Adet sancıları rahim duvarındaki kasların sıkışması sonucunda meydana gelmektedir. Adet döneminde rahimdeki kanamanın atılması için rahim düzeli bir şekilde kasılması gerekmektedir. Rahmin kasılması esnasında rahme giden kan ve oksijen azalmaktadır. Bu durum sonucunda da adet döneminde sancılar hissedilmektedir. Fakat adet sancısı her kadında aynı şiddette meydana gelmemektedir. Adet sancısına ne iyi gelir konumuzla birlikte Regli Döneminde Nasıl Beslenilmeli konu başlıklı yazımıza da göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
İçerik Başlıkları
Adet Sancısı Neden Olur
Adet görme olarak adlandırılan kanama, normalde bebek gelişimi için hazırlanmakta olan rahim duvarının döllenme olmaması sonucunda, vücut tarafından atılması sebebiyle meydana gelmektedir. Rahim bir diğer adıyla “uterus”, aslında bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç kısmını çevrelemekte olan yumuşak duvarın atılmasına yardımcı olmak amacıyla kasılmaya başlamaktadır.
Prostaglandin olarak denilen hormon, rahmin bu kasılmarın oluşmasını tetiklemektedir. Prostoglandin, adet döneminin başlamadan bir ila iki gün öncesiyle kan seviyesi yüksek orana ulaşmakta ve adetin ilk iki günü sonrasında azalmaya başlamaktadır. Adet sancısı neden olur, sorunuzu da bu şekilde cevaplandırabiliriz. Menstrüasyonun en başta hissedilmesinin nedeni budur. Adet döngüsünde hissedilen adet sancılarının bir diğer ismi de “primer dismenore” olarak isimlendirilmektedir.
Adet Sancısı Belirtileri Nelerdir
Adet sancıları ve bu sancılarla birlikte gözlenebilen diğer belirtiler aşağıdaki gibi örneklendirilebilir:
- Alt karın kısmında yoğunlaşmaya başlayan sancılar.
- Adet döneminden 1 ila 3 gün öncesinde başlayan bu ağrı, adet başlangıcından 24 saat sonrasında en üst seviyeye ulaşmakta. Bu durum 2 ila 3 gün içerisinde azalmaktadır.
- Bel bölgesine yayılabilmekte aynı zamanda da uyuşukluk hissi verebilen ağrı.
- Kasıklarda ya da iç bacaklarda meydana gelen ağrı.
Bazı kadınlarda aynı zamanda bu şekilde de adet sancısı semptomları gösterebilmekte:
- Mide bulantısı
- Yumuşak dışkılama
- Baş ağrısı
- Baş Dönmesi
- Yorgunluk
- Halsizlik
Adet Sancısı Nedeniyle Ne Zaman Doktora Başvurulmalı
Adet sancıları her ay günlük yaşantınızı olumsuz yönde etkilemesi durumunda, semptomlarınız giderek kötüleşmesi durumunda ya da öncesinde olmaması halinde 25 yaşından sonra şiddetli bir şekilde adet sancısı yaşamaya başladığınızda, zaman kaybetmeden mutlaka bir uzmana başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Adet Sancısına Ne İyi Gelir
- Isı uygulaması: Karnınızın alt kısmına koyabileceğiniz bir sıcak su torbası veya ısı yamaları gibi yöntemleri denemeniz sonucunda mutlaka faydasını göreceksinizdir.
- Düzenli egzersiz: Düzenli olarak haftanın en az 3 günü egzersiz yapıyor olmak, beta-endorfin olarak adlandırılmakta olan maddenin salınmasına yardımcı olmaktadır. Bu salgılanan madde vücudun doğal ağrı kesicisidir.
- Stresi azaltmak: Psikolojik olarak stres altında olmak, adet sancılarınızın ve ağrılarının daha şiddetli olmasına neden olmaktadır. Bu tür durumlarda mutlaka meditasyon ve yoga tarzı çalışmalar yapmanızı öneriyoruz.
- Diyet takviyeleri: Yapılan bazı bilimsel çalışmalar sonucunda E vitamini, Omega-3 yağ asitleri, B-1 vitamini, B-6 vitamini ve magnezyum takviyelerinin alınması durumunda adet döneminde oluşabilecek sancıların azaldığı görülmektedir.
Kimler Daha Fazla Adet Görme Riski Altındadır
- 30 yaşından küçükler
- Ergenlik dönemine erken, 11 yaşından ya da daha erken bir yaşta girenler
- Düzensiz olarak adet kanaması olanlar
- Ailede adet sancısı öyküsü olanlar
- Sigara/alkol tüketimi olanlar
Adet sancıları diğer tıbbi komplikasyonlara neden olmamaktadır. Fakat okula, işe ve soyal aktivitelere olumsuz etkiler gösterebilmektedir. Fakat yine de, menstrüel kramplarla ilişkili olarak bazı durumların komplikasyonları da olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse, endometriozis, fertilite problemleri yaşanabilmekte. Pelvik enflamatuar hastalık, döllenmiş bir yumurtanın uterus dışına implante olma (ektopik gebelik) risk faktörünü arttırmaktadır.