İnfluenza virüsü insanlarda solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olan ve genellikle A, B, C ve D olmasıyla birlikte dört alt tipte incelenen virüslerden biridir. Bu alt tiplerinden A ve B, mevsimsel grip olarak adlandırılan hastalığa sebep olmaktadır.
Ortomiksovirüs ailesinin bir mensubu olan influenza A virüsü yüzeyinde, tiplendirilmesi için kullanımı sağlanan 2 adet önemli protein yapısı yer almaktadır. Bu proteinler hemagglutinin (H) ve nöraminidaz (N) şeklinde isimlendirilmektedir. Domuz gribi virüsü, influenza A virüsüyle H1N1 tipinin 2009 yıllarında pandemiye sebep olan mutasyondan sonra ortaya çıkmıştır. Virüsün kalıtım materyali ise RNA (ribonükleik asit) molekülüdür.
Peki, domuz gribi belirtileri nelerdir, domuz gribine ne iyi gelir? İşte tüm merak edilen sorularınızın cevabı yazımızda..
İçerik Başlıkları
Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir
Domuz gribi hastalığı belirtileri, mevsimsel grip ile hemen hemen aynıdır. Kişisel özelliklere bağlı olarak değişmekle birlikte domuz gribi belirtileri aşağıdaki şekilde yer almaktadır.
- Ateş
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Vücut ağrıları
- Baş ağrısı
- Üşüme
- Titreme
- Burun tıkanıklığı
- İştah kaybı
Bunlarla birlikte vücutta yorgunluk, bitkinlik, nadiren kusma ve ishal gibi belirtilere de yol açmaktadır. Akciğer enfeksiyonu, yani bilimsel adıyla pnömoni hastalığın ölümle sonuçlanmasına neden olmaktadır. Bunun dışında astım hastalığı, Domuz gribi hastalığıyla birleşmesi durumunda ileri düzey solunum yetmezliğine neden olabilmektedir. Yine hastalığın ölüm ile sonuçlanmasına neden olmaktadır.
Astım haricinde grip hastalığıyla birlikte meydana gelen bazı belirtiler hemen medical yardım gerekeceğine işaret etmekte olabileceği için dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Göğüs ağrısı
- Aşırı ve sık kusma
- Kalp hastalığı
- Belirtilerin kaybolup sonrasında tekrardan meydana gelmesi
Kronik rahatsızlığı olan kişilerin ya da vücut direnci düşük olan insanların, mevsimsel grip daha ağır bir şekilde geçmesinden dolayı domuz gibi hastalığı da ağır bir şekilde geçmesi söz konusudur. Hastalığı daha ağır seyreden hastalarda farklı sonuçlar meydana gelmektedir. Çeşitli organlarda iltihaplanma meydana gelmektedir. İltihabın en yaygın bir şekilde görüldüğü organ ise akciğerdir. Akciğerde domuz gribinden dolayı meydana gelen zatürre, viral pnömoni olarak tanımlanmaktadır.
Domuz Gribinin Nedenleri Nelerdir
Domuz gribini meydana getiren nedenler mevsimsel grip ile birlikte neredeyse aynıdır. Fakat bu gribe domuz gribi denmesi hastalarda ve sağlıklı kişilerde gerginlik yaratmaktadır. Domuz gribine sebep olan H1N1 virüsü de grip virüsünün gelişmiş halidir. Hastalığa bu adın verilmesinin sebebi, domuzlarda meydana gelen grip virüsüne benze olmasıdır.
İnsanlarda meydana gelen domuz gribi virüsü kuşlarda, domuzlarda ve insanlarda meydana gelenin bir benzeridir. Hastalığa sebep olan virüs, gelişim sağlamasından sonra domuzdan insana başlamaya başlamıştır. Bu sebeple de hastalık bir domuzdan insana solunum yollarıyla birlikte rahatlıkla bulaşıcılık sağlamıştır.
Öksürük ya da aksırık esnasında havada oluşan virüs içeriğine sahip olan damlacıklar, ortamda yer alan sağlıklı bir başka bireyin damlacıkları solumasıyla birlikte hastalığın bulaşması söz konusu olabilmektedir. Yine hasta olan kişinin kullanmış olduğu kişisel eşyalardan da domuz gibi virüsü sağlıklı bireye rahat bir şekilde geçebilmektedir. Yalnızca özel eşyaların kullanılması dışında, hasta kişiyle birlikte sağlıklı kişilerin tokalaşması esnasında da hastalık bulaşması söz konusu olabilmektedir.
Domuz Gribine Ne İyi Gelir
Domuz gribine ne iyi gelir? Çinkoyla birlikte selenyum, kabuklu kuruyemiş ve hayvansal proteinler az miktarda tüketilmesinde eksik olabileceğinden, takviyesi oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca zencefil, kuşburnu, ıhlamur, nane-limon, tarçın çayları da domuz gribine iyi gelmektedir.