Diyet kelimesi hiçbirimizin kulağına hoş gelmiyor. Bunun en büyük sebebi aslında kelimeye yüklemiş olduğumuz anlamdan dolayıdır. Diyet kelimesi, Fransızca “beslenme rejimi, perhiz” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca’da “beslenme ya da yaşam tarzı” sözcüğünden gelmektedir.
Diyet aslında, beslenme düzeni ya da beslenme programı olarak tanımlanmaktadır. Diyete başlamak, beslenmenizi düzene sokmak, daha sağlıklı beslenme alışkanlığını yaşam tarzı haline getirmeyi besimsemek ya da yağ oranınızı düşürerek ideal kilonuza ulaşmanızı sağlamaktır.
Beslenme tarzında düzenlemeler yapmak sağlıklı hale getirmek aslında sağlık açısından düzenlemelerin yapılmasıdır. Vücudumuzda fazla miktarda olan yağ oranı kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi pek çok kronik rahatsızlıkların en önemli nedenlerindedir. Sağlıklı beslenme ile birlikte ideal kilonuza ulaşmak hastalıkların önüne geçmenizde ve daha sağlıklı bir yaşamı sürdürmenize yardımcı olacaktır. Peki, diyet döneminde atıştırmalıklar neler olmalı? Ara öğünde nasıl beslenmeli? İşte tüm detaylar..
Öncelik olarak her diyet planlaması kişiden kişiye değişiklik göstermektedir, kişiye özel olması çok önemlidir. Kişilerin kilo vermek ya da kilo almak için kolay bir şekilde ulaşabileceği bir diyet planlaması uygulanır. Alanında uzman bir diyetisyenle beraber sizlere özel bir diyet planlaması hazırlarken tıbbi durumunuz da araştırılmaktadır. Kilo artışında ya da kilo kaybının nedeni bulunmadan yapacağınız diyet planlaması sizlere faydadan daha çok zarar verecektir. Fakat tek başınıza diyet yapıyorsanız da dikkat edecekleriniz aşağıda yer almaktadır.
- Kuru Kayısı: Kayısı, zengin vitamin ve mineral kaynaklarına sahiptir. Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığını benimseyen kişilerin olmazsa olmazı durumunda yer alan kuru kayısının gün kurusu kayısı ve sarı kuru kayısı olarak iki çeşit olarak ayrılır. Ülkemizde kuru kayısı ihracatı ve üretimi konusunda dünyada ilk sırada yer almaktayız. Kuru kayısı oldukça besleyici bir özelliğe sahiptir. Vücudumuzu pek çok yönden desteklemesiyle birlikte ayrıca ülkeler için çok büyük öneme sahip ithalat ve ihracat kalemi olarak yerini alır.
- Patlamış Mısır: Patlamış mısır pek çok kişi tarafından oldukça kalorili ve zararlı gibi görünmektedir. Aslında durum tam olarak öyle değil. Doğru hazırlama yöntemiyle beraber oldukça sağlıklı bir besin haline gelen paylamış mısır faydalarıyla sizleri şaşırtacaktır. Patlamış mısır, birçok atıştırmalığa göre lif bakımından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Patlamış mısırın bu özelliğiyle beraber kilo aldırmadığı ve zararlı olmadığını belirtmemiz mümkündür. Yine dikkat etmeniz gereken bir nokta; fazla yağlı hazırlanmaması gerekir.
- Simit ve Ayran: Yarım simit ve ayran oldukça güzel bir ara öğün tercihi olacaktır. Sağlıklı ve doyurucu bir seçenek olan simit ve ayranı öğününüze ilave edebilirsiniz.
- Yulaf Ezmesi ve Çilek: Lif bakımından zengin birkaç kaşık yulaf ezmesinin üzerine birkaç çilek ve yarım bardak süt ilave ederek oldukça doyurucu bir ara öğün tercihinde bulunabilirsiniz.
- Kuruyemiş: Kilo alımının önüne geçen, kan şekerini dengeleyen kuruyemiş, vücut açısından gerekli olan birçok vitamini içermektedir. Her gün bir avuç kuruyemiş tüketimi ara öğünlerde tercih edilebilir. Böylece açlık hissiyatının önüne geçebilirsiniz.