Baklava, Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer alan önemli bir hamur tatlısıdır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılmaktadır. İnce açılmış hamur aralarına isteğe göre ceviz, antep fıstığı ve badem ilave edilmektedir.
İçerik Başlıkları
1 Dilim Fıstıklı Baklava Kaç Kalori
Baklava, içerisinde yüksek miktarda yağ, şeker ve un olduğundan dolayı kalorisi yüksek bir tatlı çeşididir. Kilo kontrolü yapanlar, diyette olanlar ve şeker gibi rahatsızlığı olan bireylerin sık sık tüketmemelidir. Baklavanın kullanılacağı malzemeye göre kalori miktarı da değişiklik göstermektedir. Yaklaşık olarak 90 gram 1 dilim fıstıklı baklava 297 kaloridir.
1 Dilim Cevizli Baklava Kaç Kalori
- 1 orta porsiyon (160 gram) cevizli baklava yaklaşık olarak 455 kaloridir.
- 1 dilim (35 gram) cevizli baklava 285 kaloridir.
1 Dilim Baklava Neye Eşittir
Bir çoğumuzun severek tükettiği tatlılardan biri olan baklava aslında hiçte masum bir tatlı değildir. Kalori açısından neredeyse bir öğünle eş değer olan baklavayı yemeden önce bir kez daha düşünmekte fayda vardır. 1 dilim baklava yaklaşık olarak 290 kaloridir. Eğer kilo probleminiz varsa tüketmeyiniz.
Baklava Yemek Kilo Aldırır Mı
Baklava, içerisinde bol miktarda yağ, şeker ve karbonhidrat acısından oldukça zengin bir tatlı olduğundan dolayı kilo alımında etkilidir.
1 Dilim Baklavada Ne Kadar Şeker Vardır
- 2 dilim baklavada yaklaşık olarak 26 küp şeker bulunmaktadır.
Baklava Nasıl Saklanır
Baklava, ağır bir tatlı olduğu için hemen tüketilemeyebiliyor. Bu sebeple tazeliğini iyi derecede koruya bilmesi için mutlaka iyi bir şekilde saklanmalıdır. Bazı durumlarda, bir gün veya bir hafta boyunca saklanabilmektedir. Fakat baklavanın ilk günkü tazeliğini koruyabilmesi için bazı püf noktaları bilmekte fayda vardır. İçerisinde yoğun şeker bulunmasından dolayı buzdolabında saklamak doğru bir yöntem değildir. Çünkü buzdolabında saklandığında hızlı bir şekilde şekerlenebiliyor. Böylece baklavanın hem şeker oranı artıyor hem de tadı değişiyor. Buzdolabında saklamayı tercih etmek yerine hem kuru hem de serin bir yerde saklamak daha doğrudur. Ayrıca baklavanın hem güneş görmemesi hem de nemli bir ortamda saklanmamalı. Aksi taktirde daha hızlı bozulmaktadır. Almış olduğunuz baklava kuru ise yani şerbetsiz ise, bu tür baklavayı kuru ve serin bir alanda saklamanız daha kolay oluyor. Klasik şerbetli olan baklavaların şekerlenme olasılığı daha yüksek olduğundan saklamakta zor hale geliyor. Dolayısıyla şerbetli tatlıları hızlı tüketmekte fayda vardır, hızlı tüketemiyorsanız kuru ve serin alanda 3 ila 5 gün arası saklayabilirsiniz.
Baklava Nasıl Yapılır
Hamuru İçin Malzemeler :
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı sirke
- Yarım çay kaşığı tuz
- 4,5 su bardağı un
- Yarım paket kabartma tozu
- İçerisine serpmek için 3 su bardağı öğütülmüş ceviz
Şerbeti İçin Malzemeler :
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limon
Nasıl Yapılır :
Unu karıştırma kabına aldıktan sonra üzerine tuzunu ve kabartma tozunu ilave edin. Ortasını havuz şeklinde açın ve açtığınız yere yumurtaları kırın. Sıvı yağı, sütü ve sirkeyi de ilave ettikten sonra ortasından yoğurmaya başlayınız. Hazırladığınız hamuru yuvarlayarak kalın bir fitil haline getiriniz. Fitil şekline getirdiğiniz hamuru üç eşit parçaya bölün ve bu üç hamurdan da 17 dilim hamur kesin. Üç tane 17 kat baklava hamurunu açtıktan sonra üst üste koyun. Öncesinden yağlamış olduğunuz tepsiye 17 katlı hamurunuzu koyunuz daha sonrasında öğütmüş olduğunuz cevizin bir kısmını serpin. İkinci 17 katlı hamurunuzu da koyduktan sonra kalan cevizi de ilave edin. Kalan son parça 17 katlı hamurunuzu da yerleştirin ve bıçak yardımı ile içeriye doğru itiniz. Baklavanızı dilimledikten sonra üzerine tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin. İlk 20 dakika sonrasın da fırın derecesini biraz arttırın. Kızarana kadar piştikten sonra hazırlamış olduğunuz şerbeti üzerine dökün ve şerbeti iyice çektikten sonra servis edebilirsiniz.