iyi tedbir gün boyu yeterli miktarda su içmektir.
Ağız kuruluğunun nedenleri arasında sigara ve alkol de yer almaktadır. Sigara ve alkol, ağız içerisindeki nemi azaltarak susamaya ve ağız kuruluğuna neden olmaktadır.
Tükürük bezlerinde yaşanan sağlık problemleri yeterince tükürük salgılanmasına engel olduğu için ağız kuruluğunu tetiklemektedir.
Vücuttaki hormonal değişimlerde ağız kuruluğunun nedenleri arasında gösterilmektedir. Örneğin menopoz dönemine giren kadınlar, ağız kuruluğundan çok fazla şikayet etmektedir.
Vücut uzun süre susuz ve aç kaldığı zaman halsizlik baş gösterir. Bu nedenle ağız kuruluğunun neden olduğu halsizliği gidermek için bol su içilmelidir.
Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme tarzı ağız kuruluğunu engellemenin en etkili yöntemidir. Ağız kuruluğu yaşandığı zaman su içilmesine rağmen sık tekrar ediyorsa tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir. Aksi takdirde ağız içerisinde enfeksiyon, dudakların çatlaması, ağız içerisinde istenmeyen koku, ağız içerisinde mantar oluşumu gibi sağlık problemleri kaçınılmaz hale gelmektedir. ‘Ağız kuruluğuna ne iyi gelir?’ Ağız kuruluğuna iyi gelen doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir;
İçeriğinde asit ve şeker barındıran gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
Vücudun gereksinim duyduğu günlük su miktarı karşılanmalıdır. Vücudun günlük su ihtiyacı kiloya göre değiştiğinden herkes, kilosunu dikkate alarak vücudun gereksinim duyduğu günlük su miktarını belirlemelidir. Vücudun günlük su gereksiniminin karşılanması sadece ağız kuruluğundan değil, birçok hastalıktan da korumaktadır.
Beslenme tarzında kuru gıdalara ağırlık veriliyorsa, kuru gıdaların azaltılarak sulu gıdalara yer verilmesi de ağız kuruluğunu engellemektedir. örneğin öğünlerde içilecek bir kase çorba, tükürük bezlerinin daha aktif çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Tükürük bezlerini daha aktif çalıştırmak için sakızda çiğnenmelidir. Ancak sakızın çok uzun süre çiğnenmemesine dikkat edilmelidir.
Ağız bakımının düzenli olarak yapılmasına çok dikkat edilmelidir. Özellikle dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Ayrıca diş etlerinde iltihaplanma problemi olanların bir diş hekimine müracaat ederek tedavilerini yaptırmaları gerekmektedir.
Diş bakımı için kullanılacak ürünlerde ağız kuruluğuna karşı alınabilecek tedbirlerdendir. Kullanılan diş macunun içeriğinde florür olması önemlidir. Yine ağız bakım suyu ve şekersiz sakızda diş bakımında kullanılmalıdır.
Ağız içerisini nemlendirmek için nemlendirici tablet ya da jel kullanmayı düşünenler, uzman hekim onayı almadan bu tür ürünleri kullanmamalıdır.
Ağız kuruluğu ileri seviyelerdeyse hekim tarafından ilaç tedavisi tavsiye edilebilir. Tükürük bezlerini daha aktif çalıştıran Pilokarpin türevi ilaçlar, ağız kuruluğunun engellenmesinde etkilidir.
Gün içerisinde ağız kuruluğu yaşayanların rezene tohumu çiğnemesi de tavsiye edilmektedir.
Yavaş çalışan tükürük bezlerini uyararak daha hızlı çalıştıran limon suyunun gün içerisinde içilmesi ihmal edilmemelidir.
Ağız içerisindeki nem oranının dengelenmesi içinde ufak bir zencefilin çiğnenmesi tavsiye edilmektedir.
Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılması, gün içerisinde alınan kafein miktarının azaltılması ağız kuruluğuna karşı alınabilecek tedbirler arasında yer almaktadır.
Ağız Kuruluğuna Sebep Olan Hastalıklar
Bazı hastalıklarda ağız kuruluğunu tetikleyerek ağız kuruluğuna neden olmaktadır. Bu yaşanan ağız kuruluğu hastalığın belirtisi olabileceği gibi hastalığın semptomlarından biri de olabilmektedir. ‘Ağız kuruluğuna neden olan hastalıklar hangileridir?’ Ağız kuruluğuna neden olan hastalıklar şöyle sıralanabilir;
- Hipotiroidi yani tiroid hormon seviyesinin düşük olması
- Romatoid artrit yani iltihaplı romatizma
- Alzheimer
- Skleroderma
- Parkinson
- Felç geçirme
- SarkoidozLupus eritematozu
- HIV virüsü (AIDS)
- Amiloidoz
- Şeker hastalığı
- Sjögren sendromu
- Migren
- Gastrit
- Tansiyon
- Baş ağrısı