Bal kabağının alabileceği en lezzetlisi: Kabak tatlısıdır! Maliyeti oldukça düşük, hazırlanması da bir o kadar pratik olan kabak tatlısı lokum kıvamında yumuşacık pişmiş olan bal kabağı tatlısı beğenileri toplamaktadır. Özellikle de ekim – kasım aylarından sonra kış mevsiminde restoran ve ev mutfaklarında sık sık tüketimi sağlanan kabak tatlısı asıl lezzeti seçimini yapmış olduğunuz kabağın kalitesinden gelmektedir.
Anadolu’nun farklı köşelerinde farklı çeşitleriyle birlikte karşılaşacağınız bu tatlı, şekerde bekletilerek pişirilen daha sonrasında da fırınlanan klasik tarifiyle birlikte Hatay – Antakya mutfağında kireçli suda dinlendirilmekte olan kıtır kabak tatlısı çeşidi de bol miktarda tüketilmektedir.
Türk mutfağının gelenekseli, şerbetlenen hamur tatlılarına kıyasla birlikte daha hafif ve faydalı özellikleri içerek kabak tatlısı kalori ve besin değerleri bu yazımızda derlenmiştir. Peki, kabak tatlısı kaç kalori?
İçerik Başlıkları
Kabak Tatlısı Kaç Kalori
Damak zevkiniz hafif ve etkili lezzetlerden yanaysa kabak tatlısı kalorisi de sizler için ideal tatlılardan biridir. Kabak tatlısı kalorisi orta seviyede düşük tatlılar arasında yerini almaktadır.
Peki, tahinli, cevizli kabak tatlısı kaç kalori? 1 dilim tahinli cevizli kabak tatlısı yaklaşık olarak 98 kaloridir. 1 porsiyon kabak tatlısı ise 139 kaloridir.
Kabak tatlısı, diğer şerbetli tatlılara göre daha az şeker içeriğine sahip olsa da kalori miktarı bakımından meyveli hafif tatlılar kadar masum değildir. Üzerine tahin ve ceviz ilave edilmesiyle birlikte kalorisi de daha fazla artış gösterecektir. Diyabet diyeti uygulayan kişilerin tüketmemesi önerilir.
Kabak Tatlısının Besin Değeri
1 orta porsiyon yaklaşık 85 gramdaki kabak tatlısının besin değeri;
- Karbonhidrat 5.60 gram
- Protein 3.70 gram
- Yağ 11.40 gram
- Lif 1.4 gram
- Sodyum 6 mg
- Potasyum 380 mg
- Kalsiyum 37.35 gram
- A vitamini 189 mg
- C vitamini 11.46 mg
- Demir 1.5
Kabak Tatlısı Kilo Aldırır Mı, Kabak Tatlısı Diyette Yenir Mi
- Kabak tatlısı kalori miktarı düşüktür. Şekerle pişirilen ve daha sonrasından fırınlanmış bir meyvedir.
- Eğer diyet döneminde ve fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, bu süreç içerisinde kabak tatlısı tüketiminde bir sakınca yoktur.
- İnce dilimlenen kabaklardan oluşan 1 orta porsiyon rahat bir şekilde tüketilebilir.
- Fakat ekstra olarak ilave edilen ceviz, fındık, tahin ya da kaymak gibi ilaveler tatlının kalori ve yağ miktarını arttıracaktır.
- Bal kabağı, A vitamini, lif, kalsiyum, potasyum, sodyum gibi vitaminler ve mineraller açısından zengin bir meyve olmasından dolayı sütlü tatlılardan sonra diyet menülerine ilave edilebilir.
- Kabak tatlısı şeker miktarı yüksek bir tatlıdır. Tüketiminden sonra gün içerisinde şeker tüketimini kısıtlamanız önerilir.
- İsteğe göre rafine şeker yerine bal ilave edebilirsiniz.
- Günün erken saatlerinde, aktif bir şekilde ve porsiyon kontrolünü sağlayarak dengede tutmak şartıyla kabak tatlısı kilo artışına neden olmaz diyebiliriz.
- Kısacası, kabak tatlısı kalori miktarı açısından kilo artışına neden olan sağlığı tehdit eden bir tatlı çeşidi değildir. Porsiyon kontrolüne ve ekstra olarak malzemelerin miktarına dikkat etmenizde fayda olacaktır.